Windows 8 – ultimele noutăţi

Cum informaţiile despre Windows 8 nu au mai apărut cu aceeaşi frecvenţă, am decis să aştept acumularea mai multor informaţii pentru a putea scrie un articol mai detaliat.

Windows 8 Touch Keyboard

Începem cu Windows 8 Touch Keyboard. Aceasta arată în prezent (in Windows 8 Developer Preview) ca în imaginea de mai jos:

Windows 8 Touch Keyboard

Ei bine, în ultimele builduri, aceasta a căpătat noi opţiuni de personalizare. Mai exact, dimensiunea tastelor poate fi schimbată în funcţie de necesităţi folosind cele trei dimensiuni prestabilite: Small, Medium, Large

Windows 8 Touch Keyboard

Windows 8 build 8172 screenshots

O altă serie de capturi de ecran prezintă buildul 8172 al Windows 8, în versiunea Business Edition. Sunt prezentate noul Control Panel – devenit PC Settings; copierea şi mutarea fişierelor; etc…

Windows 8 PC Settings Windows 8 build 8172

Windows 8 Copy Windows 8 Copy

Windows 8 – Picture Passwords

Windows 8 Picture Password

Însă în afara capturilor de ecran, avem şi o funcţionalitate nou prezentată chiar pe blogul oficial Windows 8. Este vorba de protejarea conturilor de utilizator cu ajutorul parolelor-imagine. Nu vorbim aici de imagini ale utilizatorilor şi recunoaştere facială ca în Android 4.0 Ice Cream Sandwich, ci de imagini pe care sunt trasate linii sau cercuri, sau puncte (apăsari).

Gesturile sunt apoi interpretate pe baza împărţirii imaginii cu ajutorul unui şablon. Nu este nevoie de o trasare a gesturilor iniţiale cu o exactitate de 100%, ci doar de 90%, conform cifrelor din imaginea de mai jos:

Windows 8 Picture Password

Chiar dacă pare posibilă şi la îndemână „spargerea” unei astfel de parole, Microsoft oferă şi câteva date matematice pentru a ne asigura de eficienţa sa.

Cu doar 3 apăsări (puncte) pot fi obţinute 2.743.206 de combinaţii, iar prin combinarea a 3 cercuri pot fi obţinute 4.509.567 de combinaţii. Cu ajutorul a trei linii pot fi obţinute 412.096.718 de combinaţii. Datele sunt pentru o matrice de 100×100.

În acelaşi timp, cu doar 3 litere mici pot fi obţinute 17.546 de parole, iar cu tot cu numere şi simboluri pot fi obţinute 81.120 de combinaţii.

Ce nu este menţionat de către Microsoft este faptul că o parolă-imagine poate fi mult mai uşor de intuit decât una alfanumerică. Fiind vorba de o imagine, punctele de interes sunt „la vedere”. Însă introducerea parolei este limitată la 5 încercări.

O demonstraţie a parolei-imagine poate fi vizualizată în clipul de mai jos:

Este în definitiv o modalitate alternativă de acces pentru o tabletă cu ecran senzitiv. Decât să activezi tastatura on-screen şi să introduci caractere, mai bine tragi trei linii şi un cerc şi ai tableta deblocată.

6 thoughts on “Windows 8 – ultimele noutăţi”

 1. Windows 8, concurent Android.Mai vedem ce portiune din piata touch va”musca”.Tabletele si alte device-uri cu Mac si Android deja au avans mare.Sa aiba soarta lui windows Vista? e foarte posibil!
  Mai vedem…

 2. Ai uitat sa pui imagini cu Windows Store ce o sa apara odata cu W8 Beta in februarie. Recunosc ca nici eu nu prea am fost de acord cu interfata Metro la inceput, dar acum mi se pare geniala. Abia astept Beta, o sa mi-l pun din prima zi ce apare.

 3. nici eu nu prea am fost de acord cu interfata metro, dar cand am testat si eu versiunea developer preview imi place foarte mult abia astept si eu versiunea beta.

 4. Astep cu nerabdare Windows 9 ca deja nu ma mai pot dezlipi de Windows 8. Ce viata scurta a avut Windows 7! Pacat, e asa de bun. Asta e, “A murit regele, traiasca regele” Totusi nu ma pot decide care-i mai bun: Windowsul, Ubuntu sau FreeBSD, asa ca le folosesc concomitent pe toate.
  La Multi Ani tuturor.

 5. @Daniel: Windows 8 va avea compatibilitate cu toate aplicatiile Windows 7 si cu majoritatea celor XP. Asta inseamna ca va avea o buna intrare in mediul Enterprise, mediu unde productivitatea si compatibilitatea sunt cele care primeaza. Pentru utilizatorii normali (consumer) probabil ca nu va avea o ascensiune exponentiala in genul iPad. Pana in septembrie vom avea Asus Transformer Prime si probabil alte tablete quad-core. Competitia va fi acerba.

  @tzp: am pus imagini cu Windows Store intr-un articol anterior (link)

  @cristi: si mie imi place cum arata, dar pentru un PC nu mi se pare tocmai practica. Pentru touch este alta discutie. Din punctul meu de vedere interfata Metro (de pe Windows Phone) este la acelasi nivel cu cea din iOS.

  @Radu Ursache: intr-adevar, pe telefon ar fi foarte potrivita. Mie nu prea imi e la indemana sa introduc PIN pe telefon de fiecare data, dar nici sa poate oricine sa deblocheze telefonul cu un singur “swipe” nu mi se pare ok. Poate vom avea asa ceva in iOS 6 :).

  @Delu: viata lui Windows 7 nu este chiar scurta… Sper eu ca va avea aceeasi longevitate ca Windows XP. Windows 8 este destinat in principiu tabletelor, deci nu va musca prea mult din piata Windows 7. Sa vedem totusi si cum il promoveaza Microsoft. Abia dupa ce vedem niste cifre de vanzari ne vom putea gandi la directiile Microsoft pt viitor si implicit la Windows 9.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>