Un raport şocant publicat de compania de securitate McAfee dezvăluie că mai mult de jumătate dintre infrastructurile întreprinderilor critice din întreaga lume au căzut victime atacurilor cibernetice (atât cele greu detectabile, cât şi atacuri majore de tipul brute-force sau DDoS).
Atacurile – lansate de grupuri de crimă organizată, terorişti sau de anumite state (vezi China vs Google) – de obicei costă până la 6 milioane de dolari pe zi.
„În climatul economic actual, este necesar ca organizaţiile se pregătească pentru instabilitatea pe care atacurile cibernetice o pot cauza asupra infrastructurilor critice ”, a avertizat directorul (CEO) executiv al McAfee, Dave DeWalt (tot în legătură cu Operation Aurora).
„De la transporturile publice, la energie şi comunicaţiii, acestea sunt sistemele de care depindem zilnic. Un atac asupra oricăreia din aceste industrii ar putea cauza perturbări economice la scară largă, dezastre ecologice, pierderea proprietăţii şi chiar pierderi de vieţi omeneşti.”
DeWart a explicat că riscul atacurilor cibernetice a crescut constant, mai mult de o treime din directorii din domeniul IT (37%) raportând o creştere a vulnerabilităţilor. Ca atare, aproape două cincimi din cei intervievaţi se aşteaptă la un incident major de securitate în sectorul lor în cursul anului următor (2010).
Multe din structurile menţionate mai sus au fost construite pentru funcţionalitatea pe care o oferă, iar la momentul creaţiei securitatea nu era un factor atât de important. Firmele de securitate ar trebui să înceapă să ofere şi servicii de securitate informatică, nu numai gardieni şi masini (având în vedere că, cel puţin la noi, majoritatea companiilor nu îşi iau măsurile necesare în acest domeniu). Uneori, furturile sau daunele realizate pe cale cibernetică pot fi mult mai importante.
in razboiul georgia-rusia,in moscova peste 30%din firme au fost atacate,bill gates spunand ca orice razboi va avea un “ecou” in lumea virtuala.
Daca companiile ar promova mai mult open-source-ul amenintarile s-ar mai reduce cred eu…
Eu m-am securizat intr-o zi punand un firewall puternic as putea spune,norton ca antivirus si dupa 10 minute am primit un rogue antivirus..
Acum cu MSE si firewalul de la windows nu am nici cea mai mica problema..si nu umblu pe siteuri warez ,torrents ,shopping aproape deloc.
@alfonsonianus: nu stiam de “ecoul” acesta. Interesant. La noi chiar si pe pace e hackuit TVR-ul din interior.
In secolul vitezei, implicit si al vitezei cu care circula informatia, destabilizarea canalelor de comunicare poate oferi un mare avantaj anumitor parti.
Asa cum vad ca deja ai observat, securitatea personala este la fel de importanta si multe atacuri o vizeaza tocmai pe aceasta deoarece utilizatorii obisnuiti sunt si mai putin vigilenti decat companiile.
Treaba sta cam asa : tehnolgia se dezvolta cu o viteza prea mare si multi uita de anumite principii. Am ajuns sa avem acces la orice cu ajutorului unui acces la world wide web. Fie ca vorbim de un magazin virtual sau de contul nostru la banca, cu un calculator putem face aproape orice numa dintr-un click de mouse. Dar uitam de faptul ca un calculator cat de vulnerabil poate fi. Multi se gandesc numa la faptul ca “imi cumpar calculator ultimul racnet ” si cu asta ma pot apuca de treaba. Nu stau asa lucruriile , si multi nu isi dau seama cat de expusi sunt la furtul cibernetic numai cu un simplu “Connect to the Internet”.
Dar cum am zis totul se dezvolta in jurul nostru cu o viteza mare si uitam sa dam atentie la acele detalii care ne pot salva pielea . Nu vreau sa intru in detalii sau sa am discutii cu unele persoane dar multi inafara de Google si Youtube nu stiu nimic. Iar acele persoane vor avea cel mai mult de suferit. Nu ii condamn fiindca la noi inca nu s-a inventat acel consultant it care sa iti explice ce facilitate iti aduce un pc si cam la ce riscuri te expui navigand pe anumite site-uri.
Stiu acum m-am referit strict la “Home user” dar cam asta se intampla si la case mai mari, sunt persoane care merg pe : am o suma de bani si o data ii cheltui iar dupa sa vina profitul, dar nu este chiar asa…
Ar fi multe de discutat pe tema de securitate, mai ales eu a-si avea multe fiindca am ceva experienta in acest domeniu.
Salutare. Nu stiu daca firmele mari vor cadea pentru ca in special ele, sunt obsedate de securitatea informatiei.. Cu atat mai bine pentru cei din IT, ..macar ei, cu siguranta vor avea de munca in 2010 🙂
Trebuie sa stim , ca niciodata nu se va opri acest razboi contra hacker`iilor.
Pe criza asta mondiala,companiile de antivirus investesc mai putin in propriile technologii dar numarul hackerilor este in creste masiva fata de anii anteriori.
@Ionut,Sediul de securitate centrala al Moscovei a cazut prada fiind inchis cate 2 ore pe zi din cauza hackerilor georgieni…sa nu uitam ca inainte sa apara internetul in mainile utilizatorilor obisnuiti a fost folosit in armata…si inca se foloseste…
eu cred ca treaba e mai simpa… va fi (daca nu este deja) exact ca in traficul de arme… iti vand tie o arma si celui de langa tine o alta arma cu care sa iti reziste… si tot asa…
nu exista si nu vor exista solutii “bullet proof”…
@cezar ai cea mai mare dreptate. Singurul avantaj/dezavantaj e ca toata politica e una “virtuala”. Daca vrei sa aduci regulile din lumea reala in cea virtuala si sa depinzi de ele, atunci risti … ca si cum te-ai duce in afganistan. Asa ca cel mai bine e sa lasam lumea virtuala sa fie virtuala si realitatea sa depinda cat mai putin de ea. Oricum si domeniu asta “Internet” se va satura pana la urma de idei [malefice/geniale] care sa [controleze/distruga/apere] informatii sau valori, deoarece si intelectul uman are limite. Dar pana atunci…
PS: War. War never changes.
…de ce nu se face os-ul cu toate protectiile incluse…pt. ca nu se doreste…de ce e promovat
windowzu de cia…pt. ca poate fi accesat mai usor…capishiii…