Windows Live SkyDrive – un nou set de îmbunătăţiri

Având nevoie astăzi de un fişier ce se află într-un director SkyDrive (despre WinIntegrator este vorba) m-am jucat puţin şi cu SkyDrive-ul asociat contului de Hotmail.

Nu mai folosisem interfaţa web a SkyDrive de ceva timp; cam de când am realizat sincronizarea a câteva directoare prin LiveSync. Sincronizare care şi acum merge fără cusur (după câteva luni bune).

Ei bine, am rămas impresionat. Schimbările sunt interesante şi aproape toate merită menţionate.

File Management îmbunătăţit

Principalul motiv pentru care nu am folosit aplicaţia/pagina web a Skydrive foarte des era interfaţa extrem de anevoioasă. Deşi puteam să mut, creez, editez fişiere, interfaţa nu era aproape deloc intuitivă. Nu avea mai nimic în comun cu Explorer-ul din Windows 7.

Acum lucrurile stau diferit. Redenumirea fişierelor/directoarelor, mutarea şi ştergerea acestora sunt îmbunătăţite. În plus, avem şi meniu clic dreapta pentru fişiere, precum şi posibilitatea de a selecta mai multe fişiere.

Skydrive Right Click

Şi viteza de explorare a directorului a fost îmbunătăţită, dar acest lucru nu e la fel de important ca îmbunătăţirile de funcţionalitate.

Partajarea documentelor (Sharing)

O mare problemă în partajarea documentelor/directoarelor din Skydrive era împărţirea acestuia într-o zonă publică şi una privată.

În Google Docs spre exemplu, documentele pot fi partajate individual. Acest lucru este acum posibil şi în Skydrive, fiind disponibile 3 opţiuni:

– trimitere (share) via e-mail
– trimitere via reţele sociale
– trimitere via link

Share via Skydrive

Îmbunătăţiri pe partea de HTML5 şi CSS3

Neuitându-şi navigatorul Internet Explorer 10, cei de la Microsoft au creat şi câteva funcţii dedicate acestuia (şi celorlalte navigatoare care suportă (Chrome, Firefox)/vor suporta aceste standarde).

Skydrvie HTML5 CSS3

Încărcarea fişierelor se realizează prin HTML5 şi îi permite utilizatorului să navigheze diferite pagini din Skydrive fără a întrerupe procesul.

Suport pentru noi tipuri de fişiere: PDF şi RAW

Această funcţie pare dedicată în special navigatorului Google Chrome, deoarece este singurul navigatorul (din câte ştiu eu) care include un vizualizator PDF. Pentru celelalte navigatoare, inclusiv Internet Explorer, este nevoie ca Adobe Acrobat Reader să fie instalat (împreună cu extensia pentru navigator).

Windows Live Skydrive PDF

Fişierele RAW preluate din camere speciale sunt de fapt imagini neprelucrate, necomprimate.
Notă: observaţi imaginea SkyDrive din stânga navigatorului? În Internet Explorer 9 de pe calculatorul personal nu apare şi mă întreb ce funcţionalitate ar putea să aibă…

Skydrive în Windows 8

Însă planurile Microsoft pentru Windows Live Skydrive nu se opresc aici. În Windows 8 acesta va fi mai bine integrat, ID-ul Windows Live având posibilitatea de a migra setările asociate contului de utilizator al PC-ului, detalii de logare pentru site-uri (funcţionalitate ce se găseşte deja în Chrome OS asociată contului Gmail prin Google Chrome), setările asociate aplicaţiilor, etc…

A fost postat şi un videoclip ce prezintă pe scurt îmbunătăţirile:

Concluzie

Microsoft încearcă şi reuşeşte să ofere un serviciu util, eficient, având poate chiar cel mai bun raport calitate/preţ în momentul actual. Galeria foto din Skydrive este de asemenea un produs de top, depăşind, cred eu, din punct de vedere al designului alternative precum Picassa sau Flickr.

Integrând serviciile cloud şi în Windows 8, compania crează o punte către un ecosistem parţial virtual, parţial mobil, capabil să satisfacă cele mai diferite nevoi ale utilizatorilor. Lucru pe care niciun alt ecosistem nu reuşeşte să îl facă în acest moment.

Revenind la soluţii de stocare în cloud, trebuie să recunosc că DropBox rămâne încă aplicaţia pe care o folosesc mai des datorită aplicaţiei pentru iOS, dar şi uşurinţei în utilizare. Cum şi Skydrive are, de curând, o aplicaţie iOS, singurul lucru pe care îl mai aştept este o integrare mai uşoară în Windows Explorer (asemănătoare cu SkyDrive Explorer).

2 thoughts on “Windows Live SkyDrive – un nou set de îmbunătăţiri”

  1. @Wolftail: intr-adevar. Acea iconita e chiar faviconul. Dupa ce am “agatat” SkyDrive in taskbar, am vazut si lista de functii de pe clic-dreapta din taskbar si anume: navigare facila catre foldere (View), plus shortcut-uri pentru documente noi Office (Tasks).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>