Dupa cum v-am anuntat, Microsoft a lansat pe langa Windows 8 si o noua versiune a tabletei/calculatorului/dispozitivului Microsoft Surface si anume Microsoft Surface 2.
Imbunatatirile aduse sunt atat la nivel hardware cat si software si fac din Microsoft Surface ceea ce cred ca trebuia sa fie initial: un instrument eficient si util in activitati ce necesita colaborare. Totul intr-un mod intuitiv asa cum ne-am obisnuit deja cu Windows 7 si Microsoft Kinect.
Vom analiza acest produs un pic mai in detaliu si vom incepe cu substratul hardware.
Specificatii Tehnice Microsoft Surface 2.0
In acest moment singurul producator hardware pentru Microsoft Surface 2.0 este Samsung, modelul fiind SUR40.
Acesta dispune de urmatoarele:
– ecran de 40 inci si rezolutie Full HD 1080p (30 inci fiind maximul atins de versiunea precedenta)
– display-ul are capacitatea de a recunoaste peste 50 de puncte de contact – facandu-l ideal ca instrument colaborativ
– ecranul este in plus este acoperit de un strat Gorilla Glass impotriva zgarieturilor
– procesor AMD Athlon II X2 la 2.9Ghz
– chipset video: Radeon HD 6700M
– 4GB RAM
– hard-disk de 320GB
– tehnologie PixelSense prin care fiecare dintre pixelii display-ului LCD integreaza si senzori IR (infrarosu) facand posibila recunoasterea obiectelor de pe masa sau citirea unui text
– grosime de numai 4 inci
– interfata ce ruleaza peste Windows 7
Iar daca va intrebati care e pretul pentru o astfel de bijuterie, ei bine, costa 7600$. Nu voi comenta asupra pretului, pot sa ma bucur doar ca e mai mic decat in cazul primului dispozitiv Microsoft Surface.
Interfata Microsoft Surface 2.0
Desi ma asteptam la cateva noutati in materie de interfata, observ ca aceasta a ramas in mare parte asemanatoare celei din versiunea initiala. Totusi, au aparut cateva aplicatii a caror interfata merita adusa in discutie precum:
– cautarea Bing – ce permite mai multe cautari concomitente, cautarile putand fi apoi date la o parte in gramezi separate.
– recunoasterea obiectelor de pe masa – utilizeaza tehnologia PixelSense de care aminteam anterior, dar foloseste si tehnologia Microsoft Tag – o alternativa codurilor QR. Microsoft Surface 2.0 este capabil sa recunoasca chiar si forma obiectelor plasate deasupra sau chiar sa recunoasca texte.
– vizualizarea panoramelor 360 – implementata deja in British Library
– aplicatiile pot fi create folosind Windows Presentation Foundation – XNA
Microsoft Surface 2.0 Video Demo
Cred ca am spus destule despre noul Surface. Cred ca e timpul sa il vedeti in actiune. pentru asta am facut o selectie a celor mai reprezentative clipuri pe care le-am gasit in acest moment. Veti vedea cum Microsoft Surface este ceea ce calculatoarele All-In-One vor trebui sa devina. Este poate un produs pe care Apple il va copia de la Microsoft si nu invers :).
Videoclip oficial de prezentare:
Demo Microsoft Surface 2.0 la CES:
Microsoft Surface 2.0 hands-on – WinRumors (sursa si pentru unele imagini)
Incet incet, tehnologia se integreaza din ce in ce mai natural in viata de zi cu zi. Impreuna cu Kinect si telefoanele cu touch-screen, tehnologia incepe sa se adapteze gesturilor noastre naturale si nu trebuie sa deprindem noi abilitati pentru a ne folosi de cele mai noi inventii ajutatoare. Momentan cred ca nu mai avem atat de multa nevoie de putere de procesare cat de o mai buna utilizare a celei de care dispunem deja. De-abia atunci vom putea trece mai departe.
Are si Apple ceva asemanator,doar ca este dependent de iPhone.. adica este o masa,la care conectezi iPhone si pe masa v-a aparea imaginea din telefon.
Are display ceva mai mare,e adevarat,dar este mult mai inutila,si a aparut si dupa Ms Surface :
http://www.youtube.com/watch?v=TCbSwOgNzZg