Opera 12 – browser pReview

Am instalat cu intarziere Opera 12. Pe de-o parte la insistentele cititorilor, pe de alta fiindca din cand in cand mai am nevoie de Opera si vreau sa stiu si ce aduce nou si cum se misca noua versiune.
Drept va spun ca Opera este al patrulea browser in ierarhia personala.

Opera Logo

1. Pe primul loc se afla bineinteles Google Chrome. M-am obisnuit cu el. Sincronizarea imi este indispensabila, iar uneltele pentru dezvoltatori imi sunt suficiente.

2. Pe locul doi se afla Firefox. Fost “number one”, il mai folosesc acum doar pentru extensiile pentru care nu am gasit o alternativa la fel de buna in Google Chrome (Print Multiple Tabs, Video Download Helper)


3. Pe locul 3 se afla Internet Explorer 9. Nu pentru ca ar fi mai bun ca Opera (desi este mai bun pe parte de HTML5 si CSS3) ci doar pentru ca este mai simplu, mai usor de utilizat si pentru ca am nevoie sa testez multe site-uri pentru compatibilitatea cu Internet Explorer. Este totusi unul dintre cele mai utilizate browsere.

Opera 12 Update

4. Pe locul 4 vine Opera. Inaintea lui Firefox a fost si Opera pe primul loc. Puteam sa citesc mailul si sa stau pe chat din acelasi program. Nu mai spun de navigarea pe tab-uri si mouse gestures. Opera va ramane intotdeauna un pionier.

Insa vremurile s-au schimbat, iar inovatiile introduse de Opera se gasesc acum in toate browserele. Pana si Firefox 13 are acum un new tab cu cele mai frecventate site-uri. Ceea ce Firefox aducea prin extensii, Opera avea deja integrat. Insa modelul extensiilor l-a depasit cu mult pe cel al functionalitatilor integrate, iar faptul ca Opera a inceput ca browser pe bani si apoi cu reclame, m-au facut sa renunt la el.

Opera 12 – preview

Opera 12 About

Revenind la Opera 12, cred ca este de la sine inteles ca seria de inovatii nu mai are un ritm sustinut. Nici Apple nu mai reuseste sa inoveze cum o facea in trecut (sau poate doar asteapta momentul potrivit). Insa browserul nu este unul de lasat in urma. Oricine foloseste Opera ca browser principal sigur are motive intemeiate si nu le voi pune la indoiala. Pana acum Opera nu m-a dezamagit, iar cu noua versiune chiar aduce cateva imbunatatiri demne de luat in considerare.

Opera 12 – OOPP

OOPP vine de la Out Of Process Plugins. Asta inseamna ca plugin-urile precum Java, SilverLight sau Flash vor rula in procese separate. In momentul in care unul dintre acestea va intampina o problema, procesul va fi terminat, dar browser-ul Opera 12 va ramane in picioare. O functionalitate asemanatoare este disponibila si in Firefox
precum si in Google Chrome (procesul foloseste insa aceeasi denumire ca si browser-ul: chrome.exe).

Opera 12 – themes

Opera a fost dintotdeauna un browser customizabil din punct de vedere al interfetei. La inceput putea chiar sa mimeze Safari sau Firefox. Era interesant. Chiar si acum ar putea fi o completare interesante pentru sectiunea de Personalizare Windows 7. Noile teme sunt in aceeasi tendinta cu Firefox sau Google Chrome (se instaleaza fara restart, desi nu personalizeaza la fel de multe elemente).

Opera 12 Themes

Opera 12 Themes

Am gasit insa si un bug. Atunci cand meniul (Menu Bar) este activ, aceastea nu mai acopera intreaga fereastra.

Opera 12 Bug

Ce e ciudat este ca cel mai usor ajungem la interfata de aministrare a template-urilor chiar din Menu Bar (Tools -> Appearence)

Opera 12 – Hardware Acceleration si WebGL

O data cu noua versiune, Opera 12 implementeaza atat accelerare Hardware cat si WebGL, insa acestea nu sunt activate implicit.

