Instalare Windows 7 fara partitia rezervata de 100MB

Cu siguranta ati observat pana acum ca Windows 7 isi creaza automat si autonom o partitie speciala – system reserved – de aproximativ 100MB.

Partitia are scopul ei bine definit. Contine fisiere necesare criptarii prin BitLocker, contine si fisiere de boot necesare in cazul unei recuperari de urgenta. In principiu ea se va aloca pe primul hard-disk, inaintea primei partitii.

In unele situatii insa aceasta partitie nu este binevenita. Una dintre ele are fi situatia unui triple-boot. Intr-un astfel de scenariu, calculatorul nu mai permite instalarea unei a patra partitii primare pe hard-disk si ramanem doar cu doua sisteme de operare si o partitie system-reserved de 100MB.


Pasii pentru a scapa de acest inconvenient au fost testati si scrisi de catre George ( yo9fah), iar tutorialul de mai jos este primul guest-post pentru Windows 7 Bucharest. Vor mai urma cateva articole scrise de el; in mare parte legate de Windows 7. Ii multumesc pe aceasta cale pentru implicare.

Pasii pentru instalarea Windows 7 fara partitia rezervata sunt urmatorii:

1. Se boot-ează cu un DVD de Windows Vista (ISO) (Nu contează ce versiune).
2. Continuăm cu “Next”.
3. Se acceptă termenii licenţei, bifăm şi continuăm cu “Next”.
4. Apar partiţiile (sau partiţia).
5. Selectăm “Drive options (Advanced)”.
6. Selectăm partiţia pe care dorim să instalăm Windows 7 şi efectuăm clic pe “Format”.
7. Confirmăm cu “OK”.
8. Aşteptăm până se formatează partiţia.
9. Închidem de la “X” cu mouse-ul.
10. Confirmăm cu “OK”.
11. După această comandă PC-ul (sau Laptop-ul) se va restarta automat.
12. În acest timp (înainte de a se restarta), scoatem DVD-ul cu Windows Vista şi introducem DVD-ul cu Windows 7.
13. După această etapă (dacă din BIOS am ales să boot-am de pe CD sau DVD), confirmăm prin apăsarea oricărei taste că vrem să boot-ăm de pe CD sau DVD (cazul nostru, de pe DVD).
14. Urmează acum copierea automată a fişierelor.
15. Instalarea sistemului de operare Windows 7.
16. Începând de aici, fiecare alege ce vrea şi cum doreşte.
17. Selectăm ”English (EN)”.
18. Alegem ”Time format (RO)”.
19. Selectăm ”Keyboard (US)”.
20. Acum urmează procesul de instalare, respectiv Copying Windows files, Expanding Windows files, Installing feauters, installing updates, etc.
21. După ce aceste procese se încheie, urmează restartarea PC-ului (sau Laptop-ului).
22. Se revine (după restart) şi se continuă automat instalarea cu “Completing installation”.
23. Urmează un alt restart al PC-ului (sau Laptop-ului).
24. Se continuă cu introducerea unui “User Name” şi a unei eventuale parole, ”Password” (dacă este cazul) şi continuăm cu “Next”.
25. Următoarea etapă va fi de introducere a unui eventual (dacă avem) “Product Key” Bifăm/sau nu căsuţa unde scrie “Automatically activate Windows when I’m online” după care continuăm cu ”Next”.
26. De aici va apare un alt ecran la care dăm clic pe opţiunea “Use recommended settings”.
27. Va apare ecranul cu “Time zone” şi continuăm cu “Next”.
28. Se alege conexiunea la internet, dacă este cazul, iar dacă nu atunci putem continua cu “Skype”/“Next” sau “Finish”.
29. Şi în sfârşit … urmează acum intrarea in sistemul de operare Windows 7, dar fără partiţia de 100 M pe care Windows 7 o creează la începutul instalării.
30. Verificăm dacă este aşa sau nu.
31. Succes.

Windows 7 partitions

După acest tutorial vom vedea cum facem să activăm Windows 7 cu un Product Key OEM, fără a folosi un activator!

