Internetul este tehnologia care a schimbat cel mai probabil întreaga planetă. Modul in care ne comportăm, modul în care trăim şi interacţionăm au fost schimbate de această tehnologie. Unii nici nu ştiu cum ar fi putut trăi fără ea. 🙂
Iată că cineva a reuşit să transpună cele mai importante repere de la apariţia sa până în 2009. 😉
Legătură către imagine: The history of the Internet
Am tradus aceste repere, pentru cei necunoscători de engleză (şi nu numai) 😉
’62 – J.C.R. Licklifer (1915-1990) a introdus ideea de „reţea intergalactică”. Ideea sa a implicat o reţea globală de computere care permitea oricui să acceseze informaţii de oriunde din lume. El a devenit conducător al Agenţiei Americane de Cercetare a Proiectelor Avansate în Apărare (DARPA), convingându-şi succesorii de importanţa reţelei.
’74 – Vint Cerg şi Bob Kahn au folosit termenul „internet” într-un protocol care reglementa transmisia de date.
’76 – Dr. Robert Metcalfe a inventat Ethernetul, cablurile coaxile care puteau transmite rapid informaţiile. Ethernetul a fost un important aspect în dezvoltarea reţelelor locale (LAN), care este un computer-reţea care acoperă o zonă mică, cum ar fi o locuinţă, birou sau şcoală.
’78 – Gary Thuerk trimite primul e-mail de tip spam către 400 de utilizatori ai ARPANET, făcându-şi publicitate unei noi game de minicomputere numite DEC.
’83 – Pe 1 ianuarie, 1983, fiecare dispozitiv conectat la ARPANET avea nevoie să folosească TCP/IP (Transmission Control Protocol and Internet Protocol). Aceasta a devenit nucleul internetului.
’84 – Dr. Jon Postel şi-a descris ideea pentru domeniile .com, .org, .gov, .edu şi .mil în mai multe ziare publicate de Internet Engineeering Task Force.
’85 – Dennis Jennings s-a alăturat National Science Foundation şi determină că TCP/IP trebuie să fie obligatoriu pentru întregul program NSFNET. Când Steve Wolff a preluat conducerea pentru un an, el a hotărât că comunitatea academică/de cercetare a avut nevoie de altceva în afară de finanţări guvernamentale. Ei aveau nevoie de Wide Area Network (WAN), care se conecta la LAN.
’87 – CompuServer a lansat accidental formatul de imagine GIF (Graphics Interchange Format), fără să ştie că există o patentare în curs a tehnologiei.
’89 – The World, un furnizor de servicii internet (ISP), a oferit primele servicii comerciale de internet dial-up. Furnizorul Netom, care a fost înfiinţat în 1988, nu şi-a oferit serviciile publicului până înaintea furnizorului The World. Fundată de asemenea în 1989, Panix a fost al treilea furnizor de servicii internet.
’92 – Corporaţia pentru Reţeaua de Educaţie si Cercetare (CREN) a lansat www-ul (World Wide Web). NSFNET şi-a mărit banda la 44.379 Mbps.
’93 – Marc Andreessen, NCSA, şi Universitatea Illinois au dezvoltat „Mosaic for X”, o interfaţă grafică pentru World Wide Web. Mosaic a fost primul vast folosit navigator web. Marc Andreesen mai târziu a lansat Netscape în 1994. Compania sa a dezvoltat şi Secure Socket Layer (SSL), care criptează şi securizează datele sensibile. Este un standard încă în zilele noastre.
’94 – Pizza Hut a oferit posibilitatea comandării online prin site-ul lor web.
’95 – Pierre Omidyar a lansat AuctionWeb, care mai târziu a devenit eBay. NSA, copleşiţi de noile hosturi, a hotărât ca din 30 aprilie, 1995, ei nu vor mai permite accesul la membrii de bază ai NSF-ului. O taxă anuală a fost impusă pentru toate domeniile, excepţie făcând cele folosite de guvern (.gov) sau instituţiile de învăţământ (.edu).
