Microsoft a publicat un raport de securitate in legatura cu situatia actuala in functie de sistemul de operare (Windows 7, Windows Vista, Windows XP si Windows Server 2003/2008 R2). Pentru obtinerea cifrelor au fost studiate peste 600 de milioane de sisteme din intreaga lume, pe parcursul anului 2010.
Conform acestui raport, rata medie de infectare a calculatoarelor cu Windows XP este de 15.9 la mie, iar a calculatoarelor cu Windows Vista ajunge la 7.5 la mie. Windows 7 se situeaza cel mai bine la acest capitol – undeva la o medie de 3.8 calculatoare infectate dintr-o mie (0.38%). Versiunile pe 64 de biti sunt chiar mai putin susceptibile infectiilor, ajungandu-se la o rata de 5.3 la mie pentru Windows Vista x64 si de doar 2.5 la mie pentru Windows 7 x64 (0.25%).
O cauza probabila pentru cifrele mai bune obtinute in cazul sistemelor pe 64 bit poate fi si protectia activa a kernelului (KPP – Kernel Patch Protection) integrata in aceste versiuni ale sistemelor de operare. Totusi, pentru sistemele pe 32 de biti, un cuvant important cred ca il are si suita gratuita Microsoft Security Essentials.
Lucrurile sunt imbucuratoare, avand in vedere procentul din piata, in continua crestere, al calculatoarelor cu Windows 7 ~33% in acest moment (abia ce a depasit 350 de milioane licente vandute). Vista este responsabil pentru bunastarea a doar 12% dintre calculatoare, pe cand Windows XP inca se pastreaza in top cu aproximativ 46% cota de piata.
Totusi, lipsa de infectare a calculatoarelor cu Windows 7 ar putea fi pusa pe seama aparitiei relativ recente (fata de celelalte XP si Vista) a acestuia in piata. Numai ca Microsoft a publicat si un grafic care demonteaza aceasta teorie:
Teoretic, o data cu acaparearea procentelor din piata, rata de infectare ar fi trebuit sa creasca destul de vizibil. Numai ca acest lucru nu se intampla, in ultimul sfert al anului 2010 observandu-se chiar o scadere.
Alte lucruri interesante, observate de site-ul Ghacks includ:
– amenintarile din Rusia includ o concentratie crescuta de infectii de tip Adware
– in Germania troienii sunt de doua ori mai raspanditi decat in restul lumii
– in Korea gasim una dintre cele mai mari concentratii de virusi, in top fiind Win32/Parite si diversi “viermi”
– in Franta sunt des intalnite programele de tip Adware, in top fiind Win32/ClickPotato
– in Brazilia sunt intalnite mai des programele de furat parole si instrumentele de monitorizare, responsabil fiind in principal Win32/Bancos
Nota 1: pentru Romania nu sunt specificate cele mai frecvente infectii, dar sunt specificate ratele de infectie pe sferturi de an dupa cum urmeaza:
– Q1 2010 6.8 la mie
– Q2 2010 5.7 la mie
– Q3 2010 7.0 la mie
– Q4 2010 5.4 la mie
Nota 2: pentru a descarca raportul complet, urmati link-ul catre site-ul Microsoft: Security Report 2010
Putem considera rata mai scăzută de infectare la Windows 7 ca fiind un avantaj, dar numai dacă privim acest aspect dintr-un anumit unghi, deoarce pe de altă parte, ca și la Vista, făcând parțial abstracție de securitatea ceva mai eficientă ca la XP, chiar dacă șansele să te infectezi sunt de 5 ori mai mici, dacă inevitabilul tot se întâmplă și intră un virus în sistem, va face Windows 7-le praf de 10 ori mai rapid decât pe XP..
Nu vreau să afirm cu cea mai mare tărie că chiar așa este, dar o spun din ce-am auzit de la alții, și chiar experimentat pe propria piele..
@Costea Vlad-Valeriu: De cand a fost lansat Windows 7 inca nu am reusit sa ma infectez. Cu XP am reusit de cateva ori. E adevarat ca am devenit si mai precaut, dar am dezinfectate destule stick-uri si HDD-uri cu sistemul actual.
Afirmatia ta legata de gravitatea infectiilor este data mai degraba de evolutia virusilor decat de bresele sistemelor de operare. Din experienta mea, un utilizator fara experienta va virusa/strica la fel de repede un Windows XP pe cat strica un Windows 7.
De acord cu tine Ionut. Degeaba ai cel mai sigur sistem de operare cu tot cu o suita antivirus completa daca tu, utilizatorul, fiind incepator, nu stii cu ce se mananca toate astea si poti la fel de usor sa-l infectezi.
