Windows XP Mode (XPM) pentru Windows 7 – asul din maneca sau virtualizare la un click distanta!

Acum vreo 2 saptamani vuiau zvonurile despre o posibila interfata noua pentru Windows 7. Nu am scris nimic atunci fiindca astfel de zvonuri mi se pareau un pic departate de realitate, insa informatiile despre o functionalitate ascunsa a Windows 7 au continuat sa apara.
Ascunsa pana astazi, caci acum stim despre ce era vorba. Aplicatia despre care vorbim poarta numele de Windows XP Mode – XPM, cunoscuta anterior sub numele de Virtual Windows XP sau Virtual XP – VXP. Ea schimba punctele de referinta in compatibilitatea Windows 7 cu aplicatiile Windows XP.
Windows XP Mode pentru Windows 7
Click pe imagine pentru marire.
XPM este construit pe urmatoarea generatie de produse Microsoft Virtual PC 7, ce ofera virtualizare bazata pe procesorul calculatorului (atat Intel cat si AMD), asemanandu-se cu Hyper-V, aplicatia Microsoft cu aceasii functionalitate de virtualizare dar folosita pentru servere.

Modul XP este format dintr-un mediu bazat pe un calculator virtual si o copie cu licenta a Windows XP cu Service Pack 3 (SP3). Va fi disponibil pe gratis pentru utilizatorii editiilor Windows 7 Professional, Enterprise si Ultimate prin descarcarea de pe site-ul Microsoft. Faptul ca nu este inclus in pachetul de baza al functionalitatilor Windows 7 este probabil legat tot de evitarea unei conduite anti-competitivitate (Microsoft are antecedente) precum si de posibilitatea dezvoltarii programului intr-un ritm diferit fata de cel al Windows 7 (avem ca exemplu calea urmata de dezvoltarea Windows Live Essentials).
O noutate adusa de XPM fata de MED-V (Microsoft Enterprise Desktop Virtualization – programul de virtualizare destinat companiilor/serverelor) este posibilitatea instalarii de aplicatii in Windows XP cu aparitia acestora si in Start Menu-ul Windows 7, putand fi executate din interiorul Windows 7, fara a fi nevoie de un nou desktop (ca in cazul altor programe de virtualizare). Astfel un utilizator poate folosi IE 6 sub Windows 7. Abia astept sa pot descarca acest program pentru a-mi folosi scanner-ul Mustek BearPaw incompatibil cu Windows 7 pana acum.

Cu acest pas Windows 7 a eliminat complet problema incompatibilitatilor, si cum problema performantelor a fost rezolvata inca de la aparitia Windows 7 Beta build 7000, putem spune ca Windows 7 va fi (daca nu chiar este deja) cel mai bun sistem de operare al Microsoft. Ar fi frumos sa avem si compatibilitate cu Mac OS X, asa cum sistemul celor de la Apple are pentru Windows, dar probabil Microsoft nu considera acest lucru o necesitate.

Mai jos aveti o serie de poze demonstrative. Click pentru marire.


A se observa cum Office 2003 (virtualizat) si Office 2007 functioneaza in paralel in imaginea de mai sus.

20 thoughts on “Windows XP Mode (XPM) pentru Windows 7 – asul din maneca sau virtualizare la un click distanta!”

 1. nu prea mi se pare folositor acest XPM . pentru mine XP este morrt. si nu pentru ca win7 este mai bun. pur si simplu este prea vechi, interfata invechita etc.

