WWDC 2012 – the good and the better

Aseara am urmarit evenimentul Apple dedicat dezvoltatorilor – WWDC 2012. Eram destul de curios in legatura cu noutatile Apple, iar conferinta nu a dezamagit, ba din contra, a setat noi standarde pentru industrie – si aici ma refer la cea a laptop-urilor.

WWDC 2012 Logo

O noua linie MacBook

Asa cum era de asteptat, toate laptopurile din portofoliul Apple au fost updatate cu procesoare Intel Ivy Bridge.

Macbook Specs - WWDC 2012

Iar daca la ultima conferinta mizau pe Thunderbolt, ei bine, acum MacBook-urile au si USB 3.0. De fapt oricare port USB al acestora este compatbili cu standardul USB 3.0

Macbook Specs - WWDC 2012

Seria MacbookPro a primit si o binemeritata placa video dedicata

Macbook Specs - WWDC 2012

Insa cel mai important laptop a fost lasat pentru final. Este vorba de Macbook Pro de 15 inci cu Retina Display. Altfel spus, rezolutia ecranului este de 2880×1800 (220ppi). Asta lasand la o parte faptul ca este mai usor si mai subtire decat celelalte modele Macbook Pro.

Macbook Pro Retina

Multe alte lucruri nu prea mai sunt de spus despre noul Macbook Pro. Procesorul este un Intel Core i7 Quad la 2.7Ghz, placa grafica este aceeasi nVidia GeForce GT 650M, in timp ce memoria RAM poate ajunge la 16GB (1600Mhz) iar spatiul de stocare SSD la 768 GB.
Pretul de pornire este de 2199$. Trebuie sa mai faca si Apple niste bani, nu-i asa?

OS X Mountain Lion

Despre OS X Mountain Lion, erau deja cunoscute cele mai multe detalii: Notifications, Gatekeeper, ToDos, Notes, GameCenter (cu posibilitate colaborarii intre platforme – imprumutand o parte din functionalitatea SmartGlass), Sharing, etc.. versiunea http://blog.weebo.ro/apple-anunta-os-x-mountain-lion/ fiind disponibila de ceva timp doritorilor.

OS X Mountain Lion

Ce nu stiam insa sunt integrarea Dictation (functie preluata dupa experienta cu Siri) si a functiei Power Nap (ce permite diferite operatiuni ale computerului chiar si in modul Sleep – backup, update).

OS X Mountain Lion - Power Nap

Safari 6

Si in domeniul browserelor cei de la Apple s-au pus in rand cu competitia. Safari are acum Tab-uri sincronizate intre device-uri

Safari 6

un TabView imprumutat din Mobile Safari

Safari 6

Si o singura bara de cautare/introducere a adreselor web – asemanatoare OmniBox-ului din Google Chrome.

iOS 6

Despre iOS 6 nu voi vorbi foarte mult aici, sper sa am timp sa revin cu un articol mai detaliat pe InspectorGadget.

In mare parte zvonurile au fost confirmate si acum avem:

– integrare Facebook in sistemul de operare
– harti in-house in locul Google Maps (cu navigatie in anumite teritorii si pe anumite dispozitive)
– optiuni pentru inchiderea unui apel (reply with message, remind me later)
– safari cu posibilitatea de a incerca imagini si video

Concluzii

Cam atat de la WWDC. Cea mai importanta lansare este cea a noului Macbook Pro. Daca pana acum standardul rezolutiilor era Full HD – 1920×1080 ei bine noul standard este 2880×1800. Si sa nu credeti ca este doar marketing si ca tot ce aduce aceasta rezolutie este o imagine mai clara fiindca adevarata valoare a ecranului este pusa la incercare in aplicatii de productivitate, unde este nevoie de cat mai mult continut pe ecran.
Sunt curios care va fi raspunsul concurentilor, care in ultima vreme ocupati fiind cu copierea liniei Macbook Air au uitat ca si gama Macbook Pro ii poate surprinde :).

