Curatenia de primavara pentru PC-uri

Weekendul trecut mi-am rezervat timp sa imi curat calculatorul. Si nu ma refer aici la curatarea fizica de praf (pe care, intre noi fie vorba, o efectiez cam de doua ori pe an) ci la curatarea hard-disk-ului de fisiere inutile, dezinstalarea de programe mai mult sau mai putin folositoare si, cel mai important, mutarea fisierelor de pe desktop :).

Curatare PC

Updatarea sistemului de operare

Orice proces de optimizare a calculatorului cu sistem de operare Windows incepe cu update-ul. Daca aveti probleme de genul crash-urilor sau restarturilor subite, exista sanse ca un update sa rezolve problema. Fie ca este un update de Windows sau update-ul unui driver cu probleme, update-urile sunt necesare. Nu cred ca face nimeni actualizarile zilnic. Eu am reusit sa instalez peste 100 de update-uri de aceasta data :).

Si daca tot suntem aici, cred ca e important sa verificam daca browser-ul este actualizat la ultima versiune (cele mai multe se updateaza automat), daca alte programe utilizate des au update-uri disponibile si – foarte important – daca antivirusul are update-urile la zi.

Organizarea fisierelor

Eu functionez pe principiul ca atata timp cat stiu unde se afla un lucru, atunci inseamna ca este ordine. Numai ca in cazul calculatorulului acest lucru nu se aplica de fiecare data. Multitudinea de fisiere nu imi permite sa tin minte localizarea fiecaruia in parte. Asa ca ma folosesc pe cat posibil de Windows Search, dar mai mult decat acesta functie, ma folosesc de biblioteci (Libraries).

Principalele biblioteci sunt urmatoarele:

Windows 7 Libraries

Documents: contine toate documentele legate de facultate (in mare parte cursuri), de servici (proiecte), carti in format pdf si prezentari in format pdf.

Music: aici tin muzica mea preferata, am un director special pentru albume si un altul pentru melodii ce nu apartin vreunei colectii

Pictures: aici tin imaginile de la diverse evenimente sau prieteni. Fiecare eveniment sau persoana are un director dedicat.

Sites: aceasta librarie este impartita in doua: o parte legata de acest blog si una legata de site-urile clientilor pentru care lucrez.

Downloads: tot ce descarc de pe internet se gaseste in aceasta biblioteca. Binteinteles, folosesc o solutie de internet security pentru a verifica in mod automat toate aceste fisiere. Nu stii niciodata de unde sare iepurele :).

Ordered Desktop

Curatenia de primavara presupune sa adun fisierele de pe desktop sau de prin alte directoare si sa le mut in directoarele/bibliotecile corespunzatoare. Desktop-ul abia acum respira usurat :).

Dezinstalarea programelor neutilizate/curatarea registrilor

Din cand in cand e bine sa mai stergem din programele utilizate rar. Ocupa si registrii, unele pornesc si o data cu sistemul de operare, iar unele se instaleaza singure. Nu ma refer aici la neaparat la Malware (pentru care exista solutii antimalware ci mai degraba Adware care umplu calculatoarele utilizatorilor mai putin experimentati.

Dupa cum spuneam, primul pas este Control Panel -> Uninstall a Program. O privire ar trebui sa fie de ajuns pentru a ne da seama care sunt programele utile si care trebuie dezinstalate.

Cpanel - uninstall program

Partea a doua presupune dezinstalarea extensiilor browser-ului. In cazul meu a fost vorba de o singura extensie, disparuta intre timp din Google Store (nu mai tin minte cum se numea, acum poarta numele de Socialba). De curand am instalat inca vreo 5-6 extensii ajungand la un total de 10. Sa vedem cat rezista :).

In cazul programelor care se dezinstaleaza mai greu sau defectuos, puteti folosi si RevoUnintaller.

Pentru registry, si fisiere temporare, cel mai simplu de utilizat cred ca este CCleaner.

Startup Programs

O practica destul de intalnita in cazul sistemelor de operare Windows este dezactivarea programelor ce ruleaza la pornirea sistemului de operare.

Nu intru in detalii decat daca imi va fi cerut acest lucru in comentarii. In principiu mergem in Start, scriem msconfig si apasam Enter.

MSConfig - Startup Programs

In fereastra ce va aparea, vom avea tab-urile Services si Startup din care selectam task-urile despre care stim ca nu ne sunt necesare si salvam setarile (este nevoie de restart).

