Windows 8: Reset and Refresh

Windows 8Multe din laptopurile noi (Sony, HP, Lenovo) au inclus un sistem de resetare a sistemului de operare la parametrii cu care el a venit iniţial. Adică un Windows 7 proaspăt instalat împreună cu câteva programe/aplicaţii mai mult sau mai puţin folositoare.

De cele mai multe ori această funcţionalitate are nevoie de propria partiţie, de obicei de aproximativ 20GB. Având în vedere dimensiunile HDD-urilor de acum (sute de GB), acest lucru nu ar trebui să fie o problemă. Dar dacă luăm în calcul capacitatea de stocare actuală a SSD-urilor va trebui să căutăm o altă soluţie.

Una dintre acestea ar putea fi crearea unui backup Windows 7 pe un HDD extern (ştiu că am menţionat un tutorial… paşii sunt simpli… dar operaţiunea durează destul de mult – mai ales pentru un sistem destul de încărcat cu programe). Dar asta implică timp (poate fi şi programată) şi câteva cunoştinţe.

Ei bine, în Windows 8 această funcţionalitate a fost regândită şi simplificată (de ce oare de-abia acum?!?). Există acum două variante de „reîmprospătare” a sistemului de operare: Reset şi Refresh.

Windows 8 Reset

Funcţia Reset din Windows 8 oferă reinstalarea sistemului de operare ştergând toate datele personale, aplicaţiile şi setările sistemului de operare anterior. Este, de fapt un „clean install” automatizat al sistemului de operare.

Windows 8 Reset

Paşii pentru realizarea resetării sunt destul de simpli:

0. Selectaţi opţiunea de resetare din meniul PC Settings (cunoscut acum drept „Control Panel”)

1. Bootaţi în Windows 8 Recovery Environment (Windows RE)

2. Are loc ştergerea partiţiei pe care Windows 8 a fost instalat

3. Pe urmă, are loc reinstalarea sistemului de operare Windows 8

4. PC-ul este repornit în sistemul de operare proaspăt instalat

Cel mai practic scenariu în care eu văd această funcţie utilizată este atunci când schimbăm utilizatorul unui PC (sau în cazul Windows 8, a unei tablete). Oferim calculatorul ca nou (după ce ne salvăm datele) în doar câteva clicuri.

Windows 8 Reset

Microsoft promite că datele nu vor putea fi recuperare de către altcineva (probabil prin rescrierea sectoarelor), dar operaţiunea va fi ceva mai îndelungată.

Windows 8 Refresh

Funcţia Refresh este, de fapt, funcţia mult aşteptată de restaurare a sistemului de operare Windows la parametrii iniţiali. Aceasta păstrează toate setările şi datele utilizatorului, precum şi aplicaţiile Metro instalate în Windows 8 dar reinstalează totodată sistemul de operare.

Windows 8 Refresh

Atenţie totuşi! Windows 8 Refresh nu salvează şi aplicaţiile care nu se găsesc în Windows Store (în principiu cele non-Metro) ceea ce înseamnă că nu s-a găsit o soluţie pentru aplicaţiile actuale şi că, cel mai probabil, nici nu se caută aşa ceva, soluţia rămânând backup-urile regulate.

Printre setările şi informaţiile salvate regăsim:

– conexiunile wireless

– conexiunile mobile la internet

– setările BitLocker şi BitLocker To Go

– setările de personalizare precum imaginea de fundal a desktopului sau a ecranului de stand-by

Procesul este la fel de simplu:

0. Selectaţi opţiunea de Refresh din meniul PC Settings (cunoscut acum drept „Control Panel”)

1. Bootaţi în Windows 8 Recovery Environment (Windows RE)

2. Are loc salvarea informaţiilor utilizatorului, a programelor şi a setărilor pe aceeaşi partiţie

3. Pe urmă, are loc reinstalarea Windows 8

4. Windows RE restaurează informaţiile personale, setările şi aplicaţiile pe noul sistem de operare

5. PC-ul este repornit în sistemul de operare proaspăt instalat

Notă: Foarte important de ştiut, cred, că ar mai fi faptul că funcţiile Reset şi Refresh pot fi accesate şi selectate şi din meniul de bootare al Windows 8, accesând Windows Recovery Environment. Adică nu este nevoie să avem Windows 8 pornit pentru a accesa astfel de funcţii şi cred că le vom găsi utilitatea tocmai atunci când sistemul de operare refuză să pornească.

Windows 8 Troubleshoot

Un scurt videoclip demonstrativ al celor două funcţionalităţi din Windows 8, mai jos:

La final, sunt curios câţi dintre voi folosesc, sau ar folosi o funcţie de backup dacă aceasta ar fi mai la îndemână, mai uşor de utilizat şi configurat?

Via Windows 8 Official Blog

5 thoughts on “Windows 8: Reset and Refresh”

  1. Am folosit soluția de back-up în sensul în care s-a făcut back-up,dar nu am mai avut acces la el.În general eu când stric ceva la PC nu se mai poate intra pentru a restaura.În 99 % din cazuri apare un ecran negru,câteodată mai scrie câte ceva pe el (tipul de eroare) dacă mai scrie,dar în general e negru și atât.O dată sau de două ori am reușit să repar,în rest doar reinstalarea sistemului a rezolvat problema.Meseriaș de instalator de robineți…Eu când stric,stric,nu fluier…

  2. Pingback: WINDOWS 8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*