Dupa ce opinia publica a dus la amanarea legilor SOPA si PIPA propuse in SUA, libertatea individuala pe internet s-a trezit in fata unei alte amenintari din partea autoritatilor. Este vorba despre tratatul ACTA.
Ce este ACTA?
ACTA este un acord comercial impotriva contrafacerii (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Insa domeniul de aplicare al tratatului nu se refera numai la comertul cu bunuri fizice ci si la contrafaceri prin „distribuirea prin internet și tehnologia informației”. Acest lucru inseamna ca nu se aplica numai comerciantilor ci si utilizatorilor de internet.
Statele initiatoare includ SUA, Japonia si Comunitatea Europeana ce au anuntat inceperea negocierilor in octombrie 2007. Alte tari s-au alaturat negocierilor, iar in 2008 un document secret despre acest tratat a aparut pe Wikileaks.
Ce nu este in regula in legatura cu ACTA?
Principalele obiectii aduse impotriva ACTA sunt legate de reglementarile cu privire la drepturile de autor pentru produse digitale. Acestea par a incalca pe alocuri drepturi fundamentale precum libertatea de exprimare si protectia datelor private.
Bineinteles, obiectiile nu se opresc aici, vizand si bunurile fizice, dar voi incerca sa ma rezum in acest articol la cele ce vizeaza activitatea pe internet.
Sa le luam pe rand:
1. Monitorizarea utilizatorilor de Internet. Practicile propuse de ACTA pot duce la “monitorizarea generalizată a activităților utilizatorilor de internet” si “înregistrarea sistematică a datelor”.
2. Necesitatea probarii nevinovatiei sau “Privatizarea aplicarii legii” – Adica utilizatorii de internet pot fi deconectati de catre ISP, pe baza unor simple presupuneri (sau presiuni) ale titularilor de drepturi. Fara proces. Urmand ca “inculpatul” sa intenteze proces si sa isi dovedeasca apoi nevinovatia. (O norma asemanatoare cu cea din SOPA)
3. ACTA a fost negociata in secret, fiecare text scapat catre public fiind obtinut in urma unei “scapari”. Pentru un document cu o atat de mare importanta internationala, negocierea intr-un astfel de mod este cel putin suspecta.
4. Lipsa claritatii textului. In afara faptului ca a fost negociata in secret, textul este vag. Acest lucru poate fi normal pentru un tratat ce reprezinta doar un ghid pentru tarile semnatare. Dar atunci cand vorbim de un tratat ce face referinte la pedepse penale, atunci lucrurile ar trebui sa nu lase loc de interpretari.
5. ACTA muta problema pirateriei din curtea marilor companii (la fel ca si SOPA, ACTA este sustinuta de MPAA si RIAA, ale caror companii componente au facut probabil lobby pentru acest tratat) exclusiv in curtea utilizatorilor, care sunt deja responsaibili pentru actele de piraterie sau activitati de contrafacere.
6. Se introduce ideea ca si intermediarii sunt vinovati in cazul incalcarilor de copyright. Mai exact, site-urile ce nu gazduiesc continut ilegal insa contin linkuri catre astfel de materiale vor fi si ele supuse unor sanctiuni legale ce urmeaza sa fie stabilite. Mai rau, se introduce, printr-o exprimare extrem de generala (means of widespread distribution for infringing purposes) si ideea ca anumite tehnologii de raspandire a informatiei pot fi considerate ilegale. Astfel, tehnologii gen P2P, platorme de blogging, software-ul pentru emularea DVDurilor, etc vor putea fi supuse unui tratament restrictiv.
7. Comisia ACTA a fiecarei tari va fi numita si nu aleasa. Ea va fi responsabila pentru implementarea si interpretarea tratatului si va putea propune amendamente la acesta, dupa adoptarea sa, fara sa existe insa un mecanism prin care sa poata fi trasa la răspundere pentru deciziile sale. Mai mult, nu sunt definite obligatiile sau garantiile necesare pentru ca acest organism sa functioneze intr-o manieră deschisa, transparenta si inclusiva, care sa permita exercitarea unui control public asupra actiunilor sale.
Ce se exagereaza in legatura cu ACTA?
ACTA nu mai este in forma combatuta de membrii Anonymus in clipul de mai sus. De-a lungul timpului si in urma negocierilor, unele clauze au fost eliminate, iar altele imbunatatite.
In plus, tratatul nu este un pericol iminent. Reglementarile propuse de ACTA nu vor intra in vigoare decat dupa ce fiecare tara va decreta propriile legi in legatura cu acestea.
Sa nu uitam ca pirateria software constituie deja o infractiune si este pedepsita in UE (mai mult sau mai putin).
Ce se (mai) poate face?
Pentru ca statele membre ale uniunii europene sa fie obligate sa respecte recomandarile ACTA, acesta trebuie sa fie, mai intai, ratificat de Parlamentul European, lucru care este programat pentru vara aceasta.