Backup-ul fisierelor importante

Windows 7 Backup

Un ultim pas, daca totul a decurs ok pana aici este back-ul sistemului de operare si al programelor. Cel putin eu asta aleg sa salvez separat pe o partitie dedicata. In cazul in care sistemul de operare este cumva compromis, o restaurare a backup-ului poate salva cateva ore bune. Backup-ul dureaza ceva si este recomandat sa fie facut inainte de culcare, lasand calculatorul sa efectueze acest proces fara intreruperi.

Curatare + Optimizare = All inclusive

Exista si sisteme all-in-one pentru mentenanta calculatorului. Cel mai popular care imi vine imi minte este TuneUP Utilities dar, desi l-am testat si il pot recomanda, nu face nimic din ce nu se poate rezolva si in mod manual (sau cu alternative gratuite). Ceea ce aduce insa in plus este usurinta utilizarii. Setarile sunt mult mai la indemana decat in Windows si multi utilizatori ar putea prefera un astfel de software. Printre functiile principale ale acestei solutii avem:

– curatarea HDD-ului

– dezinstalarea programelor

– curatarea registrilor

– restaurarea de fisiere

– stergerea definitiva a fisierelor

Folositi programe specializate de mententanta? si daca da, care sunt acestea? iar daca nu, care sunt masurile pe care le luati pentru curatarea si mentinerea sistemului de operare in cea mai buna forma?

22 thoughts on “Curatenia de primavara pentru PC-uri”

  1. Un articol binevenit și de sezon. Judecând după cele două link-uri din articol, cred că iepurele sare de la BitDefender 😀 P.S. Revo e bun, cu mențiunea că trebuie căutată versiunea anterioară și nu ultima disponibilă pe site.

    1. @andrei: intr-adevar. Legat de revo, nu am testat inca ultima versiune… sa inteleg ca au fost migrate functionalitati in varianta premium si acest lucru i-a mai redus din utilitate?

      1. Yep. Eu încă folosesc 1.9.3, ultima versiune „free”. Problema cu această versiune este suportul 100% pe 64 de biți.

        PS. Ca programe folosesc TuneUp și CCleaner, iar în ultimul timp… mai mult CCleaner decât TuneUp 🙂

        PS2. Tot la capitolul întreținere, cred că se poate include și Personal Software Inspector (PSI) de la Secunia, un soft care ne amintește ce versiuni mai trebuie actualizate, unde sunt vulnerabilități cunoscute, etc.

    2. Uite ca de Personal Software Inspector chiar nu stiam. Tocmai ce am intrat pe site si l-am descarcat (am luat varianta Beta). Pare interesant de simplu la o prima vedere (scorul meu momentan este de 70%). Functionalitatea asta cred ca ar trebui chiar integrata in Windows (Metro Apps / Windows Store vor beneficiaza de asa ceva).

  2. felicitari Ionut, e mai mult decat bine venit acest articol… pentru cei cu pricepere mai putina, e mana cereasca 😀

    Ai adus in discutie solutia de securitate… cum ti se pare BD012? ma intereseaza in special resursele folosite… am un P4 foarte vechi… pe care momentan stau cu nod32.. dar parca stau degeaba cu el.

  3. @Ciprian: hehe, sistemul trebuie mentinut in forma. Cred ca iti aduci aminte si articolul legat de system uptime. 10 zile nu-s chiar de colo.
    Articolul este dedicat celor cu pricepere mai putina tocmai pentru ca ei au nevoie de astfel de sfaturi. Pentru ceilalti, am pus intrebarile de la sfarsit si chiar sunt curios de raspunsuri :).

    Legat de BD2012 poti sa fii sigur ca nu o sa te dezamageasca la nivel de performanta si nici nu e sacaitor, dar pentru un P4 as recomanda totusi Bitdefender Free (Gonzales). E cat se poate de light :).

  4. Multumesc de sugestie.. l-am instalat. La o prima impresie… parca se misca mai bine ceva, insa e doar antivirus… acel nod32 era internet security.. ma rog, daca isi face treaba, e de ajuns.

