Microsoft – pe locul 5 în topul contribuitorilor la kernelul Linux

Microsoft LinuxCâinele şi pisica. Microsoft şi Linux. Aceste două lucruri nu se împacă deloc. Vă vine să credeţi că Microsoft este cel de-al cincilea mare contribuitor care a ajutat la viitorul kernel de Linux 3.0? Ei bine, e adevărat şi aţi face bine să credeţi!

Într-o poveste publicată pe Linux Weekly News se află o analiză a contribuitorilor Linux 3.0 în care se relevă faptul că Microsoft este cea de-a cincea corporaţie care ajută la realizarea viitorului kernel. Cu doar 15 ore dedicate pentru îmbunătăţiri ale codului în cadrul acestei noi versiuni, Microsoft se află totuşi chiar în urma companiilor Red Hat, Intel, Novell şi IBM.

Pe scurt, un programator de la Microsoft – K. Y Srinivasan – este creditat pentru munca depusă în îmbunătăţirea codului. Desigur, după cum aţi putea ghici, atât Microsoft, cât şi Srinivasan, nu fac asta de dragul proiectelor open-source, ci mai degrabă urmăresc interesele companiei.

Cea mai mare partea a contribuţiilor Microsoft este dată de driverele soluţiei proprii de virtualizare: Hyper-V. Acest lucru va face posibilă rularea sistemelor de operare Windows Server 2008 / R2 virtualizate pe maşini rulând Linux, îmbunătăţind în acelaşi timp rularea sistemelor linux virtualizate direct în sistemul de operare Windows. Cu alte cuvinte, acesta este răspunsul companiei din Redmond pentru VMware şi KVM (Kernel Based Virtual Machine), KVM fiind soluţia de virtualizare integrată în kernelul Linux.

După cum vedeţi, Microsoft încearcă să găsească o strategie cât mai eficientă în spaţiul virtualizării. Iar dacă acest lucru înseamnă punerea la dispoziţie a codului sursă pentru anumite componente, ei bine, compania este dispusă la mici sacrificii. Dacă soluţia lor se va dovedi competitivă şi fiabilă în timp, rămâne la latitudinea companiilor care o vor utiliza. Până atunci, nu putem decât să le urăm succes. 🙂

5 thoughts on “Microsoft – pe locul 5 în topul contribuitorilor la kernelul Linux”

  1. Totuşi e interesant că Microsoft arată că se implică în domeniul open-source. În viitor poate vom mai vedea astfel de implicări. Vorba aia: Toate au un început. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*