Windows to Go – Windows 8 direct de pe USB

Microsoft a detaliat ieri, in cadrul unei sesiuni BUILD, o noua functie din Windows 8 si anume posibilitatea de a porni sistemul de operare de pe un spatiu de stocare extern, conectat prin USB – spre exemplu, un stick USB.

Windows To Go este de fapt o instalare a Windows 8 pe un drive extern, care poate fi detasat apoi si reatasat oricarui alt calculator. Windows 8 va rula direct de pe drive-ul USB fara a mai fi nevoie de o noua instalare.

Windows To Go este compatibil atat cu standardul USB 2.0 cat mai ales cu USB 3.0 – care va fluidiza cu siguranta utilizarea.

Cateva dintre informatiile de interes legate de acest mod al Windows 8 au fost detaliate de un angajat Microsoft:

– Windows 8 va boota automat de pe un stick cu Windows To Go daca acesta este intordus in calculator inainte de pornire

– Windows To Go va contine un set de drivere generice in cazul in care conexiunea la internet nu este disponibila si acestea nu pot fi descarcate prin Windows Update.

– Windows To Go va functiona atat pe BIOS-urile clasice cat si pe UEFI (Unified Extensible Firmware Interface – altfel spus, un inlocuitor pentru BIOS)

– in cazul in care sistemul de operare intampina probleme, acestea vor fi raportate in log-uri speciale, prezente deja in Windows (crash reports, dump)

– posibilitatea de hibernare a sistemului de operare nu este prezenta in Windows To Go

– daca dispozitivul de stocare extern este scos din USB in timpul functionarii Windows 8 – To Go, atunci sistemul de operare va ramane inghetat pentru 60 de secunde in asteptarea reconectarii dispozitivului. O data reconectat, Windows 8 va continua sa functioneze ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Windows To Go este destinat in special companiilor, administratorilor dar si celor care calatoresc mult.

Ganditi-va ca nu va mai fi nevoie sa instalati sistemul de operare timp de 30 de minute pentru a testa un laptop si va trebui doar sa il porniti de pe stick.

Sau ca va trebui sa lucrati intr-un alt oras si nu veti mai avea acces la calculatorul de la birou (presupunem ca nu este un portabil). Veti putea lua un stick Windows To Go si il veti putea conecta la orice calculator gasiti in orasul in care va aflati si va puteti rezolva treburile.

Sau poate trebuie sa recuperati datele de pe calculatorul unui prieten/al sefului. Exista, bineinteles, varianta Ubuntu Live, dar daca preferati sistemul de operare al Microsoft, acum aveti si aceasta optiune.

O demonstratie destul de impresionanta a sistemului de operare Windows 8 in instanta portabila Windows To Go poate fi urmarita in clipul de mai jos

Raman insa cateva intrebari cum ar fi:

– exista posibilitatea de instalare a aplicatiilor de care avem nevoie direct pe stick/HDD-ul extern sau trebuie sa folosim aplicatii portabile? Nu toate aplicatiile uzuale au versiuni portabile.

– ce masuri de securitate sunt implementate in acest caz? Ma gandesc ca este mai mult decat recomandata instalarea unei solutii antivirus special concepute pentru acest gen de sistem de operare.

– va exista posibilitatea sa preinstalam anumite drivere despre care stim ca nu sunt incarcate implicit in aceasta distributie, dar de care avem nevoie?

7 thoughts on “Windows to Go – Windows 8 direct de pe USB”

  1. Pingback: Windows 8 - Page 6
  2. @Serban George: aduce atat de putine si cele mai multe sunt legate de Mac OS X Lion incat voi prefera sa scriu un articol despre Windows 8. Mai vedem ce se intampla la Google Chrome 15 :). Thanks for the heads-up.

  3. Este posibil sa rulezi Windows XP de pe un flash. Eu am incercat nenumarate metode fara nici un rezultat… nu trece de primul bootscreen sa apara aia cu 39 minutes remaining.

    Am incercat diferite modalitati , degeaba.

    Are cineva idee cum asi putea face?
    Multumesc

  4. vreau sa il fac sa ruleze de pe micro sd de 16 gb din telefon conectat cu usb mode connection prin cablu catre laptop..a incercat cineva pana acum treaba asta? ruleaza dupa micro sd?? si mai ales..direct din telefon?? ar fi prea belea daca ar fi posibil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>