  1. @claudiu: eu iti multumesc pentru comment. Stirea e luata de aici: http://community.winsupersite.com/blogs/paul/archive/2009/04/24/secret-no-more-revealing-virtual-windows-xp-for-windows-7.aspx iar screenshot-urile sunt luate de pe pagina aratata de tine. Daca te-ai uita la pagina mentionata de mine ai vedea ca sunt foarte multe trackback-uri, printre care si ale mele (asta inseamna sa-i spui autorului ca i-ai folosit articolul). Daca ar fi ca fiecare stire sa fie publicata doar de autor am avea 1% din internet, ba sunt sigur ca exagerez cu acest 1%. Oricum stirea am scris-o inaintea celor de la go4it.ro sau stiri-itc.ro, site-uri care la randul lor preiau stirile de pe aceste site-uri.
   PS: daca te uitai la prima poza, link-ul duce exact spre winsupersite.com (probabil asa ti-ai dat si tu seama). Nu am tinut niciodata sa imi ascund sursele, dar probabil de acum incolo o voi face (multumid oricum autorului prin pingback-uri/trackback-uri) deoarece incep sa apara copycats si prefer sa-i las sa se chinuie un pic. Google e pentru toti.

 2. Nice. Primul windows 2 in 1! 😛 Abia astept sa il incerc. Sper doar ca downloadul va fi un XP optimizat pentru asa ceva si nu un XP normal ca sa mai salveze din spatiu.

 3. @ ionut: la fel ca tine si eu citesc blogul lui Paul Thurrott. Asa mi am dat seama. Nu am nimic impotriva copierei sisau traduceri unei stiri (ai dreptate cu acel 1%) dar nicaieri in blogul tau nu vad scris sursa http://www.winsupersite.com
  asa cum vad pe site ul celor de la go4it.ro sau stiri-itc.ro…..

  @bogdan: nu nu as fi vrut sa vorbeasca personal cu cei de la microsoft (paul thurrott nici macar nu lucreaza pt microsoft)

  1. @claudiu: daca dai search pe blog la “winsupersite” o sa gasesti sursa http://www.winsupersite.com. la destule articole putin mai vechi, dar acum consider ca e deajuns sa ii multumesc autorului articolului prin tracback, fara sa pun neaparat link-ul (prin intermediul trackback-ului, motoarele de cautare stiu sursa articolului). Plus ca articolul e scris la modul general, nu mi-am atribuit informatiile 😉

 4. @claudiu: Daca tot aperi drepturile altor site-uri, cred ca stii ca multe au o politica de Termeni si Conditii, insa blogul fiind la inceput am crezut ca nu este nevoie de asa ceva, dar va aparea si aceasta rubrica, tu de exemplu:
  1. ai facut double post
  2. ai pus link catre alt site (se poate considera reclama)
  3. ai greseli gramaticale
  Eventual aceste carcoteli ale unor utilizatori sa poata fi facute acolo, sa lasam articolul cu commenturi doar pe subiect, cei interesati sa poata accesa informatia mai repede, pentru ca practic asta e scopul blog-ului.

  1. @claudiu: momentan lucram la varianta 2 a blogului, vom pune si buton de edit si termeni si conditii si multe alte imbunatatiri. Eventuale sugestii sunt binevenite.

 5. Download for Windows XP Mode:

  http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx

  Alternativ mai jos
  Pentru:
  32 bit:
  1.Windows Virtual PC 7 Beta: http://download.microsoft.com/download/8/C/6/8C620E1A-2A14-411F-A091-27AE6EDE0675/Windows6.1-KB958559-x86.msu

  2. Virtual Windows XP
  http://download.microsoft.com/download/B/0/E/B0E7F655-02C9-4B4F-B8C7-E48BBB0D3F86/32%20bit/VirtualWindowsXP.msi
  _____________________________________________________________________________
  64 bit:
  1.Windows Virtual PC 7 Beta: http://download.microsoft.com/download/8/C/6/8C620E1A-2A14-411F-A091-27AE6EDE0675/Windows6.1-KB958559-x64.msu

  2 Virtual Windows XP: http://download.microsoft.com/download/B/0/E/B0E7F655-02C9-4B4F-B8C7-E48BBB0D3F86/64%20bit/VirtualWindowsXP.msi
  ______________________________________________________________________________

  Ce stiu de Virtual PC pana la versiunea Beta ca nu suporta direct 3D (accelerare 3D).
  Alternativa la Virtual PC este Vmware 6.5.2 suporta DirectDraw si Direct 3D, nu suporta Agp Texture Acceleartion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>