Windows 8 – ultimele noutati si build-uri

Avand in vederea absenta mea prelungita de pe blog, voi incerca sa alcatuiesc un sumar cat mai cuprinzator in legatura cu ultimele informatii aparute despre Windows 8 precum si despre build-ul M3 7959 proaspat scapat.

Windows 8 M3 build 7959

Incepem cu ce este mai interesant si anume build-ul 6.2.7959. Marturisesc ca nu am apucat sa instalez nici macar build-ul 7955 al Windows 8, dar sper sa ma revansez in acest weekend cu o serie de print-screen-uri si imagini comparative intre acesta, build-ul anterior si build-ul actual.

Revenind la build-ul actual, acesta este un M3 veritabil spre deosebire de 7955 care nu facea parte nici din etapa M2 nici din M3, fiind mai degraba un pre-M3 sau post-M2 :).

Windows 8 Server Enterprise Login

O alta diferenta fata de build-urile precedente, este faptul ca acesta este destinat arhitecturilor pe 64 de biti – x64, fiind o versiune Windows 8 Enterprise. Link-ul poate fi gasit pe mai multe canale, dar este de preferat ThePiratebay.org datorita comunitatii de utilizatori care confirma sau infirma veridicitatea build-ului. Banuiesc ca acelasi lucru se intampla si in comunitatile private gen filelist.ro :).

Download Windows 8 M3 Server Enterprise – build 7959 x64 (3.01GB)

Windows 8 Server Enterprise

Daca apucati sa testati acest build inaintea mea, va astept cu impresii si pareri.

Windows Store

Windows Store

Datorita celor de la Windows8Italia avem si primele informatii “oficiale” legate de Windows App Store – numit acum Windows Store.

Printre randuri, mi s-au parut interesante urmatoarele:

– aplicatia Windows Store va fi cel mai probabil bazata pe HTML5 (desi cred ca este posibila si utilizarea Silverlight)

– aplicatiile vor fi tinute si descarcate servere Microsoft cu Windows Azure.

– aplicatiile vor putea fi sincronizate intre calculatoare legate intre ele prin utilizarea aceluiasi Windows Live ID – utilizatorii vor putea avea pe orice calculator setarile si aplicatiile familiare.

– va suporta cumpararea de servicii direct din aplicatii (precum este posibil in iOS AppStore)

– veti putea instala aplicatii in mod trial si apoi sa cumparati versiunea finala.

– utilizatorii pot nota si scrie comentarii pentru aplicatii

– pot fi trimise rapoarte asupra bug-urilor direct catre dezvoltatori

– Fiecare aplicatie va beneficia de

 • cerinte minime de sistem
 • termenii de utilizare si licenta
 • cereri de functionalitati
 • categorie si descriere
 • functionalitatea aplicatiei
 • rating asupra continutului (12+ 15+ etc..)
 • imagini cu programul (screenshot-uri)
 • link catre formul de suport
 • arhitecturile suportate (x86, x64, ARM, etc..)
 • lista schimbarilor fata de ultima versiune (change og)

Control Panel cu Metro UI

Dupa ce am vazut browser-ul Immersive si PDF-Viewer-ul, a venit timpul pentru panoul de control (Control Panel) sa capete interfata Metro UI.

Windows 8 Control Panel Settings

Aceasta arata ca in imaginea de mai sus, si pentru o perioada scurta a fost disponibila si o scurta prezentare video a acestuia. Momentan avem doar aceasta imagine.

Windows 8 User account roaming

Windows 8 Account options

Windows 8 Account roaming

Ca tot mentionam despre migrarea aplicatiilor din Windows Store catre orice calculator legat prin acelasi Windows Live ID, mentionez mai jos si celelalte elemente ale sistemului de operare care migreaza o data cu contul Windows Live:

– imaginea de fundal – desktop wallpaper
– culoarea ferestrelor – aero glass
– setarile pentru facilitatea utilizarii (ease of access)

 • lupa – magnifier
 • tastatura pe ecran
 • naratorul
 • recunoastere vocala

– setarile de limba
– setari ale aplicatiilor
– istoricul cautarilor
– setari pentru:

 • Windows Taskbar
 • Windows Explorer
 • Windows Search
 • Windows Mouse
 • Windows Network
 • Internet Explorer (date de logare pentru diverse website-uri.)