’96 – Internet2 este lansat. Internet2 este o reţea a instituţiilor de educare şi cercetare. Hotmail este lansat. Microsoft a cumpărat Hotmail pentru 400 de miloane de dolari anul următor.
’98 – Google primeşte finanţări de la Andy Bechtolsheim (Sun Microsystems) devenind Google Technology Incorporated.
’99 – Wi-fi, tehnologia de internet wireless este standardizată. Sean Fanning a creat şi lansat celebrul Napster, la vârsta de 18 ani.
’00 – Explozia domeniilor .com scade drastic ajungând chiar şi la 5048.62 pe bursa de valori americană NASDAQ.
’01 – Wikipedia este lansată. În cele din urmă, schimbând domeniul din .com în .org.
’03 – Apple a lansat iTunes Store având doar 200 000 de piese. În 24 de ore au vândut un sfert de milion de piese.
’04 – Pe 1 aprilie, 2004, Google a anunţat lansarea serviciului GMail, care putea oferi 1 GB spaţiu de stocare. Deoarece Hotmail şi Yahoo! nu ofereau decât 2 MB şi, respectiv 4 MB, unii credeau că este o glumă de 1 aprilie.
’05 – YouTube este lansat revoluţionând videoclipurile pe web. Google a cumpărat YouTube pentru 1.6 miliarde de dolari anul următor.
’06 – Dom Sagolla a lansat Twitter. Facebook, exclusiv cândva pentru studenţi, este disponibil pentru toată lumea.
’09 – Traficul mobil de date a depăşit traficul de voce în fiecare lună. La nivel global, datele mobile au depăşit un exabyte (un miliard de gigabyte) pentru prima dată.
Bravo! E foarte interesant. Nici nu stiam. 😉
Vorba ardeleanului: Mulţam fain! 🙂
“Hotmail şi Yahoo! nu ofereau decât 2 MB şi, respectiv 4 MB”
Sigur ? Eu tineam minte ca Yahoo! oferea la momentul respectiv 10MB.
Fain articolul !
După cum vezi, aşa apare şi în imagine. Chiar nu ştiu … ;))
@Vlad: si eu imi aduc aminte ca Yahoo! avea un spatiu ceva mai mare (poate chiar 20MB :)) ). Dar oricum la noi s-ar putea sa fi ajuns mai tarziu Gmailul, cand Yahoo! mai upgradase webmailul. Oricum Google i-a tras pe toti in sus :). Hotmail stat in coada clasamentului pana la anuntarea Skydrive.
@StelistCristi: intr-un an au cumparat YouTube cu 1.6 miliarde dolari. Ma intreb ce valoare ar fi avut acum.
Eu zic câteva zeci bune de miliarde. Dacă se vor gândi să îl localizeze în mai multe limbi (inclusiv limba română), cred că ar valora chiar mai mult. Multe studii arată că produsele oferite în limba proprie au un succes mai mare. 🙂
Internetul a comprimat spatiul si chiar timpul ,deci in mod direct viteza de apropiere dintre oameni.Problema pe care mi-o pun ,este daca stim ce sa facem cu aceasta democratie informatica.Oare exista studii care sa ne arate cum trebuie sa ne comportam in acest spatiu?Navigam corect sau haotic ? Deoacamdata am impresia ca suntem aruncati intr-o sala cu tehnologii de cautare a informatiilor si nu stim cu ce sa mergem mai departe.Altadata ma pierd printre multitudinea de informatii si la final ma folosesc doar de ce am nevoie. Dupa pasii lui Neil Armstrong pe Luna, pasii informatici sunt din ce in ce mai haotici.Oare am dreptate sau doar fac supozitii? Voi ce credeti?
@fanibu: acelasi lucru despre telefoane si televizor.Time compresion tools!:))
Ce bine ar fii daca baietii ar iesi la un gratar in loc de yahoo si Counter.
Chiar azi am venit de la un gratar de la Baicu :)). No TV, phones of laptops, just fun :D.
Nu ma surprinde ultimul punct cel din 2009 cu depasirea traficului de date pe cel al traficului de voce, avand in vedere ca acum se folosesc mai mult retelele de socializare si messengerul si tot mai multi oameni au net si pe telefon.