Primul lucru pe care il poti face, este sa contactezi memebrii Parlementului European ce se vor ocupa de aprobarea ACTA. Mai multe informatii precum si modalitati de contact se gasesc pe site-ul LaQuadrature
Al doilea lucru este sa dai vestea mai departe in legatura cu acest tratat. Orice mod de transmitere a informatiilor este bun.
Dar aceste doua lucrui nu ar trebui realizate inainte de a va face o parere cat mai obiectiva si mai apropiata de realitate in legatura cu ACTA. In acest scop, sper eu ca legaturile de mai jos sa fie o lectura pe cat de placuta, pe atat de utila.
Resure suplimentare
legi internet
arhiblog
facebook
arstechnica
wikipedia
ACTA in engleza
ACTA in romana
[UPDATE]: Avem si un clip in romana creat de baietii de la CreativeMonkeyz. Rezuma in cateva minute o suma de informatii despre ACTA.
Ce, … vă este frică !? Bucurați-vă, mâine va fi și mai rău !!!
NU cred ca vor reusi sa combata pirateria in tari ca si Rromanistan,Rusia,Moldova etc.Din cate am inteles : Daca piratezi o piesa a lui MIchael Jackson faci mai multi ani de inchisoare decat cel care l-a omorat.
Si totusi are insemna ca jumatate daca nu mai multi din romani sa intre la parnaie.
http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?cuaEKcb
Petitie online la nivel mondial. Din 7 miliarde de oameni pe planeta asta, targetul sa fie de doar 2 milioane de semnaturi… cam putin, dar e bine ca se incearca ceva totusi..
Am postat acest link pentru cei care vor sa inteleaga mai bine ce ne rezerva ACTA : http://creativemonkeyz.com/roboti/robotzi-s02-ep-special-acta/
@yo9fah: adevarul e ca in ultima vreme astfel de legi incep sa-si faca loc tot mai des in feed-ul de stiri.
@alfonsonianus: in tari ca Rusia, nici macar nu se incearca :). Oricum, pana la punerea in aplicare a unui astfel de tratat (in cazul in care ar fi ratificat) tot ar trece cativa ani.
@Ciprian: E buna petitia, dar cumva nu prea am increderea in puterea unor astfel de initiative. Mai degraba as vedea mesaje si actiuni din partea Wikipedia, Google Facebook…. sau, de ce nu, CreativeMonkeyz 😀
@stef viv: multumesc pentru link, aveam de gand sa updatez articolul cu videoclipul postat de tine. acum e postat ca update in articol.
Sincer sa fiu… am ramas prost cand am vazut ce impact a avut implicarea celor de la CM in promovarea unui astfel de mesaj. Adica… inainte de asta, romanul abia avea habar de numele ACTA, insa dupa cele 2 clipuri deja toata tara arde. Nu stiu daca sa fiu fericit de asta sau nu.
Si da, nici eu nu am incredere in reusita a unei petitii online, in general… insa.. :-?? Macar se incearca :))
Ce nu este in regula in legatura cu ACTA !!
1. Practicile propuse de ACTA pot duce la “monitorizarea generalizată…”, de fapt se doreste doar o OFICIALIZARE a acestor practici, aceste practici nefiind recente !!
2. Utilizatorii de internet pot fi deconectati de catre ISP, pe baza unor simple “presupuneri”… adica o “banuiala” din partea unui vecin, sau chiar pe baza unui “zvon”, sau chiar ca urmare a unor “presiuni” care pot veni din cele mai diferite directii.
3. Evident ca “ACTA a fost negociata in secret…” pentru ca este “…un document cu o atat de mare importanta internationala”. Nu stiu la ce se refera ‘internationala”, pentru ca nu toate statele lumii au participat la “negocieri”.
4. Cit priveste lipsa “claritatii” de ce ne miram, fiind un instrument al puterii neconditionate, tipic pentru un regim de conducere totalitarist.
5. Se pare ca marile companii sint absolvite de “vina de a copia soft free” si de a-l ingloba in produsele lor, sint absolvite de practicile monopoliste, pentru ca evident, ele sint “sponsorii” noilor reglemantari.
6. Prin “anumite tehnologii de raspandire a informatiei pot fi considerate ilegale” se spune de fapt cit se poate de limpede ca se va face cenzurarea internetului, chestia cu drepturile de autor fiind doar un motiv ambiguu.
7. Iar prin “Comisia ACTA a fiecarei tari va fi numita si nu aleasa…” se sugereaza cit se poate de clar implicarea neconditionata in afacerile tarilor, si care contravine constitutiei oricarei tari. In ce priveste “garantiile necesare pentru o manieră deschisa, transparenta…” acestea sint iarasi lasate in coada de peste.
Deocamdata sint prea multe neclaritati, si nici nu se doreste clarificarea acestora, intentia fiind cit se poate de inflexibila. Prin aplicarea “noilor reguli” se incalca un drept fundamental, dreptul la libera exprimare, pe linga multe alte drepturi.
Perfecta dreptate. Mi-a adus aminte de :”I don’t want to achieve immortality through my work. I want to achieve it through not dying.”