Web 101 Basics

Aceasta sectiune, de Web – Development, va contine articole referitoare la crearea, dezvoltarea si intretinerea unui site. Limbajele predominant folosite vor fi HTML, CSS, PHP, MySQL, JavaScript insa vor exista si tutoriale de ASP, Flash si alte limbaje si tehnologii de actualitate folosite pe web. In masura timpului disponibil o sa poste, pe langa micile tutoriale destinate mai mult incepatorilor si o serie de scripturi menite sa usureze munca unui dezvoltator web.
HTML – HyperText Markup Language – este limbajul prin intermediul caruia sunt afisate informatiile de pe un server, in browser. Este dezvoltat si reglementat de W3C (World Wide Web Consortium).
CSS – Cascading Style Sheets – este folosit pentru a infrumuseta design-ul unei pagini web. Mai multe notiuni despre ce se poate realiza cu ajutorul CSS-ului in categoria de Web – Design. Este folosit impreuna cu HTML si de asemeni este intretinut de W3C.

PHP – Php: Hypertext Preprocessor – este un limbaj de programare cu sintaxa asemanatoare C, Perl. Este folosit in crearea paginilor dinamice – a caror structura/informatie se schimba in functie de anumiti parametrii. Lucreaza pe partea de server, iar informatiile obtinute sunt vizibile in browser doar prin intermediul HTML.
Pentru a fi functional, PHP are nevoie sa fie rulat pe un server HTTP, dintre acestea cel mai folosit fiind Apache.
MySQL– este un Sistem de Gestiune a Bazelor de Date (SGBD) ce are la baza SQL – Structured Query Language – in momentul de fata este cel mai raspandit dintre sistemele open-source. Manualul oficial se regaseste pe pagina: http://dev.mysql.com/doc/, pentru a fi folosit trebuie instalat pe computer – server. Cel mai usor mod de a avea Apache, PHP si MySQL functionale pe computer este sa instalati WAMPserver pentru Windows, sau LAMP cu versiuni pentru majoritatea distributiilor Linux.
JavaScript – este un limbaj pe programare orientat obiect, spre deosebire de PHP, acesta nu necesita un server. el fiind interpretat direct de browser. Sunt foarte multe site-uri ce prezinta o documentatie pentru JavaScript, asa ca nu o sa va prezint decat unul https://developer.mozilla.org/En/JavaScript.
ASP – este un limbaj de programare de la Microsoft, versiunea actuala este ASP.NET si asemeni PHP este rulat pe server, insa acesta foloseste IIS, tot de la Microsoft – sau distributiile recente de Windows Server. Sintaxa este asemanatoare limbajului Visual Basic, iar editorul text care recunoastea aceasta sintaxa cel mai bine este Microsoft Visual Studio .NET.
Flash – modul cel mai usor de a reprezenta Flash-ul ar fi un film, in care noi suntem regizorii insa trebuie sa respectam in limite, un scenariu. Obiectele de tip Flash ofera dinamism unei pagini web, ele sunt foarte bune pentru paginile de prezentare care vor sa iasa din tipar si sa impresioneze orice vizitator.
Un set complet de aplicatii pentru realizarea unui site ar fi Adobe Suite: Photoshop, Dreamwaver si Flash. Folosind Photoshop, se pot face modificari de poze, butoane si background-uri cu design special. Dreamwaver este un editor atat vizual cat si text, destul de puternic si folosit, recunoaste sintaxa atat pentru HTML si CSS cat si pentru alte limbaje folosite in dezvoltarea siteurilor dinamice.
Pentru mine editorul text preferat este PhpDesigner, recunoaste foarte bine sintaxa pentru PHP,HTML si CSS, dar mai multe detalii vor fi disponibile intr-un review asupra aplicatiei, care va fi postat curand. Un editor atat vizual cat si text, folosit pentru HTML a fost Namo Web Editor, se poate realiza un design pentru o pagina de test foarte repede, insa fiind vizual are anumite limitari.
O solutie pentru un editor text gratuit, este Notepad++, acesta recunoaste sintaxa HTML, si poate deschide multiple pagini, in taburi, pentru editare.

12 thoughts on “Web 101 Basics”

  1. Salut, am vazut ca te pricepi pe partea de pagini web asa ca imi permit sa iti adresez o mica intrebare:
    Se da: Un site cu Logon (ID & Password), 100 de pagini, fiecare impartita in cinci, deci 500 care pot fi printate,
    Se cere: As vrea sa nu fiu dependent de internet, sa pot accesa Paginile respective si offline, prima data m-am gandit la un printerPDF virtual, dar sa dau print de 500 de ori nu e prea comod, daca descarc tot site-ul cu FDM, pot sa am acces la orice fisier din continutul sau ?
    Multumesc frumos, daca vrei poti sa imi raspunzi pe mail.

