Windows 7 review part. 7 – Wordpad – writing “out of the box”

Noul Wordpad din Windows 7 a evoluat atat de mult fata de cel din versiunile anterioare de Windows, incat am putea spune fara a ne fi teama ca gresim, ca avem in fata un nou program care pastreaza doar numele predecesorilor.
Review-ul va fi structurat asemeni celui facut pentru Windows Paint deoarece ambele programe sunt structurate asemanator. Este vorba de Meniu, Functionalitate, Impresii.
Meniul.
Sta sub semnul aceluiasi design sub forma de panglica (ribbon). Avand in vedere lipsa de functionalitate a vechiului meniu, noua aranjare a elementelor vine in ajutorul utilizatorului, mai ales in cazul unei experiente prealabile cu un astfel de meniu (“ribbon”).

Primul tab este cel omonim (Wordpad) si contine un meniu derulant, un fel de inlocuitor al meniului File. Optiunile derulate sunt: pentru un document nou (New), pentru a deschide un document (Open), pentru a printa documentul curent (Print) sau pentru a-l trimite prin e-mail (Send in e-mail) etc. Foarte imporanta este posibilitatea de a salva documentele sub mai multe extensii (rtf, docx, odt, txt).
wordpad tab
La fel ca in paint, in partea stanga de jos a ferestrei gasim grila de zoom care ne permite sa apropiem sau sa departam documentul intre 10% si 500%.

Urmatorul tab este Home (la fel ca in Paint). Acesta contine vechile functionalitati(butoane) precum si o multitudine de altele noi. Le voi enumera, functionalitatea lor fiind cunoscuta de orice utilizator de Office. Impartite in categorii avem dupa cum urmeaza:
home tab
– categoria Clipboard: contine Paste/Copy/Cut
– categoria Font: contine un selector pentru Font, dimensiune, indice si supraindice, subliniere, colorarea fontului, ingrosare etc..
– categoria Paragraph: contine modele pentru alinierea textului in paragrafe, spatierea randurilor si posibilitatea de adaugare a listelor.
– categoria Insert: aici gasiti butoane pentru inserarea datei, a unei imagini, a unui desen (Paint drawing – deschide aplicatia Paint) sau inserarea unui obiect provenit din alta aplicatie.
home tab
– categoria Editing: un inlocuitor al meniului clasic Edit, contine butoane pentru cautare si inlocuire (Find/Replace)

La fel ca in Paint, tab-ul View este ultimul afisat. Contine butoane pentru marirea si micsorarea documentului afisat, pentru afisarea barii de stare de jos(Status bar) sau a grilei de masurare de sus (Ruler), precum si cateva setari legate de aranjarea textului in pagina sau de unitatile de masura (word wrap / measurement units).
view tab

Quick Access toolbar-ul prezent in Paint se regaseste si aici tot in Title Bar, avand prestabilita aceeasi functionalitate, despre care puteti citi mai multe aici.

Astfel Wordpad-ul a ajuns un inlocuitor de nadejde al Word-ului din Office, deschizand pana si documentele *.docx.
De notat este insa faptul ca nu este complet compatibil cu toate formatarile noului tip de document (*.docx). In cazul in care asftel de formatari sunt prezente, utilizatorul este instiintat si ii este recomandat sa salveze fisierul sub alta denumire, pentru a nu pierde elementele ce nu pot fi afisate/salvate.

wordpad docx

4 thoughts on “Windows 7 review part. 7 – Wordpad – writing “out of the box””

  1. sunt, deacord cu tine, wordpad-ul s-a schimbat f mult nu mai este ceea ce a fost…din el a ramas doar numele.Intradevar am fost surprins de cum s-a schimbat in bine acest program!
    Cred ca in cazuri de extrema urgenta poate substitui si copia aia piratata de microsoft office care o au cam toti….practic la o privire fugitiva am vazut ca wordpadul nu are bullets si alte cateva chestii nu f importante pentru utilizatorul de zi cu zi !!! surpinzator de bine realizat!

  2. am gresit…are si bullets daca selectezi text-ul si dai click dreapta…e tare ce sa mai …oare ce o fi avand in plus officeul???in afara de cate o optiune de aia care o folosesti odata la 20 de ani??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>