Menține-ți programele actualizate cu Secunia PSI

Odată cu trecerea timpului, un calculator acumulează tot mai multe aplicații (zeci, chiar sute). Astfel este foarte de greu pentru a fi monitorizate pentru versiuni noi, un utilizator obișnuit instalând actualizari în cel mai bun caz doar dacă aplicația în sine raportează existența lor. Acest lucru nu este benefic deoarece securitatea calculatorului scade și virușii au mai multe portițe de intrare pe calculator. În plus, versiunile mai noi vin de obicei și cu facilități noi nu doar cu îmbunătățiri ale celor existente.

Dar toate aceste programe nu trebuie verificate pe rând pentru actualizări, fiind posibilă verificarea lor rapidă și simplă folosind Secunia Personal Software Inspector (Secunia PSI). Secunia este o firmă specializată în analiza și urmărirea vulnerabilităților programelor.
Secunia PSI scanează aplicațiile din calculator si compara versiunile lor cu baza de date proprie și anunța utilizatorul dacă are programe care nu sunt actualizate. Programul are 2 opțiuni pentru interfață: simplă și avansată dar recomand activarea celei avansate deoarece oferă mult mai multe detalii, fiind și ceea pe care o voi descrie mai jos.

Secunia PSI

Dupa cum se poate vedea in imaginea de mai sus, am 97 programe instalate, toate fiind actualizate la ultima versiune. >:)

Interfața e destul de simplu de înțeles, funcțiile fiind împărțite în tab-uri.

  • Overview: permite o vedere de ansamblu a stării aplicațiilor cu grafice ce arata evoluția săptămânală a scorului Secunia (procentajul de aplicații actualizate) și numărul programelor ce sunt actualizate/au versiuni noi disponibile/versiunea instalată nu mai este actualizată.
  • Insecure: aplicațiile care au actualizări disponibile.
  • End-of-Life: aplicații ale caror producator nu mai actualizează versiunea majoră instalată sau aplicația în sine.
  • Patched: o listă cu toate programele actualizate detectate pe calculator.
  • Secure browsing: arată browserele instalate și dacă au ele sau plug-inurile pe care le folosesc vulnerabilități.
  • Scan: permite scanarea manuală a calculatorului.
  • Settings: câteva setări de bază.
  • Secunia Profile: permite creerea unui cont pentru aplicație dar nu este necesar. Contul permite accesarea forum-urilor, ajutor suplimentar, etc.
  • Forums: Permite accesarea forum-urilor pentru asistența, noutăți, etc.

Setările nu sunt foarte variate dar sunt suficiente. Se poate selecta să se afișeze doar programele ușor de actualizat, dacă sa porneasca Secunia PSI la boot, dacă să fie activă monitorizarea programelor, limba in care e afișat PSI și aplicații care sa fie ignorate la scanare.

În cazul detectării aplicațiilor actualizabile, PSI v-a arăta aplicațiile care nu sunt actualizate împreună cu detalii și ajutor pentru a rezolva problema.

Secunia PSI

Se mai poate observa și ca unele programe au un indicator colorat asociat. Acesta indică faptul că acele programe au vulnerabilități chiar dacă nu au versiuni noi disponibile deoarece producătorii lor nu au corectat încă problemele respective. Faptul ca multe programe au acest indicator nu trebuie să vă sperie. Multe programe au vulnerabilități. O altă facilitate oferită de Secunia este că pe website-ul http://secunia.com/advisories/ puteți vedea vulnerabilitățile cunoscute la majoritatea programelor, vulnerabilități care au fost sau nu încă corectate. De exemplu, la data scrierii acestui articol, Windows 7 avea 4 vulnerabilități listate pe Secunia dintre care doar una care nu este foarte exploatabilă era necorectată.

8 thoughts on “Menține-ți programele actualizate cu Secunia PSI”

  1. O solutie buna, numai ca eu nu imi actualizez intotdeauna ultima versiune din cauza unor buguri (depinde de program). Totusi nu am putut sa nu observ un lucru: ai 97 de programe instalate?
    Anyway, o aplicatie de genul asta ar putea fi introdusa in Windows si integrata cu Windows Update.

  2. Dupa parerea mea e un soft inutil. Nu e deajuns ca fiecare program sa se verifice singur. Asta e soft pt.”dumies” tocmai bun de monitorizat/statisticizat cate aplicatii ai, cu ce te ocupi la pc, ce componente folosesti, cate clikuri faci pe zi, cati kilometri de cursor pargurgi pe luna, si dece nu ai si ciclu regulat ! Nu recomand !
    PS: Oricum, apreciez munca la review !

  3. Ionut,am scris ceva la pagina sugestii legat de un programel…daca ai timp sa faci un mic review ar fii super ok.
    Mersii
    Bafta in continuare!

    1. @Alfonsonianus: Din cauza ca primesc foarte multe comment-uri nu am apucat sa raspund… E ok sa mi se mai aduca aminte din cand in cand. Ai raspunsul acolo.

  4. @cartus: E complet gratuit. Mai exista o varianta a programului pentru firme (Secunia CSI – Corporate Software Inspector) cu rezultate centralizate si alte facilitati care nu sunt necesare unui utilizator obisnuit care se plateste, dar pentru uz casnic PSI e gratuit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*