Nu va lasati inselati de aparente. Windows 7 Bucharest nu se transforma intr-un blog auto, dar acoperirea noutatilor din lumea Microsoft ne aduce si pe aceste meleaguri. Pana la urma industria auto este intr-o oarecare masura de interes pentru multi dintre noi. Fie ca suntem soferi sau nu, masina a devenit – din cauza marketing-ului din spatele brandurilor ceva mai mult decat un mijloc de transport/ o modalitate de deplasare. Acum vorbim despre masini ca despre niste accesorii indispensabile cu o multitudine de optiuni si sisteme care sa ne faca viata mai usoara sau care sa o complice cu cat mai mult posibil.
Mergand pe aceasta linie, stim deja ca majoritatea masinilor din clasa de lux beneficiaza de sisteme de operare pentru computerul de bord si functionalitatile anexe (GPS, sisteme de siguranta, clima, sistem multimedia etc..). Multe dintre aceste sisteme sunt sub licenta Microsoft, iar acum avem un nou anunt de la acestia: Windows Embedded automotive 7.
Windows Embedded automotive 7 (ce poarta deja numarul norocos al Windows 7 si Windows Phone 7) este construit folosind ultima versiune a Microsoft Tellme de recunoastere a comenzilor Vocale. Peste aceasta, sau mai bine zis, inaintea acesteia, avem si o interfata in Silverlight – pe care se bazeaza atat Metro UI din WP7 sau Zune.
Printre masinile care vor folosi Windows Embedded Autotmotive 7 se vor numara Nissan Leaf si Fiat 500, iar Ford va integra functionalitatile in Ford Sync.
Aducand discutia la cel din urma, interfata Ford va dispune de un buton intitulat “Do Not Distrub” (Nu Deranja) care va seta nivelul de conectivitate in comunicatii disponibil soferului – reducand tentatia de a vorbi sau de a scrie mesaje text (sau pe Twitter – aviz amatorilor) in timpul conducerii autovehiculului. Printre functionalitatile blocate se numara:
– conectarea unui telefon prin bluetooth
– adaugarea de contacte in agenda
– vizualizarea mesajelor text pe ecranul computerului de bord
– navigarea pe internet folosind sistemul de operare itnegrat
– vizualizarea de clipuri video
– rasfoirea contactelor, sau a albumelor foto
– editarea fotografiilor
– schimbarea imaginii de fundal a sistemului masinii
– scrierea destinatiei prin tastatura touch-screen (este totusi permisa introducerea vocala)
Avand in vedere acest functionalitati, cred ca masinile vor evolua foarte mult in perioada imediat urmatoare (Windows embedded automotive 7 este asteptat in 2011). Si avand in vedere progresele realizate si de Google, cred ca, la un moment dat, masinile vor deveni pe langa un mijloc de transport si un mediu prielnic lucrului. Inainte de a incheia va las cu un clip demonstrativ si pentru tehnologia Google (ce permite deplasarea in vehicule fara a fi necesara conducerea acestora). Vizionare placuta:
Salut scuze ca postez asa aiurea ….ma gandeam ca ma poti ajuta cu ceva….am auzit ca pentru update-ul la windows trb sa scoti de acolo un patch ca sa nu iti detecteze windowsul cei de la microsoft ….care este acel patch ?