Chiar daca platforma “Windows 7 Bucharest” este una dedicata in mare parte sistemelor de operare de la Microsoft, cred ca va fi bineprimita de dumneavoastra o abordare ceva mai larga, incluzand aici si sistemul de operare Linux.
Totul incepe prin anii ’60, cand AT&T impreuna cu MIT si General Electric formeaza un consortiu in vederea creearii unui sistem de operare multiuser si multi-tasking care sa opereze pe Mainframe-uri GE-645. Neavand succes, proiectul este abandonat in prima instanta de firmele implicate si preluat de catre Kenneth Thompson si Dennis Ritchie.
Daca initial proiectul a fost dedicat pentru PDP-7, ulterior, in anii 1972, sistemul a fost rescris in noul limbaj de programare C, ce ii conferea avantajul portabilitatii.
Intre anii 1973 – 1979 Unix-ul a fost dezvoltat in cadrul Universitatii Berkeley din California unde se aduc cateva imbunatatiri printre care: shell-ul C sau editorul VI.
In anul 1979 a fost lansata versiunea 7 a UNIX, care a devenit “parintele” celorlalte implementari.
Intre 1980 si 1983 AT&T a lansat o versiune comerciala a Unix fara sa implementeze si imbunatatirile aduse in cadrul universitatii Berkeley.
Proiectul initiat in cadrul Universitatii Berkeley din California se va concretiza in ceea ce se va numi BSD. Ulterior BSD a fost preluat si de alte organizatii ducand la aparitia de diferite variante, printre care, una proprietara realizata de Sun Microsystems (denumita Solaris) si trei open-source: FreeBSD, NetBSD si OpenBSD.
In anul 1984 apare noul proiect GNU (GNU’s not UNIX) la initiativa lui Richard Matthew Stallman( fost cercetator la MIT AI Labs) pentru a crea un sistem de operare complet FREE. Acest lucru insemna ca oricine putea avea acces liber, fara restrictii la codul sursa. Acest tip de viziune s-a materializat in licenta ce se numeste azi GPL- General Public License.
Primul program creat dupa GPL a fost editorul emacs. Evolutia proiectului initiat de RMS a fost destul de rapida, astfel ca, in 1990 GNU avea toate elementele necesare unui nou sistem de operare, dar mai putin kernelul.
Acum intra in scena Linus Torvalds de la Universitatea din Helsinki ce va scrie un kernel pentru GNU care sa lucreze pe platformele AT-386 si 484 avand la baza conceptele din cartea profesorului olandez Andrew Tanenbaum “Operating System” legat de Minix.
Anuntul facut de Linus:
Hello everybody out there using minix – I’m doing a (free) operating system (just a hobby, won’t be big and professional like gnu) for 386(486) AT clones. This has been brewing since april, and is starting to get ready. I’d like any feedback on things people like/dislike in minix, as my OS resembles it somewhat (same physical layout of the file-system (due to practical reasons) among other things). I’ve currently ported bash(1.08) and gcc(1.40), and things seem to work. This implies that I’ll get something practical within a few months, and I’d like to know what features most people would want. Any suggestions are welcome, but I won’t promise I’ll implement them 🙂 Linus (torvalds@kruuna.helsinki.fi) PS. Yes – it’s free of any minix code, and it has a multi-threaded fs. It is NOT portable (uses 386 task switching etc), and it probably never will support anything other than AT-harddisks, as that’s all I have:-(.
Existand acum bazele crearii unui nou sistem de operare complet free, Linux-ul poate intra in scena.
Astfel, apare GNU/Linux, un sistem de operare, multi-tasking, multiuser. Un aparent conglomerat de elemente eterogene create de comunitatea open-source si avand la baza kernelul scris, dezvoltat si intretinut de Linus Torvalds si comunitatea din jurul sau, linux-ul s-a dezvoltat destul de rapid ajungand astazi un sistem de operare matur.
Intre Unix si Linux exista o diferenta foarte mare, chiar daca, exista asemanari de concept: Unix-ul este closed-source pe cand Linux este open-source.
Astazi Linux-ul apare sub forma de distributii optimizate de anumite corporatii sau comunitati.
Prima distributie de linux a fost Slakware dezvoltata de Patrick Volkerding.
Exista o multime de distributii de linux dintre care aminitim:
– Red Hat
– OpenSuse
– Ubuntu
– Fedora
– Mandriva
– Debian
Pentru a va face o idee legata de fiecare distributie in parte vizitati http://distrowatch.com/.
Referinte:
http://en.wikipedia.org/wiki/Unix
http://en.wikipedia.org/wiki/Linux
De astazi Bogdan face parte din echipa Windows 7 Bucharest. Articolul de mai sus este articolul sau de debut. Speram la o colaborare cat mai indelungata.
Bine ai venit in echipa!
Super aceasta istorie,pacat ca Ubuntu pe care il cunosc eu cat de cat nu are o interfata calduroasa/un GUI placut.
+programelele pentru el sunt de prost gust/limitate/pline de probleme..aceasta este o simpla parere!
Nice article, Bogdan mult noroc and welcome !!
@alfonsianus: Ubuntu a evoluat mult sa stii. Si eu am ramas impresionat cand am pus mana pe un 9.04. Nici nu mai stiu pe ce Ubuntu pusesem mana inainte, dar diferenta e clara. Vor mai aparea si pe aici cateva informatii, din cand in cand :D.
