Cand am scris review-ul pentru Windows Explorer din Windows 7 am mentionat doar in treacat functia de cautare din partea stanga-sus a ferestrei.
Nici atunci nu o foloseam foarte des si nici acum nu pot spune ca mi-e extrem de utila. Pentru cautarile uzuale folosesc cu foarte mare succes cautarea din Start Menu. Gaseste si calculatorul si alte programe, dar si diferite setari din Control Panel mai ascunse (vezi UAC – User Account Control – care poate fi dezactivat la o simpla cautare).
Motivul pentru care nu folosesc foarte des functia de cautare este pentru ca de multe ori dureaza ori prea mult cautarea (chiar si cu indexarile setate corect si cu serviciul pornit) ori nu gaseste fisierele pe care ar trebui sa le gaseasca, poluand rezultatele cu o multime de alte fisiere care nu imi sunt utile.
Acest articol are ca scop curatarea rezultatelor si realizarea unei cautari cat mai rapide si mai exacte.
Windows Indexing
Incepem cu indexarea. Cateva setari initiale cred ca sunt utile pentru a avea un serviciu eficient.
Am setat pentru indexare toate directoarele din care am cel mai frecvent nevoie de fisiere, dar caror locatie exacta nu o stiu. In cazul meu este vorba de partitia Others, care contine printre altele si descarcarile din browsere (directoare separate pentru Firefox, Chrome, Internet Explorer) si documentele utilizate in mod curent.
In setarile avansate, recomand diferentierea criteriilor in functie de tipul de fisier. Astfel, pentru un fisier *.mp3, puteti opta pentru cautarea in descrierea auxiliara a acestuia (autor, nume melodie, album, etc..). Daca Windows ar sti, ar putea cauta in fisier si textul continut sub forma de versuri (lyrics) – stocat automat de plugin-ul pentru Windows Media Player 12 – MiniLyrics.
Pentru alte tipuri de fisiere, Windows Explorer / Windows Search stie sa caute fragmente de text in continutul fisierului cu ajutorul optiunii “Plain Text Filter” (Index Properties and File Contents).
Windows Search – Cautarea in Windows Explorer
Acum ca am setat parametrii optimi ai indexarii, e timpul sa vedem cum putem optimiza si cautarea.
Apasarea combinatiei de taste Win+F ne va duce direct intr-o fereastra de cautare a Windows Explorer.
Aici cautarea este in timp real, adica aproape instanta si pot fi setate cateva filtre initiale, bazate pe AQS (Advanced Query Sintax – un set de reguli predefinite in Windows Search): Tip (Kind), Data, Format (Extensie), Marime (Size).
Am alcatuit si o lista de filtre (incluzandu-le pe cele de mai sus):
kind: – parametrii: Calendar, Comunication, Document, Email, Feed, Folder, Game
name: – fara parametrii, se refera la numele fisierului
datemodified: – data modificarii fisierului.. accepta si date exacte si perioade mai mari (a long time ago)
type: -extensia fisierului (.doc, .mp3, etc..)
size: – accepta atat marimi fixe cat si predefinite (0-100KB)
width: – latimea unei imagini
height: – inaltimea unei imagini
title: -titlu melodie
subject: – subiect email
tag: – tag-uri ale fisierelor tip imagine
etc…
In afara de aceste filtre, cautarea stie si cativa operatori pentru a putea efectua cautari mai complexe:
NOT – exclude un anumit filtru din cautare
OR – doar unul dintre filtrele dinainte si de dupa acest operator sunt necesare
AND – atat filtrul dinainte cat si filtrul de dupa sunt necesare
” ” – cauta fraza exacta continuta intre ghilimele
( ) – utilizate in principal pentru a separa operatori (la fel ca in formulele matematice)
< – mai mic decat
> – mai mare decat
<= – mai mic sau egal
>= – mai mare sau egal
<> – diferit de
Concluzii
Acum ca ne-am jucat cu cautarea probabil va intrebati daca e chiar necesar sa retineti pe de rost toti acesti operatori.
Chiar daca la o prima vedere nu par multi (de fapt, sunt ceva mai multi decat cei enumerati mai sus), nu cred ca vom stii si peste o saptamana parametrii utilizati pentru o anumita cautare. Asa ca putem folosi optiunea de salvare a cautarii personalizate folosind butonul Save Search din partea stanga a ferestrei de cautare.
Nu pot sa sper decat ca in Windows 8 cautarea sa fie ceva mai simpla, folosind o tehnologie de genul natural language ce capata din ce in ce mai multa popularitate, mai ales dupa aparitia Siri pentru iOS. Din punctul meu de vedere, s-ar putea renunta si la AQS, iar Windows-ul ar putea sa foloseasca un set de algoritmi interni pentru a stabili tipul fiecarui parametru/filtru fara interventia utilizatorului.
Sau daca nu aveti chef sa tineti minte toti operatorii, ar fi fain de incercat o chestiuca gen Everything . E un programel creat special pentru cautari si dupa cum ii zice si numele, gaseste tot. De la dll-uri la mp3uri, tot ce-ti trece prin cap. Si da, e mult mai rapid decat search-ul din Windows.
Da, super tare! Programelul asta e un “must have“, indexarea din windows e varza pe langa ce face el. Dureaza un pic dupa instalare sa-si faca indexarea, dar apoi… 😀 gaseste instant in orice director! Uite asta era bine sa fie implementat in windows!
@Sszecret: intr-adevar, interesanta aplicatia. Eu am folosit si Google Desktop Search. Face cam acelasi lucru. Cred ca un review/test comparativ cu cele doua aplicatii si cu Windows Search (viteza, numar de rezultate, detalii, etc..) ar putea fi util. Multumesc pentru info :D.