Drag and Drop in Adress Bar

Control Panel Drag Drop

Intotdeauna mi-a parut inteligenta utilizarea unui Adress Bar navigational (incepand cu Windows Vista). Mi-au placut si micile imbunatatiri aduse de interfata Aero din Windows 7 (aero peek, aero snap, etc..). Windows 8 vine cu o functionalitate minora, dar interesanta. Posibilitatea de a copia directoare direct in bara de adresa. Sunt sigur ca, in timp, va fi destul de utilizata.

Instalarea in alta locatie decat cea implicita

Windows 8 Install Location

Dupa cum stiti, dupa instalarea Windows-ului, locatia selectata initiala nu mai putea fi modificata, iar o eventuala instalare a altor sisteme de operare sau corupere a sistemului actual necesita de cele mai multe ori reinstalarea sistemului de operare Windows.
Cu noua versiune – Windows 8 – Microsoft ofera o portita de scapare si permite migrarea fisierelor de instalare in alta locatie decat cea stabilita initial. O functionalitate interesanta as putea spune, care, la fel ca cea de mai sus, va fi folositoare unui anumit tip de utilizatori (power users).

Windows 8 Extras

Cea din urma imbunatatire adusa de Windows 8, este revenirea pachetului Windows Extras – disponibil pentru versiunile de top ale sistemului de operare Windows pana la Vista. Unele functionalitati au fost preluate de pachetul Windows Live, dar trebuie sa recunosc ca inca duc dorul unui Texas Hold’em preinstalat. Pana atunci insa, va veti putea delecta cu Tinker (gratuit in pachetul games for windows).

Windows 8 Ultimate Extras

Concluzii

Avand in vedere cate lucruri aflam aproape zilnic despre Windows 8, ma intreb daca versiunea Beta va mai veni cu ceva nou. Aceeasi intrebare este valabila si pentru versiunile RC sau Final ale Win 8. Poate ca, o data cu agitatia din jurul Windows 7, Microsoft incearca sa faca din dezvoltarea sistemului de operare Windows 8 motiv de dezbatere. Daca schimbarea culorii unui telefon Apple este un subiect pentru cele mai mari site-uri, de ce nu ar fi si sistemul de operare al celor de la Microsoft?

10 thoughts on “Windows 8 – ultimele noutati si build-uri”

 1. in cazul in care se va lansa versiunea beta undeva prin toamna, cred ca vom mai afla inca multe despre noul sistem de operare.

 2. @cristi: pai da… din cate vad aflam deja destul de multe :). plus ca build-urile incep sa apara din ce in ce mai des. vor fi ceva surprize si in versiunea Beta, dar nu cred ca va fi lansata in toamna, ci va fi mai degraba anuntata pentru o eventuala lansare mai tarziu.

 3. Care e chestia cu schimbarea parolei la finalul instalarii? Nu merge de nici-o culoare sa schimbi parola!

 4. @Fanibu: dupa cum am mentionat, nu am testat inca acest build, deci nu am cum sa incerc schimbarea parolei momentan. Sper ca cineva de aici sa fi incercat insa si sa iti ofere o solutie, sau macar o confirmare. Ai instalat pe un HDD separat sau in VBox?

 5. Pe HDD desigur…! Build-ul anterior l-am instalat tot pe curat si l-am activat cu serialul de la windows 7 ultimate.A decurs totul fara probleme.Sa fie problema ca e varianta server?

 6. eu din ce am citit pe net asa se zvoneste ca in toamna, dimpotriva site-urile care mai intru pe ele sa vad noutatile noului sistem de operare, se vorbeste ca lansarea officiala pare a fi chiar si in 2013. deci dupa mine nu are rost sa grabeasca lucrurile mai bine sa mai asteptam decat sa fim cu toti dezamagiti la final de windows.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>