Windows 9 va putea fi controlat doar vocal

Ieri a fost lansat un build intern pre-alpha cu versiunea 9 al prietenului nostru, Windows. Totul trebuia sa fie ținut secret dar un angajat Microsoft a reușit sa publice niște informații, cu puțin timp înainte să fie arestat de FBI pentru încălcarea condițiilor contractului cu Microsoft. Am să vă traduc în cele ce urmează articolulul lui.

Windows 9 pre-alpha

Ieri a fost lansată o versiune pre-alpha a Windows 9 angajaților Microsoft și nu am putut să rezist să nu o instalez. Am pornit instalarea, am introdus informațiile necaesare și am lăsat să se instaleze peste noapte. Când m-am întors, mă aștepta Power Shell cerându-mi să calibrez recunoașterea vocii.

Lucrul cu Voice Control

După aproape 90 de minute de calibrări am reușit să deschid Notepad și să selectez un bloc de text, ceea ce a fost foarte incitant. Nu am fost singurul care am profitat de această oportunitate, așa că toți colegii mei strigau comenzi calculatoarelor. E destul de greu să porți o conversație telefonică cu toți oamenii strigând „Paragraf nou” și „Dragă mamă” peste tot. Totuși cred că acesta este prețul ce trebuie plătit pentru a fi un tester.

Decizia de a permite doar comenzi vocale este una curajoasă, dar cred că acesta este viitorul interacțiunii cu calculatoarele. Oamenii au ezitat să folosească comenzile vocale în Windows Vista și 7 datorită faptului că există puține aplicații compatibile. Forțănd programatorii să iși adapteze aplicațiile actuale la noul sistem, Microsoft speră ca acest lucru să se schimbe. La fel cum Nintendo forțează programatorii să se adapteze la controllerul neobișnuit al Wii-ului, sunt sigur că Microsoft va porni o nouă eră în utilizarea calculatoarelor.

Alte funcționalități noi:

Emulator Xbox 360

Windows 9 va veni și cu o versiune denumită Windows 9 Ultimate Supreme care va conține un emulator complet al celebrei console Xbox 360. Am examinat codul și am descoperit că este doar o versiune modificată a Virtual PC și va permite rularea jocurilor pe computer. L-am pornit imediat și am jucat Halo 3 dar sunt puțin dezamăgit. Controlul Vocal mai trebuie îmbunătățit. A fost obositor să tot țip lui Master Chief „înainte, înainte, foc, întoarce-te, înainte, înainte, stânga, stânga, foc”. Și a fost cam greu să explic șefului e făceam eu defapt. Un coleg a avut niște probleme cu niște servere cu o aplicație online de banking și se uita urât la mine deoarece nu putea vorbi la telefon. Totuși este abia o versiune pre-alpha, deci sunt sigur că se va îmbunătăți cu timpul.

Boss Mode

Altă funcție interesantă se numește „Boss Mode”. E surpinzător că a trebuit să așteptăm până la versiunea 9 ca să fie implementată. Tot ce trebuie să spun e „Bună Șefu!” și pe ecran va apărea instant un bluescreen. Nu numai că a ascuns sesiunea de Halo 3 dar mă și ajută să explic de ce mi-a scăzut productivitatea în ultima perioadă. Ideea acestei comenzi a fost genială.

Singura problemă a fost când calculatorul chiar a dat un bluescreen deoarece am încercat să conectez o tastatură. Mi-a luat 15 minute ca să îmi dau seama ca Bluescreen-ul era pe bune în care tot mă chinuiam să închid boss mode. :)

Data lansării

Din câte am înțeles, Windows 9 va fi lansat la 1 Aprilie 2009, exact la un an de acum.

Puteți să vizualizați articolul original aici dar mă îndoiesc că va sta disponibil mult timp deoarece Microsoft vrea să preia ideologia Apple și să țină totul strict secret.

Din câte am văzut până acum, Windiows 9 pare definitiv un pas înainte, mai ales că va putea fi instalat și pe telefoane. Acum descarc ISO-ul de 50GB care a scăpat pe net și după ce îl scriu pe un Bluray și îl instalez promit că mă întorc cu un review. Până atunci aștept părerile voastre legate de noul sistem de operare.

21 thoughts on “Windows 9 va putea fi controlat doar vocal”

 1. pacaleala sau nu ?!!
  dar faptul ca va fi lansat pe 1 Aprilie 2009? LOL
  Data asta a trecut de mult :))
  Oricum daca nu putem conecta o tastatura sau un mouse cand o sa jucam ceva ce o sa facem o sa tipam la acel personaj din joc sa se miste sau ca sa faca ceva?

 2. 1 aprilie,2009,windows 9,si nici macar nu se cunosc cine stie ce date despre windows 8.. + de asta.. doar comenzi vocale? sa fim seriosi.
  buna poanta,1 aprilie :-j
  @andrei morar – daca nu ma insel,chestia cu boss mode chiar exista 😛

 3. Aș fi putut paria că-i adevărat! Doar citind comentariile mi-am dat seama de poantă.
  Blogul acesta l-am considerat atât de serios (și nu mi-am schimbat părerea) încât am scăpat din vedere simțul umorului. Așa ca „am luat-o-n freză” de nu-i adevărat! După care „m-am râs” teribil. O.K….da-mi pare rău că nu-i adevărat …

 4. asta poate fii adevarat…..? dar poate fii si teapa de 1 aprilie …dar eu zic ca peste ani technologia o sa fie foarte avansata??? asa ca mai bn crede aberatii din astea.. ca asta o sa fie vitorul nostru????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>