Recuperare parola administrator in Windows 7 – tutorial

Nu se intampla prea des sa uitati parola calculatorului nu-i asa? Probabil nici nu aveti setata o astfel de parola. Pana la urma, de ce ai avea nevoie de o parola pentru calculatorul/desktop-ul de acasa? Eu am nevoie de ea pentru a accesa calculatorul de la distanta prin Windows Remote Desktop, dar pana sa am un telefon capabil de asa ceva, parola imi era mai mult un inconvenient. Am rezolvat problema prin logarea automata in Windows 7.

Am pus si un indiciu destul de relevant ca o masura secundara de siguranta. Dar aceste lucruri nu le-am facut dintotdeauna si, imi aduc aminte ca pe vremea cand Windows XP era rege, foloseam atat pentru uz personal cat si pentru a ajuta prieteni trucul cu Ctrl+Alt+Del in ecranul de logare (log-on).

Acesta ne ducea intr-o fereastra de logare auxiliara, in care puteam introduce numele de utilizator: administrator fara parola si apoi puteam accesa calculatorul nestingheriti. Pentru cei ce nu stiu, acest cont era creat in momentul instalarii Windows XP-ului ca o masura de siguranta si ca o cale de acces pentru administratorul de sistem (numit asa doar pentru rezonanta 🙂 ) in cazul unei defectiuni in contului utilizatorului. Nu cred ca am gasit mai mult de 2-3 calculatoare cu un astfel de cont configurat cu parola si va asigur ca am depanat zeci de calculatoare :).

Ei bine, in Windows 7 apasarea Ctrl+Alt+Del nu mai are aceasta functie; de fapt nu mai are nici o functie in ecranul de log-on. Acest lucru limiteaza foarte mult posibilitatile de a accesa sistemul de operare daca ai uitat parola – lucru cu care m-am confruntat acum cateva zile. Am cautat diverse solutii fara succes pana am gasit un utilitar care pe cat de vechi pare, pe atat de eficient este.

Poarta numele de Offline NT Password & Registry Editor, iar in acest articol ne vom rezuma la functia de Password Remover a acestuia (compatibila cu Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista si Windows 7).

Inainte de a trece la lucru trebuie sa mentionez faptul ca programul NU decripteaza fisiere ci doar STERGE parola utilizatorului. Asta inseamna ca desi puteti accesa contul unui anumit utilizator, nu ii veti putea accesa fisierele criptate.

Revenind, programul nu se adreseaza in mod explicit incepatorilor (desi e relativ usor de folosit) fiind vorba de cateva comenzi si confirmari efectuate din linia de comanda.

Aplicatia, in format *.iso bootabil poate fi descarcat de mai jos:

Download Bootdisk Offline Windows Password recovery

Imaginea trebuie “arsa” pe un CD si apoi trebuie sa selectati din BIOS boot-area folosind unitatea DVD/CD-ROM (cu CD-ul introdus in unitate, bineinteles 🙂 ).

1. Dupa inceperea operatiunii de boot veti fi intampinati de un ecran in care veti fi intrebari daca doriti sa folositi device-uri conectate prin USB (cum ar fi tastatura sau mouse-ul). Va recomand sa apsati Enter fara a mai face alte configurari.

2. Acum va fi nevoie sa selectam partitia pe care se gaseste sistemul de operare (in caz ca avem mai multe partitii). Selectati numarul partitiei corespunzatoare instalarii Windows 7 si apasati Enter.

3. Va fi nevoie sa confirmati directorul de instalare al windows-ului si locatia registry-lor (windows/system32/config)

4. Selectati operatiunea dorita: Password Reset si introduceti numarul corespunzator: 1.

5. Dupa inca o confirmare a selectiei de resetare a parolei (1 – Edit user data & passwords) veti putea selecta utilizatorul pentru care doriti efectuarea operatiunii. De obicei acesta este admin – asa ca trebuie sa introduceti numele lui si sa apasati enter.

6. Selectati optiunea 1 – Clear (blank) user password si apasati Enter. Veti primi un mesaj de confirmare: Password cleared!

7. Acum va trebui sa iesiti din aplicatie. Pentru acest lucru, scrieti semnul exclamarii: ! – si apoi apasati Enter.

8. Apasati tasta q (pentru quit) si apasati din nou Enter

9. Aplicatia va finaliza operatiunea, dar nu inainte de a va cere aprobarea. Apasati tasta y si apoi Enter.

10. Veti fi intrebati daca vreti sa faceti alte modificari (New Run?). Apasati tasta n si apoi Enter.

11. Acum restartati calculatorul si porniti sistemul de operare (Windows 7). Ar trebui sa va puteti loga folosind userul “admin” (sau altul selectat de dumneavoastra) fara a mai fi nevoie de parola. Succes!

PS: imi pare rau ca nu am imaginile de atunci, dar ideea tutorialului mi-a venit imediat dupa ce am terminat operatiunea pe toate cele 3 calculatoare pe care a fost nevoie si oricum nu am avut o camera decenta pentru a face poze in acel moment (printscreen-urile nefiind chiar la indemana in linia de comanda 🙂 ).

PS2: Windows 7 include posibilitatea de recuperare a parolei, dar este nevoie de un Windows Password Recovery Disk special creat. Voi prezenta si aceasta varianta intr-un articol viitor.

5 thoughts on “Recuperare parola administrator in Windows 7 – tutorial”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*