Documentaţie:

1. http://www.shivaranjan.com/2009/05/11/how-to-prevent-windows-7-from-creating-a-hidden-recovery-system-reserved-partition-during-installation/
2. http://www.mydigitallife.info/2009/08/20/hack-to-remove-100-mb-system-reserved-partition-when-installing-windows-7/
3. http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/w7itproinstall/thread/51442b60-c2dc-457d-92a7-a49cbbcbbf2f
4. http://www.google.ro/#hl=ro&source=hp&biw=1440&bih=736&q=cum+instalam+windows+7+fara+partitia+de+100+M&aq=f&aqi=&aql=&oq=&fp=b887fb37e3caa014

29 thoughts on “Instalare Windows 7 fara partitia rezervata de 100MB”

  1. Partitia de 100 de mb e doar in Win7 Ultimate, nu? Din cate stiu eu, doar Ultimate are BitLocker. (sper sa nu ma insel). In rest, bun tutorial, si eu am incercat sa fac un triple boot si probabil de-asta nu am reusit 🙂

    1. Vezi jos la subsol: Documentația. 😉 “The 100MB volume is labeled as System Reserved with NTFS file system, and System, Active, Primary partition attribute with no drive letter in Disk Management. The 100MB system reserved partition is only available for Windows 7 Ultimate, Windows 7 Business and Windows 7 Enterprise editions. The 100 MB system partition is used primarily as BitLocker partition for BitLocker encryption. Additionally, it also holds the Windows Recovery Environment (WinRE) and boot files with boot manager for booting up the computer for troubleshooting when there is no Windows 7 installation DVD disc on hand.”

  2. Sau bootezi un utilitar de management al partitiilor, le creezi si formatezi si dupa asta urmezi aceeasi pasi din tutorial incepand cu pasul 13 si selectand partitia C: in momentul in care se cere. 😉

  3. Se poate si fara dvd cu windows vista. Personal mi se pare mai usor.
    Intai se buteaza dvd-ul cu win 7 > Install now/i agree etc. pana la partea cu partitionarea.
    Aici selectati chestia aia cu advanced, partitionati cum doriti incepandu-se cu partitia primara (c:).
    Sa zicem ca trebuiesc facute 2 partitii. Asta inseamna ca dupa partitionarea facuta normal, aveti 3 partitii (2 utilizabile+recovery). Se selecteaza partitia primara, se da delete partition, se formateaza partitiei rezervate, dupa care expand. Introduceti valoarea maxima pentru marimea partitiei, acceptati si continuati instalarea 😀

  4. @StrangeTheories: Si eu foloseam tot metoda partitionarii in prealabil. Dar trebuie sa partitionezi tot HDD-ul. Cand am avut nevoie de partitia primara ocupata cu cei 100MB am folosit utilitarul din Ubuntu si am lasat boot-area in grija GRUB. Cred ca metoda se apropie mai tare de ce recomanda @lucian.

    1. Este foarte bine că se mai găsesc și alte soluții. Dacă mai are cineva și altele pe care le-a testat eventual, este și mai bine. Totuși nu că o spun eu dar asta cred că-i cea mai simplă metodă, mai ales pentru începători.

      1. Păi trebuie testat așa … din acel videoclip ce să înțeleg !? Sigur că trebuie testat ! Poate testează cineva sau poate chiar @catalin … 😉

  5. Foarte util ! . Eu am facut partitia cu GParted de pe un CD Live de Ubuntu si a functionat. Deasemenea cred ca merge cu orice soft de partitionare.

  6. Iar cei care aveti Win 7 deja instalat: bootati de pe dvd/usb, etc si in momentul cand ajungeti la partitii ve-ti sterge partitia de 100 MB reserved apoi scoateti imediat dvd/usb, sau cu ce altceva ati bootat si pur si simplu restart. Iar daca doriti sa ocupati cei 100 mb liberi ramasi cu C: apelati la Paragon Partition Manager. timpul de partitionare este oarecum lung dar pentru cei care vor este si meritat.

