Windows 8 Tablet vs iOS 5 iPad

Chiar inainte de aparitia primei versiuni publice a Windows 8 Developer Preview existau curiozitati in legatura cu felul in care Microsoft va reusi sa solutioneze diferitele probleme proprii dispozitivelor de genul tablet-computer. Metro nu este doar un concept de design ci este o experienta in intregime, oferind solutii noi – diferite fata de cele din iOS si Android – pentru rezolvarea diferitelor task-uri.

Windows 8 vs iPad Tablet

In cele ce urmeaza avem un clip de 10 minute ce compara o tableta ruland Windows 8 Consumer Preview cu un iPad ruland iOS 5 (via TheVerge). Sunt comparate atat interfetele cat si functionalitatile sau gesturile.

Windows 8 CP vs iPad cu iOS 5

Windows 8 Pros

– interfata noua, Metro, mai proaspata
– dual-app display (in multi-tasking)
– multiple gesturi pentru operare diverselor functii
– unificarea conturilor de email/retele sociale
– cautare pe mai multe nivele

Windows 8 Cons

– nu are grupare pe conversatii a mesajelor (threaded messaging)
– sistem de notificari mai slab implementat
– unele aplicatii pot deschide in mod autonom ferestre in desktop mode

Concluzii

Desi este abia in stadiul de Consumer Preview, Windows 8 se apropie de functionalitatile iPad. La inceputul lunii viitoare com avea Windows 8 Release Preview si cred ca diferentele de functionalitate vor si si mai mici. Sa nu uitam totusi ca iOS 6 ar putea aparea in acelasi timp cu Windows 8 Final (anuntul iOS 6 este asteptat tot in iunie).
Pe langa sistemul de operare, succesul este dependent si de specificatiile tehnice ale tabletelor Windows 8 – noul iPad are ecran Retina, baterie cu o autonomie de 10 ore, procesor dual-core si un GPU ce domina benchmark-urile. Tabletele concurente vor trebui sa aiba cel putin specificatii asemanatoare si un pret de pornire egal sau chiar mai mic.

PS: voi incerca sa gasesc si o comparatie relevanta Windows 8 vs Android 4.0 ICS pe o tableta competenta (Asus Transformer Prime cred ca este un candidat pe masura :) ).

6 thoughts on “Windows 8 Tablet vs iOS 5 iPad”

  1. Metro din Windows 8 e rupere. Faptul ca inca exista posibilitatea de a accesa desktopul, iarasi e de foarte bine. INSA, daca nu vor exista aplicatii facute cu cap, fie in totalitate pentru metro, fie in totalitate pentru desktop, o sa fie o problema grava. Sa te tot frece la nervi metro-desktop, metro-desktop, metro-desktop… e aiurea. Asta pe tableta… pentru PC… sper ca au reusit sa mai modifice unele chestii esentiale in versiunea ce urmeaza a fi lasanta, altfel e belea mare. Pe pc nu o sa aiba prea mare succes. Printre cei fara licenta clar nu… ca in metro trebuie sa fii conectat cu un cont valid MS, asta daca vrei sa te bucuri de el, daca nu, e cam degeaba .. :(

  2. @Ciprian: aplicatii au inceput deja sa apara pentru Windows Phone 7. S-a ajuns deja la 80.000 si nu sunt aplicatii aprobate pe banda rulanta ca in cazul Android ci sunt aplicatii rezultate de pe urma parteneriatelor si a muncii depuse de Microsoft. Deja se lucreaza la aplicatii pentru Windows 8 si sunt sigur ca vom avea o selectie cel putin interesanta in momentul lansarii.
    Legat de contul MS.. nu am auzit inca sa il lege si de licenta :).. dar sistemul de operare ar trebui sa fie mai ieftin pentru dispozitive portabile, altfel nu va putea s concureze pe o piata in care Android-ul este “gratuit” iar iOS stabileste regulile jocului.

    @Cristii: nu chiar. Windows 8 ar putea chiar sa aiba cerinte mai mici (pe hartie vor fi asemanatoare) decat Windows 7 si o compatibilitate cel putin egala cu dispozitivele curente. Schimbarea ce urmeaza sa aiba loc este, cel putin din punctul meu de vedere, fara precedent in istoria Windows-ului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>