Inca mai am prieteni care, daca ma duc la ei si umblu putin pe PC/laptop se trezesc sa-mi sara in cap ca nu cumva sa le bag virusi. Mda… 🙂
din punctu meu de vedere windows 7 este mult mai bun ca securitate decat xp decand il folosesc nu am fost infectat niciodata. cand foloseam xp am fost infectat de multe ori chiar si folosind antivirus foarte bun. Treceti oamenilor pe windows 7. Xp-ul e varza deacuma e batran e exact ca si cum ai compara un logan cu un mercedes.
Linux se infectează extrem de rar sau niciodată … asta comparativ cu … “wingloz”! 😉
@yo9fah: asta pentru ca utilizatorii cei mai incepatori nu ajung pe ubuntu. Ceea ce inseamna ca target-ul hackerilor nu este in sfera linux. De aceea nimeni nu se straduieste foarte tare sa faca virusi pentru linux. Virusii au scopul de a fura datele sau de a servi drept statii pentru spam sau orice altceva. Imediat ce Mac-ul/Android-ul au capatat popularitate au aparut si virusii… E adevarat ca in Windows sunt descoperite multiple vulnerabilitati, dar la fel de adevarat e si faptul ca sunt fixate foarte repede :).
Da… unix nu are virusi,cei drept,decat foarte putini,si care actioneaza la comanda,ca sa zic asa. In schimb e deschis oricarui atac de tip root,ceea ce e mult mai periculos decat un virus 😉
Apoi eu in continuare tin sa mentionez ca aceste cote de piata oferite de ‘diversi’ sunt false. Pentru ca ei iau in calcul licentele vandute,nu utilizatorii unui sistem de operare,indiferent daca este activat cu licenta originala sau nu.
E normal XP sa se mentina momentan mai sus,pentru ca majoritatea firmelor inca il cumpara,fiind mai ieftin si mai “la indemana” angajatilor.
Daca s-ar analiza fiecare calculator in parte,W7 trece lejer de 60% pentru ca.. dupa cum bine stim toti,nici macar XP nu a avut o activare falsa/crack asa cum a avut 7ele. Cum 2-3gb ram ddr2,o placa video 512ddr2,si un procesor dual core nu mai inseamna nimic in ziua de azi,va pot asigura ca utilizatori de W7 sunt de 2,poate 3x mai multi decat XP. Repet,aceste statistici le rezulta lor din numarul de licente vandute,numar influentat de firme,nu de home-users. 🙂
Iar legat de securitate… e normal. Dupa aproape 10 ani se stie despre XP cam tot ce e de stiut,apoi pentru W7 mai sunt multe de invatat. Desi e adevarat ca exista virusi foarte fatali si pentru el,acestia sunt mult mai redusi.
Si da,probabil si MSE este un factor,tinand cont ca este un sistem de protectie anti-virus,anti-spyware,firewall,si ce mai are aproape la fel de bun calitativ ca oricare suita mare si cunoscuta.
Si eu merg pe mana lui CiprianBrc in ceea ce priveste statistica. Eu inca vad persoane care nu au activ un antivirus sau care nu-si fac update-urile (fie de sistem, fie la antivirus)… si apropo de asta, daca sunt infectati dau vina pe sistemul de operare si nu pe ei: “pai spuneai ca Windows 7 este mai bun/sigur”. Vina cea mai mare e a utilizatorilor… In ceea ce priveste raportul cu Linux… la o proportie atat de mare de utilizatori Windows este mult mai usor sa te desfasori… rata de propagare a unui malware e mult mai mare si impactul pe masura.
Ciprian ce intelegi tu prin “e deschis oricarui atac de tip root”? Oricum virusii sunt doar o parte din ce poate face vulnerabil un calculator.
Chiar ar fi fost interesanta o comparatie si cu ubuntu, atat la nivel de user cat si server…
Inteleg exact ceea ce e de inteles. Ce,ti se pare gresit cu ceva? Cu ce anume? 😕
bing toolbar ati incercat?
@luci: in afara de shortcut-urile din acea bara de instrumente, mai exista si o bara de cautare. Incearca sa cauti “well defined chest” si sa dai pe imagini. Dupa aceea incearca si pe Google.com acelasi lucru. Apoi te astept cu pareri :).
Legat de shortcut-uri, exista alternative sub forma de plugin-uri pentru majoritatea in Google Chrome… eu le folosesc de ceva vreme…
da,naspa,google toolbar the best.
eu folosesc ie9 si google toolbar pentru mine este combinatia perfecta ,daca stiti alta sunt dispus sa incerc.
scrieti mai multe articole!!
Are cine sa le citeasca!!