Windows Phone 7 – the big picture

Desi sectiunea de gadget-uri/smartphone-uri a fost mutata pe InspectorGadget.info nu pot sa nu va informez – macar sumar – asupra lansarii Windows Phone 7 la nivel international. Pentru a citi detaliile despre lansarea interna ce a avut loc astazi va recomand link-ul de pe InspectorGadget: Windows Phone 7 – Lansarea in Romania. Acolo veti gasi informatiile ce se adreseaza publicului roman, operatorii implicati in lansarea Windows Phone 7 si canalele de vanzare ale acestuia; asta pe langa pozele si clipul filmate dupa lansare.

Acelasi Steve Ballmer care ne prezinta cele mai interesante si mai noi tehnologii Microsoft a lansat si Windows Phone 7. Prin acesta, Microsoft incearca o noua abordare a mobilitatii, indreptand atentia catre lucrurile cu adevarat importante in viata, lucrurile de care telefonul ne lipseste. Aceasta abordare este sustinuta si de o platforma hardware de ultima generatie, iar impreuna cu serviciile pe care Microsoft deja le ofera, avem de a face cu un pachet destul de interesant.

Ma voi axa mai putin pe partea de telefonie si pe specificatiile tehnice si mai mult pe intelegerea felului in care Microsoft doreste ca Windows Phone 7 sa-si gaseasca locul in activitatile de zi cu zi ale utilizatorilor. Este intr-un fel ceea ce Google incearca prin serviciile sale, si anume sa-i ofere utilizatorului/consumatorului toate serviciile de care are nevoie intr-un pachet facil si la indemana. Doar ca Google nu detine un sistem de operare pentru desktop-uri. Apple detine Mac OS X Snow Leopard, dar cota sa de piata nu este relevanta pentru succesul iPhone-ului.
Spatiul de lucru, unde oamenii petrec cel mai mult timp este dominat de Windows, de Microsoft, iar prin Windows Phone 7, acestia incearca sa le ofere clientilor deja fidelizati /familiarizati si o alternativa mobila. Acum cand iPhone-ul a depasit nivelul de accesoriu fashion (desi inca arata si este cel mai bine construit dintre toate smartphone-urile actuale) lupta se va da pe servicii, pe functionalitati si pe calitatea acestora.

Apple compenseaza lipsa serviciilor cloud based (Mobile Me este un serviciu platit si nu are o retea destul de importanta pentru a face diferenta, iar Ping – reteaua sociala Apple – nu stiu exact ce scop a avut :) ) printr-o gama larga de aplicatii. Desi multe din ele au o calitate indoielnica, iar AppStore-ul este suprasaturat, nu putem sa trecem cu vederea faptul ca aproape orice aplicatie la care ne putem gandi sau de care avem nevoie este deja prezenta in Appstore. Google AppMarket vine rapid din urma, dar cu o calitate ceva mai slaba a aplicatiilor. Aici intra in peisaj Microsoft, care daca reuseste sa stimuleze marile companii producatoare de software (multe colaborari/aplicatii sunt deja anuntate) si apoi sa faca o sortare eficienta (adica in foarte scurt timp) poate recupera o parte din terenul pierdut.

Oricum, in momentul de fata nu mai este vorba de aparate in sine, ci de servicii. Aplicatiile sunt pana la urma servicii (cele utile). Cine ofera cele mai performate si usor de utilizat servicii va castiga. Apple a castigat start-ul, dar nu are un marketshare important in spatiul de lucru/desktop. Google a venit din urma si bazandu-se pe serviciile online oferite (cele mai performante la momentul actual, fara discutie) a reusit sau va reusi in curand sa intreaca Apple in aceasta cursa. Microsoft a plecat tarziu, si nici macar nu a plecat repede (avand in vedere lipsurile deja stiute), dar in aceasta cursa se bazeaza pe servicii superioare Apple si pe un reach mai mare cred eu, decat Google (care inca nu are o aplicatie dedicata de sincronizare si administrare a telefoanelor). Cati dintre dumneavoastra, utilizatori de software Microsoft nu ati alege un smartphone care sa integreze solutiile/serviciile pe care deja le folositi? Care sa se sincronizeze wireless automat (iPhone inca nu stie asta) in momentul in care ajungeti acasa de la serviciu? (functie deja existenta).

As putea sa adaug aici si serviciul Xbox Live care in sine are o cota de piata rezonabila, cota de piata pe care nu trebuie sa o imparta cu nici unul dintre ceilalti competitori pe segmentul mobile. E adevarat ca si Android-ul si iPhone-ul au jocuri consacrate si bine realizate, dar este vorba de alt segment de piata. Cand vei putea continua jocul inceput in metrou pe plasma de 2m din casa sunt sigur ca nu veti regreta achizitia.

Concluzie

Conculzia pe care o trag nu este faptul ca Microsoft va avea un succes fenomenal cu Windows Phone 7. Piata este deja suprasaturata, principalii competitori au ani in fata de avansuri tehnologice si o experienta mai bogata in directia care trebuie (asta daca admitem cu totii ca windows mobile nu a fost cea mai buna directie :) ), dar pachetul de servicii pe care le ofera a primit astazi/ieri veriga lipsa. Nu este necesar sa fie cea mai buna veriga, este necesar doar sa nu fie un produs mediocru. Iar asta cu singuranta Windows Phone 7 nu este. Va avea un drum greu? Extrem de greu, dar cu sustinerea unui gigant in spate (cu contracte/colaborari atat cu producatorii de software cat si de hardware + operatorii de telefonie) si cu promisiunea integrarii serviciilor intr-un mod fluid, eu cred ca isi va primi sansa. Cheia sunt serviciile :). Microsoft nu are de ales; ori ofera servicii complete (includ aici si functionalitatile lipsa) si de calitate, ori va targana lucrurile pana va avea o platforma mobila esuata. Dar dupa cum au decurs prezentarile si dupa cum am inteles eu strategia de dezvoltare a Windows Phone 7, optiunea din urma nu face parte din meniu :).

8 thoughts on “Windows Phone 7 – the big picture”

 1. As completa cu precizarea ca Google a prezentat o solutie de sincronizare (bineinteles online), din pacate imi scapa numele acesteia..ea a fost prezentata odata cu lansarea Android 2.2. In rest avem o linie de gandire aproximativ identica. Felicitari pentru acest articol! :)

 2. @Erwin: E ok si online, decat deloc… Oricum, se pare ca suntem singurii optimisti din .ro (in legatura cu Windows Phone 7). Multumesc pentru aprecieri.

  1. Ma alatur si eu voua:D. Sunt de acord cu ce ai spus mai sus Ionut plus ca m-am cam saturat sa vad peste tot numai oameni care tin la ureche un “mar” ca sa para ca vorbesc la telefon. Am observat ca iPhone-ul a devenit la noi mai mult un obiect de fite…in fine. Sper sa o duca bine la noi telefoanele cu WP7 si sa speram ca nu vor fi preturi prea piperate la ele :D.

 3. Am avut Iphone3G,inca doua pe deasupra,dar dupa un scurt si foarte agitat mariaj am renuntat la ele in favoarea unui Toshiba TG01!
  Recunosc ca Iphone rupe ca capitolul jocuri,dar atat!
  Stabilitatea sistemului de operare pe Toshiba este ceva de vis,orice ruleaza pe el!
  Sunt foarte nerabdator sa se porteze WinMob 7 pe acest telefon!
  Problema cea mai mare este din partea operatorilor care stabilesc niste preturi astronomice pt serviciile prestate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>