  7. am si eu o intrebare referitoare la acest ” system reserve ” . Am w7 ultimate pe un SSD de 32 GB, care este in pozitia 2 de pe placa de baza. La ultima instalare nu am mutat cablul corespunzator SSD -ului in pozitia 1(ca sa mi-l vada ca hard 1) si mi-a pus System reserve pe un alt hard de 160 Gb care era in locasul 1 pe placa de baza. Acum vine partea interesanta : vreau sa scap de acel hard de 160 GB, pt a-l muta intr-un media player. Ce fac cu System reserve ? nu pot fara ea? mentinez ca in bios , e setat sa faca boot de pe SSD.

    1. Daca in bios ai setat sa booteze din SSD ia scoate hdd-ul de 160 gb si pornesti pc-ul, acel “sistem reserved” este pentru reparare windows, nu l-am folosit, chiar am sters acea partitie si nu am avut probleme.

      1. mersi Floryyn de idee. chiar asta a facut in ziua urmatoare dupa ce am scris acel comment… si surpriza : nu a mai vrut sa buteze . Norocum meu ca aveam un backup facut cu o zi inainte (cu Paragon) , asa ca am reinstalat W7 in curat..asta dupa ce am mutat SSD in poz. 1 pe placa de baza. In 15 min a fost W7 instalat (merita investitia in SSD) . Si mai interesat este ca NU a mai facut partitie de “Sistem reserve” deloc (mentionez ca acel hard de 160 l-am formatat total) . Asa ca ce mai gandit eu…daca tot nu are SR hai sa pun backupul inapoi. Si l-am pus….si surpriza…nu a mai vrut sa buteze…. . Zicea ca nu gaseste ceva fisiere de boot …habar n-am. Dar…..am avut inspiratie sa incerc un “startup repair” de pe Cd-ul de instalare……si dupa 2 tentative nereusite……din a 3 a MERS. Eram in extaz…..
        Deci concluzie…..nu stiu la ce foloseste SR, dar cred ca isi are si ea rolul ei bine definit. Cel putin la mine.

  8. Si pentru mine e importanta acea partitie, de ea depinde efectuarea backup-ului, de aceea chiar extind acea partitie pana la 450Mb. De asemenea acolo este stocat MBR-ul, de aceea nu mai booteaza sistemul. Am fost si eu in situatia ta, cand am avut sistemul pe un HDD apoi l-am instalat pe un altul care avea partitiile gata facute.Binenteles nu mi-a facut partitia rezervata de 100Mb si boot-a de pe celalalt HDD.Daca setam din BIOS sa boot-eze de pe HDD-ul cu sistemul, nu mergea; daca setam vechiul HDD, pornea corect. La inceput mi s-a parut un paradox, cum naiba: boot-ez de pe un HDD SI SISTEMUL E PE ALTUL? Pana la urma am rezolvat-o prin repartitionarea HDD-ului, scos celalalt si instalare sistem( binenteles am sters partitia rezervata de pe vechiul HDD sa nu am iar surprize)Deci pana la urma are si ea rostul ei, doar ca e cam prost implementata(cel putin dependenta Windows backup de aceasta, daca cumva nu are suficient spatiu nu mai poate face backup-ul, iti da un mesaj ca nu este suficient spatiu, sa verifici setarile. Asta chiar daca ai o partitie libera dubla fata de cea pt care faci backup)

  9. Am un laptop sony vaio.L-am cumparat cu windows instalat,dar fara a primi vreun CD..am doar o singura partitie si vreau sa fac si partitia D dar fara a reinstala din nou windows.Am vreo posibilitate?Multumesc anticipat

  10. eu am folosit Easuse partition master de pe un alt HDD , am facut partitia C care ma interesa pt win, am facut-o primary , apoi activa, si apoi ce a ramas am pus la D, care e Logical… bootati dvd-ul de w7, instalati, nu face nici o partitie de recovery (sunt constient de utilitatea ei, dar nu folosesc backup, nici nu am MBR)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*