Este clar faptul ca Microsoft este atent la feedback-ul utilizatorilor in ceea ce priveste Windows 8 (si intr-o oarecare masura si Windows 7). Asta nu inseamna ca va schimba designul sistemului de operare, nici ca va renunta la functionalitatile deja existente sau va adauga altele noi in urmatoarele saptamani. Nu.
Inseamna ca nevoile utilizatorilor sunt trecute prin filtre, statistici si studii si sunt luate cele mai bune (sa speram) decizii atat pentru businessul Microsoft cat si pentru utilizatori (sau “consumatori” cum observ ca sunt numiti in ultima vreme – cel putin in romana termenul are un alt inteles impamantenit 🙂 ).
Securitatea aplicatiilor
Chiar daca multi utilizatori nu sunt constienti de acest aspect, asta nu inseamna ca Microsoft nu are posibilitatea de asigura un Windows Store curat, fara amenintari pentru utilizatori. Procesul de selectie al aplicatiilor este destul de strict – spre deosebire de cel aproape inexistent pentru Android OS – asemanator celui al Apple, dar cu siguranta mai deschisi spre comunicare.
Exista insa libertatea de alegere a aplicatiilor, ca pe orice platforma, iar daca printre aplicatii se gasesc si unele inselatoare, ei bine utilizatorii pot vedea foarte clar la ce anume are acces aplicatia, ce rating-uri si review-uri a primit si, cel mai important, poate raporta comportamentul aplicatiei direct catre Microsoft pentru ca alti utilizatori sa nu fie pacaliti. Totul la un tap (click) distanta.
Stabilitatea aplicatiilor Windows 8
Al doilea factor ce influenteaza increderea utilizatorilor intr-un ecosistem este stabilitatea sistemului de operare si a aplicatiilor instalate. In cazul aplicatiilor Metro din Windows Store, sunt trimise automat date despre crash-uri si freez-uri catre dezvoltatori pentru ca acestia sa poata lua masurile necesare.
In momentul in care o aplicatie intampina dificultati, aceasta nu va bloca intregul sistem de operare ca in trecut, ci se va comporta mai mult ca o aplicatie de sistem de operare mobil – ingradita fiind in propriul container.
Asta nu inseamna ca aplicatiile nu vor comunica intre ele sau nu au acces la functii ale sistemului de operare. Dimpotriva. Microsoft ofera aplicatiilor Metro din Windows 8 acces la o gama extrem de variata de functionalitati prin Windows 8 SDK: accesul la biblioteci, accesul la diferite componente ale dispozitivului (retea/internet, gps, webcam, etc..)
Simplitatea instalarii/dezinstalarii
Experienta utilizatorului incepe insa la instalarea aplicatiei. Pana acum, in Windows 7 erau cateva click-uri: Next -> Next si cateva setari avansate. Ne-am obisnuit cu aceasta modalitate de instalare, insa e destul de clar ca nu este cea mai eficienta. Instalarea aplicatiilor din iOS – la un singur click reprezinta solutia optima. Windows 8 imprumuta acest comportament, iar aplicatiile instalate vor fi administrate in intregime de catre sistemul de operare, fara alte griji pentru utilizator.
via Windows 8 Blog
One thought on “Microsoft ofera noi detalii despre aplicatiile Windows 8”