Top 25 previziuni tehnologice istorice

Anul se sfârşeşte cu paşi rapizi. M-am gândit să vă prezint 25 de previziuni tehnologice care au fost realizate de-a lungul istoriei, unele din ele chiar părând posibile, altele mai puţin adevărate, sau nu complet adevărate.

1878 – Erasmus Wilson (profesor la Oxford): „După Târgul Internaţional de la Paris [din 1878], lumina electrică se va stinge şi despre ea nu vom mai auzi niciodată vorbindu-se.”
Prima lumină electrică a fost creată în 1800 de Humphry Davy. Thomas Edison este creditat ca inventator al becului electric, în luna octombrie a anului 1879.

1903 – Banca Michigan Savings consiliindu-l pe avocatul lui Henry Ford, Horace Rackham: „Calul e aici pentru a rămâne, însă automobilul e doar o noutate – un capriciu.” Primul vehicul funcţionabil pe aburi a fost proiectat de Ferdinand Verbiest în 1672. Karl Benz este în general considerat a fi inventatorul maşinii moderne. El a patentat al său Motorwagen în 1866. Iconicul Fordului, maşina Model T, a fost construită din 1908 până în 1927. Mai mult de 15 milioane de vehicule au fost construite.

1909 – Scientific American: „Faptul că automobilul a atins practic limita dezvoltării sale este sugerată pentru că pe parcursul anului trecut nicio îmbunătăţire de natură radicală n-a fost introdusă.” Ştim că industria automobilelor este încă în funcţionare datorită ciclurilor de inovare rapidă, aproape 125 ani au trecut de la patentarea lui Motorwagen.

1926 – Lee DeForest (inventatorul tubului de vid): „Pentru a plasa un om într-o rachetă cu mai multe compartimente şi a-l trimite într-un câmp gravitaţional controlat al Lunii, unde pasagerii pot realiza observaţii ştinţifiice, probabil să aterizeze întregi, iar apoi să se întoarcă pe Pământ – toate acestea constituie un vis nebunesc demn de Jules Verne. Sunt destul de convins ca să zic că o astfel de călătorie a omului nu va avea loc indiferent de avansările din viitor.” Yuri Gagarin a fost primul om în spaţiu în aprilie 1961.

1932 – Albert Einstein: „Nu există nici cea mai mică indicaţie că se va putea obţine într-o zi energie nucleară. Asta ar implica să poţi dezintegra atomul după voinţă.” Enrico Fermi a realizat prima reacţie nucleară în 1941.

1936 – New York Times: „O rachetă nu va putea niciodată să părăsească atmosfera Pământului.” Prima rachetă capabilă să ajungă în spaţiu a fost racheta V2 a Germanei care a fost lansată pentru prima dată în 1942. Prima rachetă care a transportat ceva în spaţiu (satelitul Sputnik) a fost lansată în 1957.

1943 – Thomas Watson (preşedinte al IBM): „Cred că există o piaţă mondială de poate cinci calculatoare.” Gartner prezice că 352.4 milioane de PC-uri vor fi vândute în 2011. Încluzând iPad-ul şi alte dispozitive de tip tabletă, mai mult de 400 de milioane de dispozitive de calcul personale sunt prevăzute a se vinde anul viitor.

1946 – Darryl Zanuck: „Televiziunea nu va dura, deoarece oamenii vor obosi în curând să privească o cutie de placaj în fiecare noapte.” Televiziunea modernă este pe cale să fie reinventată datorită tehnologiei 3D.

1949 – Popular Mechanics: „Calculatoarele în viitor ar putea cântări nu mai mult de 1.5 tone.” Macboook Air de 11 inch al celora de la Apple cântăreşte 1 kg.

1955 – Alexander Lewyt (preşedinte al companiei de aspiratoare Lewyt): „Aspiratoarele nucleare vor fi probabil o realitate în 10 ani.” Aspiratoarele Dyson arată de parcă sunt nucleare, dar ele sunt, aşa cum ştim, alimentate cu electricitate standard care pot fi generate de centralele electrice nucleare. Lewyt a fost vândut la Budd (azi ThyssenKrupp Budd) în 1957.

1959 – Arthur Summerfield (diriginte de oficiu poştal al Americii): „Vom sta pe pragul corespondenţei prin rachete.” Scrisoarea medie încă ia circa 2 zile pentru a fi livrată. Pentru livrări mai rapide, mai rapide şi decât rachetele, folosiţi SMS-ul sau e-mail-ul. 😉

1962 – Dennis Gabor (fizician britanic): „Transmisia de documente prin firele de telefonie este posibilă, în principiu, însă aparatura necesară este atât de scumpă încât acesta nu va deveni niciodată o propunere realistă.” Primele e-mail-uri au fost trimise, după cum se zice, în 1971. Printre primele servicii de e-mail comerciale a fost CompuServe, care a început să ofere astfel de servicii în anul 1978 sub numele de Infoplex.

1966 – Time: „Cumpărăturile de la distanţă, în timp ce totul este posibil, vor suferi un eşec – deoarece femeilor le place să iasă din casă, să atingă cu mâna marfa, ca să poată să se răzgândească.” Consumatorii americani au cheltuit mai mult de 28 miliarde de dolari în cumpărăturile online pe perioada vacanţelor în 2010.

1968 – Business Week: „Cu peste 50 de maşini străine deja în vânzare aici, industria auto japoneză este puţin probabil «să taie» o felie mare din piaţa americană.” Potrivit Wall Street Journal, producătorii japonezi de automobile deţin în prezent o combinaţie de 38% din piaţa de vânzări a noilor maşini americane.

