Windows Store va fi lansat o dată cu Windows 8 Beta

Microsoft a oferit o serie de informaţii interesante despre magazinul de aplicaţii Windows Store din Windows 8 în cadrul unei conferinţe speciale. Detaliile sunt mai importante, cred eu, pentru dezvoltatori decât pentru utilizatori, dar şi aşa, ne putem face o părere despre direcţia pe care Microsoft o urmează şi despre evoluţia PC-urilor în perioada următoare.

Windows Store

Windows în numere

Au fost prezentate iniţial câteva statistici. Ecosistemul Windows a fost comparat cu cel iOS/Mac OS şi Android. Deşi este vorba de echipamente diferite, statisticile stau în felul următor:

– avem 1.25 miliarde de PC-uri la nivel mondial
– au fost activate 500 de milioane de PC-uri cu Windows 7 de la lansarea acestuia
– în acelaşi timp au fost vândute 247 de milioane de telefoane/dispozitive cu Android
– iOS a ajuns pe 152 de milioane de dispozitive
– în timp ce Mac OS pe doar 30 de milioane de calculatoare


Cifrele au scopul de a evidenţia oportunităţile pe care dezvoltatorii le vor avea prin crearea de aplicaţii pentru ecosistem stabil şi în continuă creştere. În sprijinul acestei creşteri, Windows Store va fi livrat în toate limbile în care este localizat sistemul de operare Windows (asta înseamnă că vom avea Windows Store în limba română). În cele mai populare 40 de pieţe vom avea chiar preţuri locale.

Windows Store vs. alte magazine

Lansând Windows Store mai târziu decât competitorii, Microsoft a avut posibilitatea de a observa defecte în cadrul politicilor de monetizare sau de aprobare al aplicaţiilor şi de a le îmbunătăţi în ecosistemul propriu.

– posiblitatea implementării de aplicaţii în perioada de evaluare sau pentru In-App-Purchases (cumpărarea de module din interiorul aplicaţiei) vor fi incluse în Windows Store, dar dezvoltatorii nu vor fi obligaţi să le folosească pe acestea, ci vor putea folosi propriile unelte (se poate folosi PayPal pentru plăţi, spre exemplu, precum şi orice fel de sistem de reclamă)

– verificarea aplicaţiilor se va face după un set strict de reguli de aprobare, dar uneltele pentru verificarea aplicaţiilor vor fi la vedere (în contrast cu lipsa de transparenţă a AppStore-ului iOS), disponibile şi dezvoltatorilor

– vor fi oferite statistici legate de vânzări, descărcări şi crash-uri ale aplicaţiilor

– la fel ca în cazul oricărui alt magazin de aplicaţii, Microsoft va obţine 30% din preţul aplicaţiilor din Windows Store. După ce venitul pentru o aplicaţie depăşeşte 25000$, procentul scade la 20%.

– aplicaţiile vor putea fi gratuite sau plătite, preţul variind între 2$ şi 999$.

– dezvoltatorii se vor putea înscrie pentru suma de 49$ în timp ce vor plăti 99$

– paginile web ale aplicaţiilor (pagini dedicate din Windows Store) vor putea fi găsite cu ajutorul motoarelor de căutare; iar Internet Explorer 10 va avea un buton dedicat pentru aplicaţii din Windows Store.

Windows Store pentru Windows 8 va fi lansat spre sfârşitul lui februarie, anul viitor – 2012 – împreună cu Windows 8 Beta. Dacă istoria se repetă şi, după cum arată Windows 8 până acum, cred că se va repeta, vom avea Windows 8 RTM (Final) în vara/toamna lui 2012.

Clipul reprezentând prezentarea lui Antoine Leblond (Windows Web Services VP) este mai jos:

Concluzii

Windows Store pare promiţător, dar până va ajunge Windows 8 un produs de succes, vom avea deja iPad 3 şi posibil tablete Android interesante. Aşa că apar şi câteva semne de întrebare.

Va avea Windows 8 creşterea pe care a văzut-o Windows 7? Să nu uităm că Windows 7 a venit după Windows Vista, rezolvând cerinţele utilizatorilor şi depăşindu-le de multe ori aşteptările. Însă piaţa tabletelor este puţin diferită. Există deja un ecosistem de succes pentru tablete şi acesta este iOS-iPad. Încercările Android de a se poziţiona în această piaţă nu au fost încununate de succes (încă). Ei bine, singura şansă a Microsoft este să ofere tablete ce pot deveni unelte de productivitate şi nu doar de consum al conţinutului multimedia.

Deşi ideea unui appstore este interesantă, Windows Store va fi prezent doar în Windows 8 şi doar pentru aplicaţii Metro. Asta înseamnă că pentru Windows 7 vă rămâne în seama utilizatorilor să găsească cele mai bune aplicaţii dintr-o anumită categorie. Mi s-ar fi părut interesantă o implicare şi a ecosistemului Windows deja existent, măcar pentru a obişnui şi educa utilzatorii de PC-uri cu un magazin de aplicaţii.

PS: a fost lansat şi un blog oficial pentru Windows Store.

5 thoughts on “Windows Store va fi lansat o dată cu Windows 8 Beta”

  1. Parerea mea e ca acest Store trebuia sa apara mai repede.Ii scapa de virusi pe cei neexperimentati,programele gratuite vor descoperite mai rapid,instalari mai usoare si probabil pagini de review-uri la aplicatii.Super.Tousi, pacat ca doar aplicatiile metro vor fi valabile.

  2. @alfonsonianus: sunt intru totul de acord cu tine. nu as fi putut sa-mi exprim parerea mai concis decat ai facut-o tu in comentariu :). Totusi, la un nivel mai mic, pregatesc o surpriza pe partea de de AppStore pentru aplicatii Windows 7… sper sa fie interesanta :D. Stay tuned!

  3. @iosys: ar trebui ca toate programele pentru windows sa fie capabile sa comunice cu serverele Microsoft pentru a oferi update-uri si apoi ar trebui ca Microsoft sa dedice resurse pentru testarea aplicatiilor. Ori Microsoft e compania dominanta pe piata de PC-uri, nu are de ce sa inoveze/imbunatateasca daca nu este impinsa din spate (cum a fost pe piata enterprise de virtualizare spre exemplu).
    Pe de alta parte, piata tabletelor este de-abia la inceput si pana in momentul cand vor ajunge cu adevarat device-uri utile (in scop productiv) Microsoft are timp sa isi formeze un ecosistem.
    Concluzia e ca nu se prevede nicio mutare din partea lor pentru piata de aplicatii a desktop-PC-urilor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>