M-ati facut curios cu Ubuntu asta.Vreau sa il instalez si eu dar am o problema…nu stiu cum :-?? ..adica il vreau in dual-boot, Windows 7 si Ubuntu.Am mai incercat sa intalez Ubuntu 7 mai demult in Virtual PC si imi dadea o eroare.Daca puteti face un tutorial depre cum sa faci dual-boot Windows 7 si Ubuntu, tare v-as fi recunoscator:D
Eu nu iti recomand sa il instalezi in dual boot daca nu sti cum. El creeaza un fisier in C si nu mai booteaza Windowsul, cel mai bine este daca ai 2 HHD. Sau il instalezi cu wubi.
Incearca asta.
http://wubi-installer.org/
Instaleaza automat Ubuntu, nu face partitie separata ci doar un director si activeaza automat managerul de boot in Windows 7. La mine ocupa cam 20 Gb. Cind nu-l mai vrei il dezinstalezi ca pe orice program. Succes!
Va multumesc pentru sugestii:D Am sa incerc cu Wubi:)
Pentru a afla si mai multe despre Linux si modul de instalare … vizitai blogul din semnatura mea, aflati multe chestii interesante si de pe “yo9fah.net” 😉
@Shtef. Poti sa descrii mai exact ce eroare ai primit cand ai incercat sa instalezi Ubuntu si cu ce versiune.
Eu folosesc Ubuntu de ani de zile si pot sa zic ca instalarea lui s-a simplificat radical.
Daca stii sa instalezi Windows nu ai cum sa nu poti instala Ubuntu.
1.Descarci imaginea Ubuntu de pe situl Ubuntu.com
2. Scrii imaginea cu ce program vrei ( recomand Img Burn)
3. Bootezi de pe cd sau dvd
4. Selectezi limba pe care vrei sa o folosesti
5.Selectezi partitia pe care vrei sa fie instalat
6.Poti lasa aplicatiile prealese sau poti alege altele
7. Astepti finalizarea instalarii si repornirea calculatorului.
Dupa repornire o sa ai posibilitatea de alege intre Windows sau Ubuntu
Cam astea ar fi pasii in mare, daca te mai pot ajuta cu placere.
Eu am incercat versiunea 7.10 sa o instalez in Virtual PC 2007 dar cand dadeam Install Ubuntu imi dadea o eroare ceva legat de kernel.De atunci nu am mai incercat dar, am sa mai fac o incercare in vacanta de Paste, poate iese ceva.Numai bine 😉
Alfonsonianus,ce intelegi prin prost gust ? Fa si tu un ‘ program de prost gust’ daca esti in stare ,daca nu taci din gura…
@Cristian poate Alfonsonianus s-a referit la faptul ca pogramele din *nix-ul sunt bazate mai mult pe a realiza ceea ce trebuie si mai putin pe design comparativ cu Win. Si multe sunt mai complicate pentru ca trebuie sa ai ceva cunostinte, pe cand Win are multa transparenta.
PS: daca ai fi vrut sa-i arati ca ai dreptate, ai fi incercat sa-l motivezi sa acorde inca o sansa sistemelor *nix, si eu am testat acum ceva vreme Redhat 7 sau 8 si stiu ca m-am chinuit o zi sa-mi gasesc codecuri pt mp3, si dupa un timp am renuntat la el, acum imi pare rau de acea decizie, mai ales ca mult din ceea ce inseamna internet se bazeaza pe *nix.
O intrebare interesanta ma framanta: dece utilizatori de windows trebuie sa foloseasca ubuntu sau linux mint raspuns : e simplu pentruca cei care folosesc windows nu cunosc informatica caci daca ar sti ar sti sa instaleze codecuri ceace nu e programare e doar instalare simplu de ce incepeti cu redhat acest sistem nu e facut ptr. incepatori e sistemul hackerilor nici un debian nu puteti instala sa poate rula codecuri nu redhat.
redhat nu e creat ca sa ma dau mare ce sisem am ci pentru programatori profesionisti si hackeri bine ca nu incepeti cu linux from scratch ar fi o idee mai buna si asa nu ajungeti nicaier daca nu instalezi “build essential” “make” “automake” nu poti instala in redhat codecuri fiind ca pachetele rpm au nevoie de un manager iar acest manager odata trebuie instalat si as putea scrie un tutorial dar e simplu exista linux distributii pentru utilizatori windows asa numiti incepatori in lumea calculatoarelor “linux mint”
Deci atata stiu utilizatori windows linux mint destul de sarac am utilizat windows timp de 5 ani si pot sa spun ca am fost afon in informatica acum la 38 de ani dopa 11 ani si de linux am invatat sa si programez asta e diferenta linuxul te invata cunostinte de calculator pe cand pe windows ramai afon dar pe microsoft nu-l intereseaza decat patentul asta-i ceace conteaza!
“si pot sa spun ca am fost afon in informatica acum la 38 de ani dopa 11 ani si de linux am invatat sa si programez” …
… te cred, te cred …
#$%@#^&*&@#)(+_!@#$ …
…daca omu “o fost orb” si a folosit vreun SAPI d’asta nou de la micro$oft care ia prezentat postu’ corect…. atunci are cicumstante… altfel…. vai de noi