In timp ce Microsoft pregateste invazia pietei tabletelor cu Windows 8, cineva se gandeste si la utilizatorii desktop-urilor. Adica la noi, cei obisnuiti cu un taskbar, cu un desktop si cu utilizarea PC-ului prin intermediul unei tastaturi si a unui mouse.
Acel cineva este chiar Google, iar produsul oferit este Chrome OS, in arome de netbook sau de miniPC.
Chromebook – always safe, always fast, always new
Chromebook si ChromeBox – overview
Chromebook-urile au fost lansate in urma cu aproape un an. Nu s-au bucurat de vreun succes rasunator, dar in urma cu aproape doua luni a fost lansata interfata Aura.
Tot ce stiam pana atunci despre Chromebook-uri se schimbase. Desi intr-o varianta inca in dezvoltare, interfata aducea foarte mult cu Windows 7 – ofera utilizatorului o interfata familiara. Acum aceasta interfata se gaseste si intr-un ambalaj mai apropiat de cel al unui PC: ChromeBox.
Chiar Google plaseaza acest device drept o alternativa pentru sistemul celor de la Microsoft afirmand:
The Chromebox is a compact, powerful and versatile desktop perfect for the home or office
Este clar ca nu ofera nici capabilitatile multimedia si performantele calculatorului de acasa si nici uneltele de productivitate ale calculatorului de la birou. Si atunci de ce este marketat/promovat in acest fel?
Productivitate in Chrome OS
Ei bine, in timp ce utilizatorii mai putin tehnici migreaza spre tablete pentru a obtine informatii si a se relaxa, vor ramane cativa care vor vrea si altceva. Altceva decat un PC si altceva decat o tableta.
Un Chromebook sau un Chrombox, ofera toate posibilitatile unei tablete, ba cred ca ar putea castiga usor la capitolul productivitate:
– avem Google Docs – editare documente
– avem Gmail cu import pentru conturi pop3 – alternativa aplicatie email
– avem Google Calendar si Google Reader
– pentru orice altceva avem Chrome Web Store
Insa are si cateva din atributele unei tablete si anume simplitatea sistemului de operare si usurinta in utilizare.
Peste toate acestea adaugam un hardware (4GB RAM, procesor Intel Core) ce pare – cel putin din teste si review-uri – mult mai rapid decat un netbook (nu zic ca netbook-urile ar fi un etalon de performanta si mai luam in calcul si faptul ca Google Chrome OS este mai mult un browser decat un sistem de operare precum Windows sau Mac OS).
Concluzii
Chrome OS nu va inlocui Windows 7, iar Chromebook-urile si Chromebox-urile probabil nu vor fi prima alegere a cumparatorilor de acum.
Dar luand in calcul pretul mic de achizitie lucrurile care pot fi realizate cu ajutorul acestora si performantele crescute, cred ca este competitorul ideal pe sectorul netbook.
Nici pana acum nu am vazut un netbook cu Windows (pana in 1500 Lei sa zicem) satisfacator din punct de vedere al vitezei, desi preturile si specificatiile au fost intr-o continua crestere. Iar daca pentru unii utilizatori sistemul de operare din Chromebook se va dovedi suficient, cred ca vor putea achiztiona si un Chromebox pentru a transforma televizorul din sufragerie intr-un smart-TV.
Avand in vedere cele de mai sus, ce ati alege daca ati avea de ales intre un netbook si un Chromebook?
N-au nici o sansa pe langa Linux. Chiar acuma scriu depe noul Mint 13 Maya. Binenteles instalat pe un stick de 8Gb cu partitie dedicata. 😉
Si culmea chiar are tot ce descrie asa gingas “dude”-ul ala din clip, si fara atatea “Apps-uri de market”.
Iar desktopul intodeauna va fi populat majoritar de windows… ca doar acolo se pot balacii ca la ele acasa, jocurile si “no-dvd-patch”-urile. :))
PS: vai ce in urma am ramas… nici nu se mai folosesc dvd-uri, “steam backup”-uri vroiam sa zic :p
Adevarat graiesti prietene!
Linux mint este superb!!!
Prefer un Chromebook, mi se mai mult mai bun decat un netbook incarcat cu toate prostiile pe el. In plus, daca s-a stricat si nu mai poate fi reparat, se duc toate programele, date, etc si trebuie sa o iei de la capat, pe cand pe un chromebook, ai totul sincronizat, deci nu ai ce sa pierzi.
@iosys: Nu m-am mai jucat cu Mint de ceva vreme, cred ca e momentul :D.
Legat de USB boot, are si Windows 8 o functie asemanatoare – Windows To Go. E adevarat ca e nevoie de un stick de 16Gb, dar am testat-o si e destul de rapida si functionala (primul boot doreaza putin mai mult). Se pot instala aplicatii, se pot salva date si mai ales, mai tarziu vor putea fi migrate toate setarile si aplicatiile din cloud. Pentru device-uri portabile si cu resurse putine, cred ca e o alternativa ok la Chrome OS. Asta fara sa luam in calcul posibilitatile oferite pe parte de administrare, depanare, etc..
@Cristii: Din punct de vedere al utilizarii cloud-ului Chrome OS este superior unui netbook (cu Windows 7 sau Linux), dar Windows 8 ar putea sa vina din urma: 4GB RAM si un procesor Intel Core ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru o rulare decenta. Windows 8 nu este full cloud, deci permite mai multe scenarii offline decat Chrome OS.
L-as testa cu mare placere daca as avea posiblitatea, dar ma indoiesc sincer ca as ramane la el. E prea… „gol”. Oricum… felicitari Google.
@ciprian: cine stie.. poate o imagine iso libera pe net o sa apara 🙂 si eu as fi incantat sa il testez… ramane de vazut ce priza va avea pe piata.
#offtopic: tocmai ce s-a lansat win 8 RP: link oficial de download http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/iso
pai… cum sa-ti zic… imagine a existat, candva. la inceput, cand a fost lansat. eu unu l-am si testat in paralel cu windows 7… insa de atunci s-au schimbat multe. si cand ziceam ca mi-ar placea sa-l testez.. ma refeream la un chromebook, nu OS-ul in sine 😀 Sa-l testez in sensul ca sa-i gasesc nivelul de utilitate… 🙂 dar, dupa cum am zis… pentru mine e mult prea gol. Pentru cei pasionati de macbook, probabil ar fi o varianta, mai ieftina… il cumpara si nu au nimic de facut… mie imi place sa-mi dea erori, batai de cap, etc :))) sa am ce lucra la el 😀