Windows Home Server 2011 RC (codename Vail)

Windows Home Server 2011

Microsoft a lansat saptamana trecuta versiunea RC a Windows Home Server 2011 – “Vail”. Din pacate functionalitate cea mai dorita – Drive Extender – nu a reusit sa isi gaseasca un loc in aceasta versiune, lucru dealtfel preconizat.

Pentru cei ce nu stiu, Drive Extender oferea utilizatorilor posibilitatea de a integra mai multe unitati de stocare – inclusiv hard-disk-uri externe – sub un singur acoperis. Este daca vreti o replicare software a principiului RAID.

Bineinteles Microsoft a replicat ca scoaterea Drive Extender este de fapt in favoarea clientilor, motivul principal fiind faptul ca hard-disk-urile au capacitati din ce in ce mai mari, iar cele de 2Tb sunt usor accesibile micilor intreprinderi.

Totusi lucrurile nu au fost lasate chiar sa curga pe apa sambetei. Versiunea RC a Windows Home Server “Vail” contine cateva functionalitati noi precum:

– formatarea unui hard-disk proaspat adaugat
– mutarea automata a unui director

Acestea sunt disponibile si afisate automat la adaugarea unui nou hard-disk (cu Drive Extender nici nu mai erau afisate, ci executate automat, fara interventia utilizatorului). Mai jos aveti un scurt video demonstrativ al functionalitatii prezente:

Alte functionalitati ale Windows Home Server 2011 (bazat pe Windows Server 2008 R2) ar mai fi:

– stream multimedia online, la cerere, in afara spatiului de lucru (formate suportate: MPEG-4, 3GP, H.264, ADTS, AVI, MPEG-2, AAC, MP3, LPCM, MPEG-1, MPEG2 si AC3)
– imbunatatiri la nivelul backup-ului si restaurarii backup-ului pentru mai multe calculatoare
– interfata simplificata
– unelte de dezvoltare si customizare pentru parteneri
– suport pentru Home Group din Windows 7
– prezenta unui Dashboard central cu rol de a inlocui pe cat posibil consola

Windows Home Server 2011

WHS 2011 va fi cel mai probabil lansat in al doilea trimestru al anului curent. Pana atunci, puteti testa versiunea RC proaspat finalizata pentru a putea lua o decizie de cumparare in cunostinta de cauza. Link-ul este mai jos:

Windows Home Server Vail

Windows Home Server 2011 Connect Program

9 thoughts on “Windows Home Server 2011 RC (codename Vail)”

  1. buna seara domnilor,
    acest Home Server ar putea in locui un sistem de operare normal?
    adica sa il folosesc sa vad filme torrent sa scriu cd-uri si jocuri?

    1. Da, poate fi utilizat în mare parte ca un SO normal, însă nu are rost. E gândit, proiectat și optimizat pentru sisteme ce funcționează pe post de servere.
      Este exact ca și cum ai spăla vasele în mașina de spălat rufe. Se poate, nimic de zis, însă în acest fel ai utiliza-o în alt scop decât acela pentru care a fost concepută. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>