Opera 12 HA si WEBGL dezactivate

Pentru activare mergeti la urmatoarea adresa: opera:config sau opera:config#Enable%20Hardware%20Acceleration si cautati Hardware Acceleration si WebGl.

Opera 12 Preferences

Setati valorile la 1 si apoi restartati browser-ul.

Google Chrome Test

Imbunatatirile sunt substantiale fata de inainte (de peste 2x numarul de frame-uri), dar tot nu ajunge la nivelul lui Google Chrome. E insa posibil ca performantele sa fie imbunatatite in viitor.

Opera 12 - WebGL si HA activate

Opera 12 64-bit

Nu sunt multe de spus despre acest build, oferind aceleasi posibilitati ca si Opera 12 x86, dar ruland nativ pe sisteme de operare 64 bit. Suportul este insa limitat pentru sistemele Windows si OS X (fara Linux/GNU).

Opera 12 Web Camera

Prin intermediul unor API-uri, Opera are acum acces la camera instalata pe calculator. Eu nu am webcam pe desktop, dar va invit – pe cei care aveti laptop-uri sau webcam-uri sa testati functionalitatile in aplicatiile web de mai jos:

Photo Booth
Polaroid
FaceKat

Ce lipseste din Opera 12

Opera 12 Extensions

S-a renuntat la Opera Unite si Opera Widgets. Iar daca pentru cea din urma functionalitate avem drept inlocuitoare add-on-urile, pentru Opera Unite (ce permitea hostarea unui website pe calculator) nu mai sunt planuri de dezvoltare in viitor.

Un alt lucru pe care mi-ar placea sa-l vad in Opera este OmniBar-ul. Chrome il are, Internet Explorer il are – pana si Safari 6 il va avea. E timpul sa combine si norvegienii bara de adrese cu cea de cautare.

Descarca Opera 12

Cam atat despre Opera 12. Mai multe puteti afla instalandu-l si testand-ul folosind link-urile de mai jos:

Download Opera 12

Daca aveti Opera deja instalat, puteti trece la noua versiune – Opera 12 – printr-un simplu Update din meniul Help -> Check for Updates. Astept si parerile voastre mai jos, in sectiunea de comentarii.

7 thoughts on “Opera 12 – browser pReview”

    1. Dormeai cand ai spus asta. Ori ai citit pe undeva vreo pacaleala. Pai nu vezi cat a obtinut Google Chrome pe acelasi sistem? Sau daca intri pe site-ul ala, WebVizBench, fii atent ce zice la inceput! Nici n-ar trebui sa te surprinda browser-ul recomandat. Sorry, dar la partea asta cu GPU-ul, Microsoft va fi multa vreme in fata.

  1. Singurul motiv pentru care folosesc ocazional Opera e functia Unite. Din fericire, inca poate fi activata in Opera 12 din setarile avansate, dar cu timpul va fi scoasa definitiv. 🙁

  2. daca ar fi dupa mine as pune mozila firefox pe locul 1 si pe locul 2 as pune google chrome,care chiar daca se afla pe primul loc nu prea se vad imbunatatirile pe care le aduce la fiecare versiune.in schimb mozila firefox 14 beta 8 pe care il folosesc eu acum se misca mai bine,si se cunoaste imbunatatirile pe care le aduce,asta este un lucru bun.cat despre opera 12 pe care l-am testat am ramas dezamagit:|isi merita locul in care se afla…:)

  3. Încă pe mine nu mă impresionează. Chestia cu pluginurile rulate ca procese e copiată din Firefox… Sunt curios cum va ajunge Opera sub tutela Facebook. Zvonurile încep să se adeverească, mai ales prin faptul că unul din oamenii de bază (Charles McCathieNevile), director pe partea de standarde, şi-a dat demisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*