1969 – Un manager al unei bănci britanice întrebându-l pe John Edwards, un fost inginer radio RAF, în legătură cu cererea a 250.000 de dolari pentru investiţia în tehnologia telefoniei mobile: „Nimeni nu vrea să poarte un telefon cu el tot timpul.” Există o dispută cine a inventat cu adevărat telefonul mobil. Edwards a dezvoltat telefonul mobil în paralel cu eforturile din SUA şi a fost tras pe sfoară când a rămas fără bani. El susţine până în ziua de azi că el este adevăratul inventator al telefonului mobil şi spune că a uitat să-şi patenteze tehnologia pentru că el a fost pur şi simplu incântat de tehnologie.

1977 – Ken Olsen (fondator al Digital Equipment Corporation): „Nu există niciun motiv ca cineva să-şi dorească un calculator în propria casă.” Cea mai faimoasă previziune IT.

1983 – Bill Gates (cofondator şi preşedinte executiv al Microsoft): „Microsoft nu va face niciodată un sistem de operare pe 32 de biţi.” Windows NT a fost primul sistem de operare pe 32 de biţi al Microsoftului în 1994. Deja există sisteme de operare şi pe 64 de biţi şi se zvoneşte că viitorul sistem de operare al Microsoftului va avea suport pe 128 de biţi.

1995 – Bob Metcalfe (fondatorul 3Com): „Internetul se va prăbuşi în 1996.” Conform Internet World Stats, în prezent există 1.97 miliarde de utilizatori de internet. Atacurile asupra libertăţii de exprimare şi spamul rămân cele mai mari ameninţări pe internet. IDC a estimat numărul de utilizatori de internet în 1995 la 16 milioane.

1997 – Nathan Myhrvold (CTO al Microsoft): „Apple e deja mort.” Apple e creatorul tabletei iPad şi al celebrului iPhone. Se bucură de succes în întreaga lume.

1999 – Hans Moravec, Robotics Institute, Universitatea Carnegie Mellon: „Până în anul 2050 (presupunând o populaţie globală de 9 miliarde) valoarea de 1000$ a puterii de calcul va fi egală cu puterea de procesare a tuturor creierelor umane de pe Pământ.” Până în 2020, se prezice că vom obţine primele super calculatoare exascale, care pot livra 1.000.000.000.000.000.000 de calcule pe secundă. Vom trăi şi vom vedea şi până-n 2050. Cel puţin, să încercăm. 😀

2003 – Bill Gates: „Aceşti băieţi Google vor să fie miliardari şi vedete rock şi să meargă la conferinţe şi toate astea. Să vedem dacă ei încă doresc să conducă o afacere în doi-trei ani.” Larry Page şi Sergey Brin sunt clasaţi printre cei mai bogaţi 25 din lume cu o avere estimată la 17.5 miliarde de dolari fiecare. Ei nu mai apar foarte des la conferinţe.

2004 – Bill Gates: „Doi ani de acum, spamul va fi rezolvat.” Bill Gates s-a înşelat.

2005 – Gene Munster, Piper Jaffray: „Apple ar putea lansa un iPod de 1 TB la sfârşitul anului 2010.” Nu este nevoie de un iPod de 1 TB. Modelul hard discului e mort şi 64 GB este şi aşa un spaţiu suficient, circa 18 000 de piese. Oricum, în viitor, spaţiul de stocare va fi în „norişor” (cloud computing).

2009 – Cisco: „Primul computer cuantic va fi disponibil până la jumătatea anului 2020.” O altă previziune de viitor. Se zice că un calculator cuantic pe 64 de biţi va fi de 18 miliarde de ori mai rapid. La fel ca şi previziunea din 1999, vom trăi şi vom vedea.

ACTUALIZARE: Mi-am permis să mai adaug încă o previziune în această listă, aceasta fiind raportată de către Andrei de pe stefamedia.ro:

2009 – Amy Barzdukas, Microsoft: „Microsoft va continua să susţină Internet Explorer până în 2014.”

23 thoughts on “Top 25 previziuni tehnologice istorice”

  1. În 2011 … YO9FAH … va salva România de criză !
    … sunt curios să văd urmările …
    PS: sper să mai existe site-ul ăsta până atunci ! Nu de alta dar sunt tare curios din fire !!! :)) Nota zece pentru post! 😉

    1. YO9FAH, salvatorule! :)) Sper şi eu ca să existe. Sunt şi eu curios de urmări. Ca urmare ar fi chiar super să se mărească salariile. :)) Poate chiar şi cadouri în bani cetăţenilor României. 😀 Mersi pentru apreciere. 🙂

      1. Măi … Cristi: uite altă previziune >>> în 2011 Windows-iștii nu vor mai instala programele cu Next, next, next, next. finish, close … ci … invers !!! :))

  2. Super fain articolul.
    Felicitari, chiar mi-a placut.

    App cred ca ar fi interesant un articol cu cele mai de rahat erori ale sistemelor de operare, dar nu ma refer neaparat la windows ca si exemplu: gen keyboard not found please press F1 to continue.

  3. Am terminat și eu de citit! E bun articolul. :D. Cred că ți-a luat ceva timp să cauți toate informațiile.
    Bravo! 😉

  4. … in urmatoarea decada, Apple va folosi proesoare AMD si apoi va fuziona cu aceasta sub forma Apple Micro Devices.

    😀 Noroc si La Multi Ani ! (astept si alte idei vesele)

  5. Felicitari pentru acest articol si, in general, pentru toate articolele pe care le publici! Articolul asta l-am citit cu mare placere, dimineata la cafea. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*