Avand in vedere lipsa suportului din partea utilizatorilor pentru OpenOffice dupa achizitionarea acestuia de catre ORACLE, acesta a fost “donat” catre fundatia Apache. Acest lucru s-a intamplat in vara anului trecut, in sa de atunci nu s-au schimbat prea multe la Open Office.
Schimbarea nou anuntata este legata in principal de denumire – suita poarta acum numele de Apache Open Office – si de trecerea la versiunea 3.4.
Printre principalele imbunatatiri si noutati din Apache OpenOffice 3.4 se numara:
– updatarea componentelor pentru a fi in concordanta cu cele ale Apache Foundation
– pornire mai rapida – datorata lansarii selective a componentelor
– suport imbunatatit pentru criptarea ODF 1.2
– in aplicatia SpreadSheet functia DataPilot a devenit Pivot Table
– tot in SpreadSheet a fost adaugata o noua optiune de export catre CSV
– imbunatatiri pentru aplicatiile Draw/Impress (pentru prezentari si diagrame)
– imbunatatiri pentru exportul in format PDF
– o noua fereastra pentru selectia culorilor
Mai multe detalii gasiti si pe pagina oficiala.
Ramane de vazut cum va fi primita de catre comunitate aceasta redenumire, dar nu cred ca va reusi sa ajunga la gloria pierduta o data cu achizitia ORACLE. Nu atata timp cat LibreOffice reuseste sa fie din ce in ce mai popular (si cu ajutorul Ubuntu, desigur).
Pentru a descarca/testa Apache OpenOffice 3.4 puteti folosi linkurile de mai jos:
in ciuda faptului ca e free, chiar e bun OpenOffice. Bine.. nu are toate chestioarele lui MS Office, dar, ca alternativa, e foarte bun. Pentru micii intreprinzatori care sunt obligati sa detina licente la orice, OO e foarte bine venit!
Ionut.. tot navigam eu asa pe net.. si vazand niste clipuri pe yt.. m-a traznit un gand. Stiu ca tu ai mai avut articole cu Ubunutu, dar ce ar fi daca ai face un articol mai elaborat (adica ceva mai lung, nu in alt sens) cu toate distributiile linux. Sau macar majoritatea, sau macar cele mai facile unor casual users. Pentru ca sincer… Linux Mint e genial.
@Ciprian: Este bun, dar de la o vreme, prefer LibreOffice pe instalarile Ubuntu pe care le mai fac. E o chestiune personala poate, diferentele nefiind majore intre cele doua. Total de acord cu utilitatea pentru firmele mici. Costurile de licentiere ale Office pe cateva calculatoare ajung sa depaseasca 1000E. Totusi, exista programe de genul BizSpark pentru cei ce sunt la inceput de drum, urmand ca abia dupa 3 ani sa fie nevoie de plata licentelor, daca se doreste continuarea utilizarii solutiilor Microsoft (fara obligatii date de catre program).
Un articol cu toate distributiile uzuale de Linux cred ca ar fi interesant, dar nu stiu cand voi avea la dispozitie timpul necesar pentru elaborarea lui :). Despre Mint s-a mai vorbit pe blog ;)).
La OpenOffice ma refeream pt windows xD
Actualul Linux Mint 12, Lisa, in versiunea KDE… rupe, efectiv rupe. :)) Ii da fum lui Ubuntu cu al sau Gnome. (cu toate ca exista si versiune mint pe gnome) 😀
Sunt un mare fan KDE asa cum am mai zis-o pe acest Blog dar intotdeauna va pierde in fata lui Gnome datorita instabilitatii. Si uite asa deviem la Linux 🙂
Am incercat multe versiuni de *nix dar tot la Ubuntu/Kubuntu am revenit. Mai multe putem vorbi pe un articol pe aceasta tema 🙂
Linux Mint in varianta KDE este genial cum s-a spus mai sus. Ubuntu este mult prea instabil. Desi eu prefer Debian de la mama lui, totusi Linux Mint 12 mi-a lasat o impresia tare buna si am hotarat trecerea de la Debian la el.
KDE a fost instabil cand s-a trecut la versiunea 4…. totusi s-au schimbat multe de atunci si se pare ca e chiar ok in momentul de fata…
Cat despre OO sau LO … fragmentarea asta a aplicatiilor, (chiar si a distributiilor) nu aduce nimic bun, cel putin asta e parerea mea. Prea multe variante ale unor aplicatii, prea multe distributii..