  2. Exista aplicatii pe internet, care iti pot downloada siteul intreg, daca ai acces la acele pagini – adica id&password, detalii nu-ti pot da, pentru ca nu am folosit
    Daca nu vrei sa-ti instalezi nicio apicatie, poti sa te uiti in history la browser, se pastreaza si acolo paginile vizitate, si poti avea acces la ele si offline, desi e posibil sa nu ai intreg continutul (poze, filme lipsa)
    O sa-ti dea detalii Ionut cand are timp, el a folosit de curand o astfel de aplicatie…

    1. Salut Emanuel, Multumesc frumos pentru raspuns, am descarcat Free Download Manager si folosesc optiunea HTML Spider, pana acum am luat 500Mb de aseara 🙂 si tot descarca, e ca si cum volumul de date ar fi in crestere :), Hystory nu ma ajuta deoarece este vorba de vreo 500 de pagini :), asa ca inca mai caut solutii, daca ma poate ajuta Ionut ar fi nemaipomenit. Multumesc frumos inca o data

      1. Salut Iosif. Uite cum am facut eu sa descarc aproximativ 200 de pagini. Te anunt de pe acum ca e putin de munca, dar rezultatele mi-au fost satisfacatoare. Cauta plug-in-ul de Firefox denumit UnMHT. Acum deschide toate paginile de care ai nevoie pe rand (pe categorii eventual), in cate un tab. Acum in Tools – > UnMHT selecteaza save all tabs. De acolo sper ca te prinzi de optiuni (eu selectez secvential). Dureaza putin, salveasa pagina in totalitate (fara elemente flash javascript etc..) si in plus ocupa foarte putin spatiu. Spor!

        1. Multumesc frumos, am reusit ce spui tu, dar nu este ce imi trebuie mie, este vorba de o pagina cu login, apoi ajungi pe alta pagina, de unde selectezi care pagina vrei, apoi ai cinci pagini pe fiecare pagina,

          Da-mi un mail daca mai ai idei, deja cred ca e mai bine sa stergi toate comment-urile :), cred ca am cam facut ceva spam 🙂

  3. @Iosif Incearca si Offline Explorer. Eu imi aduc aminte ca mai demult asa mi-am dat jos un site intreg. Era insa mult mai mic. Bafta!

  4. ok… acum incerc cu Offline Explorer si cu FDM (in continuare a luat 600 Mb pana acum), dar daca site-ul este cu login… eu in mod offline voi putea vizualiza o pagina ? Pagina care se afla dincolo de pagina de login ?

    1. Acum a terminat FDM-ul de descarcat, a luat tot… mai putin ultimele 11 fisiere :((, intr-un final am reusit sa dau de fisierele care ma intereseaza la mine pe calculator, dar cand vreau sa ajung la pagina necesara imi spune ca trebuie sa fiu inregistrat ca sa am acces la pagina respectiva… de ce oare ?

  5. da, ar trebui sa poti vedea paginile respective, nu vei mai avea nevoie de login, paginile pe care le iei tu, sunt dinamice – adica este vorba despre o singura pagina dar informatia din ea se schimba in functie de anumiti parametri, tu le vei downloada ca html, adica pagini statice, de aceea dureaza si atat de mult…
    LE: acum am vazut noul comment, incearca sa accesezi direct paginile de care ai nevoie, cauti in folderul unde le-ai downloadat si le incarci in browser de acolo, nu folosi meniul de navigare din pagina principala (index.html)

  6. Asa am facut, doar ca ultima pagina pe care o gasesc are un buton numit Imprimare, daca apesi butonul respectiv iti apare o alta pagina, pe care poti sa o printezi daca vrei, mie nu imi apare ultima pagina, imi spune ca trebuie sa fiu inregistrat pentru a putea executa operatia respectiva.
    Am gasit si pagina finala dar imi spune ca nu sunt inregistrat si ca nu gaseste index.php.. o fi din cauza ca imi lipsesc fisierele acelea ?

  7. @Iosif : eu am folosit cu succes mereu Teleport Pro pt descarcare continut online. Nu stiu insa daca se preteaza pentru ce vrei tu. Poti totusi sa incerci.

  8. Pana la urma am aflat ca nu se poate deoarece site-ul e facut in php cu continut dinamic, 🙁 pacat 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*