    Legat de articol… da.. imi aduc aminte… si nu stiu daca am precizat si atunci, dar o fac acum… windowsul meu face in august 3 ani… 🙂 Si se misca aproximativ ca in prima zi… atat dezavantaj e ca a crescut timpul de bootup si shootdown, dar nu e asta o problema 😀

  5. @Ciprian: Windows-ul meu are putin peste un an cred, dar asta doar pentru ca am schimbat HDD-ul si a fost nevoie de o reinstalare, nu pentru ca as fi avut probleme cu instalarea initiala (tot de acum 3 ani). Ba chiar instalarea de fata a reusit sa suporte cateva schimbari de hardware (placa video, placa de sunet) fara prea mari probleme (remove driver, reinstall, restart, etc..)

  6. sa fim seriosi,cati romani au un antivirus la zi si mai ales cati dintre fanii lui xp au aflat ca exista sp3;) Cumparam telefoane moderne, dar suntem cam praf la optimizari pc si am vazut sute de calculatoare cu probleme…

  7. @Amplificator: Multumesc.

    @vio: Tocmai asta incercam sa facem aici: sa aducem in atentia utilizatorilor faptul ca atat Windows-ul cat si Antivirusul trebuie actualizate. Sunt pasi mici, dar in directia potrivita :).
    Sunt de acord ca majoritatea utilizatorilor de PC-uri ajung sa aiba probleme tocmai din cauza ca nu folosesc un antivirusm, ca instaleaza tot felul de programe fara sa fie atenti, descarca malware si atunci apeleaza la vecinul de vis-a-vis fiindca PC-ul nu mai porneste.

  8. Excelent postul. Se mai poate folosi ca si solutie de optimizare si “IObit Advanced SystemCare” ce rezolvă în plus unele probleme ce ţin de malware. Tinand cont ca este o versiune free chiar merita incercat.

  9. @Virgil: Multumesc :). Pare interesanta solutia mentionata, mai ales pentru faptul ca este gratuita si updatata constant. Din ce mi-am dat seama este o alternativa All-in-One pentru TuneUP Utilites dar mai degraba in varianta Pro (care oricum este mai ieftina). O voi testa si eu pentru a vedea exact cat de eficienta este.

  10. La sectiunea Startup Programs la Services, doar ca sa fii sigur, ar fi mai ok sa bifezi “Hide all Microsoft Services” inainte de a incepe sa deselectezi. Evident, nu-i musai, dar, zic eu, mai degraba le ascuzi, sa nu faci vreo boacana si sa dezactivezi din greseala ceva de care are Windowsul nevoie.

  11. If you are happy with Win7 SP1, then…
    …you can gain back a lot of HD space by running the following at the command prompt (need to run command prompt as administrator by right clicking and choosing that option when you execute command prompt): C:WindowsSystem32DISM /online /Cleanup-Image /SpSuperseded

    I got this tip from my Window’s Secrets(lol) newsletter email. It saved around 1Gigs of harddrive space for me; not too shabby. Figured it’s been over a year since I upgraded to SP1 so why not.
    btw:Forgot to add that it took over 10 minutes on my PC. Just wait until the operation is 100% complete before ending command prompt.
    Thanks,
    Vini

  12. @vini: to be honest at first i didn’t know if you comment was legit (we receive few comments in other languages).
    So i went up looking for the solution you provided. It turns out it is great and it really frees up the space occupied by SP1. I have been using Windows 7 SP1 on my computer for some months now and just recently updated my laptop to SP1. They both run smoothly and i already backuped them. So this is a great tip. Thanks!

  13. mda… ce face defapt comanda resp… sterge intre 500 si 1gb de fiesere… care sunt defapt copii de siguranta (backup). 1gb.. in ziua de azi e fix nimic. mai bine le lasati acolo, ca nu stii cand apare vreo problema, si daca vrei sa faci un restore sau repair, nu ai sa poti 🙂

  14. @Ciprian: cand ai un SSD de mici dimensiuni pe care tii sistemul de operare poate fi chiar util. Iar pentru repair recomand mai degraba backup-ul regulat. Oricum, daca nu ai nicio problema legata de update-uri timp de cateva luni cred ca e safe sa stergi fisierele neutilizate.

  15. foarte bun articolul am citit fiecare etapa si am reusit sa ma descurc dar mai am o nelamurire….fiind neexperimenata in ale pc ului nu am inteles exact atunci cand dai Start-msconfig si apare fereastra aceea cu toate programele bifate,daca le deselectez o sa mai functioneze cand le accesez?ms frumos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*