imagini via TheVerge

9 thoughts on “WWDC 2012 – the good and the better”

  1. @Ciprian: din pacate Apple nu e doar un vis urat :). Serios acum.. concurenta face bine intr-un sistem capitalist.. Gandeste-te ca daca nu ar fi scos iOS, poate nici pana acum nu am fi avut smartphone-uri decente. Tranzitia spre tablete tot ei au pornit-o. Nu trebuie sa le folosim produsele.. dar putem sa beneficiem de urmarile lansarii lor pe piata 😀

  2. Da… din punctu asta de vedere, ai dreptate… ei au dat startul „spre”. Insa, din punctul meu de vedere, raman tot la coada clasamentului. Desigur, ar insemna sa fiu ipocrit sa nu recunosc de exemplu ca iPhone nu e mai bun decat Nokia al meu, insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa fiu realist si sa observ ca iPhone de exemplu, e un nimic pe langa produsele HTC care se afla in aceeasi categorie de pret. Sau S3, sau orice altceva. Ca sa nu mai zic de miraculoasele lor produse IT…. Un MacPRO cu adevarat impresionant sare de 5.000 de dolari, pe cand in 2.000k de dolari pot face o configuratie care matura pe jos cu el. Iar sistemul lor de operare… OSX… e o balarie. De la o versiune la alta, nu vine nu mari modificari. Apple scoate versiuni de OSX mai ceva ca cei de la Google pentru Chrome. Ce aduce noul OSX fata de vechiul? App Store si mai ce? Cateva bugfixuri si alte retusari de gen? Asta nu e un OS nou. MacBook e o alta balarie, care nu isi merita caruta de bani. Pana la noile versiuni de anul asta aveau o configuratie de 2 lei. Sistemul de operare e unul redus, incompetent, iar pretul e exagerat de ridicat pentru niste produse fabricate in China (costurile totale pentru un macbook pro ajung undeva la 300e, iar ei il vand cu 2.000e).

    Dar da… din unghiul ala al problemei, e bine ca exista Apple, pentru ca dau startul la ceva, ca mai apoi sa ramana in urma.

    (Cu toate ca valoarea actiunilor e in crestere, si numarul de mactards la fel, dar intr-o lume mult prea comoda sa gandeasca, destul de ignoranta cat sa nu le pese pe ce arunca cu banii, apple are o strategie buna: sa-i prostim pe prosti)

  3. @Ciprian: Eu cred saracia din Romania ne cam orbeste, normal ca salarul average pe care il are romanul ~200-300 euro ni se pare foarte scump cam orice de la apple si incercam sa cheltuim bani in cel mai eficient mod, dar ceea ce spui tu este foarte subiectiv. Produsele apple costa mult, asta e clar si nu poate nega nimeni dar nu poti sa vi sa zici ca sunt slabe pentru ca tu nu trebuie sa compari hardware-ul tau cu xp vs hardware-ul lor cu osX…cand iti developezi propriul OS este muuult mai usor sa il optimizezi. Iti dau si un exemplu ca tot ai pomenit de htc-uri…uite aici -> http://1.androidauthority.com/wp-content/uploads/2012/03/android-os-chart-5-march.png cati au ultima versiune de android pe smartphone`ul lor, FOARTE putini…pe cand la iphone ~85% au iOS 5, asta zice destule si e doar un exemplu. Apple acorda foarte multa atentie la detalii, uitate cum sunt asezate speakerele la iphone, incat sa nu conteze daca il ti pe spate sau pe fata, si mai sunt exemplu de genu. iOS sau osX sunt niste OS-uri simpliste dar care merg, vorba aia “it just works”. Apple sunt niste genii in marketing dar sa vi sa zici ca sunt in coada clasamentului si ca nu sunt buni e doar ipocrizie imo :)

  4. fratilor, nu va mai certati, daca vrei soft dedicat iei Mac, daca vrei sa te joci iei Windows. Daca ar merge toate jocurile pe Mac ar fi si mai multi interesati, asa e cam greu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>