Anul 2010
Suntem in era informatiei, toata lumea este dependenta de net, nimic nu misca fara sa aiba cel putin o conexiune la aceasta indispensabila retea. Toata lumea downloadeaza tot ce isi doreste si ce nu, cele mai noi filme sunt in cateva minute la indemana oricui fara a mai merge la cinema, nu mai trebuie sa cumparam nici cd-uri cu muzica, mp3-urile curg garla pe “tzeava de net”; ce mai, o lume perfecta… Dar…. DAR ce se vede la orizont: inamicii downloadului si al file-sharingului, nimeni altii decat neinfricatii: RIAA si BSA.
Lasand la o parte scenariul de Mad Max sa revenim cu picioarele pe pamant si sa va explic ce se preconizeaza pentru anul 2010.
Organizaţiile mai sus mentionate duc lupte “crancene” cu clientii de file sharing pentru protejarea drepturilor de autor Toate acestea în numele legii şi având drept scop nobil diminuarea pirateriei. Cateva actiuni recente ale “aparatorilor dreptatii” au inceput sa puna sub semnul intrebarii viitorul file-sharingului: procesul The Pirate Bay, amenzile aplicate de AIMR celor doi “infractori” utilizatori ai DC++ forţarea celor de la MiniNova să intre în legalitate.
Prin aceste actiuni pot spune ca nu s-a realizat o diminuare a numarului de downloadari ilegale ci s-a produs doar o migrare a userilor dinspre DC++ inspre site-urile de torente. In ceea ce priveste trackerele recent mentionate, o posibila desfintare a acestora ar fi mai mult decat imposibila, dat fiind numarul mare de site-uri existente.
Cele mai multe controverse au fost declansate insa de deciziile la nivel guvernamental care vizau limitarea accesului la Internet si pedepsirea utilizatorilor care pun la dispozitia celorlalti continut ilegal.
Printre primele tari care au inceput lupta serioasa cu pirateria se numara Franta si Marea Britanie. Astfel, daca in ” hexagon” guvernul francez a incheiat o intelegere cu furnizorii de servicii de Internet si a anuntat public ca va bloca accesul utilizatorilor prinsi ca downloadeaza continut ilegal, in Marea Britanie, blocarea accesului la “reteaua mondiala” se va face insă in urma unui proces care poate dura foarte mult. Intrebarea care se ridica este daca britanicii vor avea timp de atatea procese, dat fiind numarul foarte mare de abonati.
Totusi, prim planul operatiunilor este detinut tot de Statele Unite ale Americii. Nu neaparat prin operativitate, ci mai degraba prin masurile adoptate care nu pot si catalogate decat a fi bizare sau cel putin ridicole. MPAA (Motion Picture Association of America) se poate lauda cu o perfomata greu de egalat. Aceasta a dispus deconectarea unui oras intreg de la internet pe motiv ca un anume individ a descărcat in mod ilegal un singur film.
Pentru anul in curs se prefigureaza cateva masuri menite sa stopeze sau macar sa diminueze rata pirateriei. Un proiect de lege presupune ca un mic procent rezultat in urma multiplicarii materialelor downloadate sa revina autorilor. Tot ar fi mai bine decat nimic. Prin aceasta masura de urmareste eliminarea amenzilor acordate de organizatiile care lupta impotriva pirateriei informatice.
Un aspect negativ al acestor amenzi este acela ca desi incearca sa faca dreptate autorilor de drept al materialelor respective, acest lucru nu prea se intampla cu adevarat, banii rezultati in urma acestor actiuni intrand mai mult in buzunarul autoritatilor.
Singura solutie care se intrevede ar fi ca utilizatorii obisnuiti sa fie lasati in pace, indiferent ce anume downloadeaza atat timp cat nu le folosesc în scopuri comerciale, in timp ce firmelor le-ar reveni obligaţia de a folosi conţinut cu licenţă.
Am auzit si eu de acel oras in S.U.A …daca s-ar inampla si aici Romania nu ar mai avea internet 15 ani..Cred ca acele organizatii vor lua masuri brute…Poate daca ar micsora preturile(un windows 7 costa cam cat ia salar unu’ care isi rupe spatele o luna intreaga la munca in romania)..
Om’trai si om’vedea!
Ce a spus si alfonsonianus…in Romania salariul fiind foarte mic in comparatie cu alte tari(Franta, Anglia, etc.) nu prea avem bani de dat pe filme, muzica, software(ce sa mai vorbim de un iMac:)) ), asa ca le luam de pe torrent(personal n-am folosit niciodata DC++ sau ODC).Si nu cred ca pirateria o sa dispara, cel putin nu in urmatorii 50 ani:)).Vedem ce o sa ne rezerve viitorul…
In Ro masurile sunt extrem de haotice. Drept dovada cei 2 useri de dc++ prajiti, adevarati ghinionisti…
Consider ca normal este sa fie pedepsit cel care pune la dispozitie material fara drepturi de autor, nu cel care-l descarca.
Nu mi se pare iarasi normal ca utilizatorul casnic sa fie bagat in aceeasi oala cu cel economic. Amindoi platesc acelasi pret pe soft in timp ce cel cu firma isi poate amortiza investitia (deduceri din impozite, amortizari, profitul adus folosind acel soft).
Cred ca mi-am descarcat destula muzica,filme si jocuri ca sa stau linistit vre-o cinci ani.Ma doare in 14.
Am gandit la o chestie ”Nu exista Bine fara Rau” deci oameni din ziua de azi sunt dispusi sa omoare pentru un joc mai ales in Romania
@ova: Ce vrei sa spui? Care e legatura intre ce am scris eu si ce spui tu? Lamureste-ne te rog.
Totul trebuie sa fie intro echilibru total (daca o parte nu mai exista nici cealalta pare nu mai exista) Daca pirateria nu ar mai exista totul ar fi un haos mai mare decat este acum toti sar apuca sa fure jocuri,programe,etc sa omoare pentru un joc etc.